家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

834 回覆
9 Like 0 Dislike
大陸要上到嘅最 common 係 v2ray/vmess/vless, trojan 之類,用https扮網頁,再喺最外面搭一個 cdn 例如 cloudflare 做防護盾

原因係一旦大陸要 block cloudflare,就全世界一齊攬炒
光纖走門罅
新手用ds224+定223j?
主要想係onedrive backup 返落來
同有時想本地wifi睇返啲舊劇
其實224+ 同723+ 大家點揀
唔諗住加DX517嘅話有咩分別?
224+ , 因為揀邊隻同係咪新手冇關
其實好似我地呢啲general user係咪無能力去check 到底入面有無hardware backdoor
人地pre-install嘅OS就話可以直接鏟底 重裝,hardware嘅係咪無計仔?
有無ching知邊度買高汁lan線平,想自己買線比裝修師父拉
你想幾高質先 係咪要有RGB?
想平咪淘寶
我諗除非係啲好明顯嘅硬件/Hardware Tracker , 如果唔係嘅話都幾難知道佢有冇加料整後門 ,如果都係驚嘅睇吓有冇
Open UEFI project 有搞呢部機
HW backdoor基本上唔存在,除左華為
呢部明顯係向diy人設計,放backdoor冇乜利益,一wireshark被人發現就大新聞臭朵
intel me/and psp嚴格上黎講都係backdoor,而呢部機直程有intel vpro

可以話呢部機有HW backdoor,但面向user access,唔係美國or中國政府果種
我都用緊ms01 12600h配crucial 96gb ram
用嚟host proxmox係幾好,10g都正常用到,直接淘汰部舊1U機,反正dual psu ecc嗰啲對我嚟講唔算must have
只要有日攪得掂vcpu passthru就完美
不過個vpro整極都connect唔到
風扇嘈唔嘈
都唔奇,好多時係玩Homelab先會走去試啲新嘢同奇怪嘢

雖然唔係enterprise,我以前grad school嗰陣同個department IT大佬熟,佢share部2*Nvidia Titan V俾我地用嘅方法係每人一隻OS harddisk,用嗰陣換上去

我當時教返佢玩Proxmox
唔改唔錯 咩都用最穩陣
完來TB打錯左做GB
屌佢老母,而家啲HDD又加價,貴幾舊
未整到xe graphics vgpu先啱,我自己整唔到proxmox用舊kernel,boot唔起
無乜留意嘈唔嘈,長放garage,不過一定靜過啲1U直升機
佢本身做無獨立gpu嘅desktop replacement都相當抵玩

冇docker 大陸既homelab佬唔識翻牆就真係死清光了
npm pip openwrt禁曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞