家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
tuf ax6000 有開著 setting, 插 1-2 port, nas 有開著
有冇set啱protocol?可能其中一部冇IEEE 802.3ad,就要set返兩部都有嘅protocol
兩部都有揀802.3ad
不過佢既然唔係真2gbps, 我都係轉返 failover 算
除非你屋企經常有兩部機同時向nas 全速讀file,唔係嘅話應該冇乜分別
自己計下數都計到嘅

500w 銅牌牛 20%/100% efficiency 係85%。20/100 = 15w/75w loss
但唔知佢 idle 嘅定義係咩。

Toshiba 16TB spec 寫用 12v 0.75a。20/100 = 1.8w/9w

同個表啲數 match 嘅
cold backup買
1. wd my passport
2. wd ultrastar 310-330
3. seagate exos

預用5年
proxmox 新手
想裝個 vm 黎做nas

上網見人話要買個hba 黎 passthrough
唔可以直接 passthrough hdd?
加多隻hba 有咩好處
點解唔用esxi
可能啲onboard SATA controller嘅IOMMU group 會撞其他核心嘢。
HBA自己獨立一個group咁 pass通常冇乜煩惱。

做NAS可以直接用LXC,不過想用TrueNAS/NextCloud就最好用返VM。
想砌部epyc做homelab
你想砌黎行咩
筆直幾多
all in one >10個vm 遲d出50系gpu就撚埋aiepyc pcie同ram通道好吸引
砌epyc milan 連gpu 2 3萬掛

行咩唔係好重要 重要既係有得見到好多個core
3萬要買埋5系gpu執二手都未必得
其實開個VM 然後overcommit CPU既話 係咪都做到張圖既效果
homelab 仲勁過中小企
btw玩AI其實執2手3090係咪更好利申執左1張
長開一定係買dc level嗰d (a100/tesla)
如果打機卡係有效率d既,人地data center擺幾千張4090啦
4粒xeon加埋再ht都無你一半
都係公司野啫
斷估唔會5080都加到成萬幾兩萬掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞