家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

834 回覆
9 Like 0 Dislike
用qbitorrent?多人用 肯定搵到教學
qbittorrent 高度推薦,好易set,而且好多嘢都可以喺個WebGUI搞,好方便
想問下咁多位巴打
若果想 diy 個 12 bay hard disk enclosure
唔洗行 raid
想問下係咪都要塊行 nas 嘅主機板去 boot 部機?
我見 orico 果 d 都係 plug and play 唔洗行os 又剩

係頂唔順 orico d quality搞唔掂 同埋行唔到 12 bay
hard drive enclosure 同 nas 兩樣野黎
你搞清楚你要邊樣先
你諗住整黎做咩先
認真的起心肝爬文 終於搞掂了
想講用咗好多年rutorrent 一直都冇意識要set pw
結果早排突然想set pw走去搞極都搞唔到就出事
依家終於搞掂放下心頭大石
密碼冇set一回事,如果你冇放WAN (e.g. port forward, DMZ),應該唔會俾街外搞到。

如果得,你個LAN可能有嘢俾人hack左

普通 hard disk enclosure
diy 12 bay 唔洗 raid 唔洗剩
反正我可以用 software mirror backup
我應該係放咗WAN
synology router係咪最好, 記得一兩年前都係連登評價最好
你衣家響homelab post問,個答案必定係自組firewall最「好」
你睇下router有冇開port fowarding, upnp, dmz
有就disable
之後都仲出事 一係你router仲有放野出街setting未disable 一係你屋企有野中毒
如果想要相對平又多功能 我會推薦裝到openwrt既機
一部機可以咩都做曬
我推薦淘寶gl-inet mt6000, 700人仔, 4 core 1gb RAM, 勁易安裝openwrt
wireguard可以行到1Gbps,仲有餘力玩下其他野 nginx adguardhome之類 行docker/lxc都得
有個問題要請教大家
我自己唔係好識…

搬左屋 換咗新Router ,依家搵唔返隻NAS 有咩辦法?

同埋我想問 以前用電腦主機直接駁Router
依家用Mac WiFi connect 有冇其他設定?

我隻NAS都有八年,如果我買嗰隻新直接搬harddisk又得唔得?
你去隻router到睇下有咩ip駁左router 之後每個ip都用browser開一次

換機:
https://kb.synology.com/zh-tw/DSM/tutorial/How_to_migrate_between_Synology_NAS_DSM_6_0_and_later#x_anchor_id6
unifi dream router
Udr bandwidth 唔夠,unifi 最少都新嗰隻 gateway max 啦
918+ 插左四隻 6TB 係度, 行SHR, 想升級既話可以點玩法?
直接買隻2手arista啦,仲自組
如果咁做有無問題

1. 買多部2Bay(可能二手)
2. 入兩隻新既22TB放入2Bay
3. 4Bay抄Data入2Bay (都唔知抄幾多個鐘)
4. Format 4Bay上面個4隻6TB HDD
5. 移除4Bay上4隻HDD
6. 移除2Bay上2隻HDD 放到4Bay
你咁做的話,918淨返嗰2 bay如果插返兩隻6TB,係唔可以SHR expand食埋嗰12TB,因為SHR只可以細加大,唔可以大加細

你或者直接逐隻:
抆走第一隻6TB,換22TB expand
抆走第二隻6TB,換22TB expand
咁樣得一個問題,expand緊嗰時好危,一炒就大爆死
想問下
我有隻祖國製ip cam係remote地方 想block曬佢outbound access
但我隻NAS係屋企 又想用Surveillance station駁隻ip cam

其實係咪隻NAS掂到隻ip cam就work?咁樣我照block ip cam outbound access應該都work
唔明,你隻NAS係屋企點樣掂到隻ip cam,但ip cam又block哂outbound?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞