家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
成個controller
asrock n100有板 不過個spec一般
係, 冇乜意思
可能都係買D 平價i3
有冇方法睇到而家老母板實際上有幾多個controller?
lspci
n100咁少pcie lane點做nas
N100真係冇乜expand嘅空間,買ITX冇乜意義,要用執部miniPC可能仲好。

要上就最好買返AM5,至少有埋ECC RAM support。
岩岩睇左下 EXT4同BTRFS file名最長都係255
一係自己zip完再掉上去?
Bulk Rename Utility
有冇人試過中國2080 ti 22g?
唔知多唔多伏 想買黎行ollama
1. 要比錢先有feature
2. 見工時可以吹話自己識
3. UI 靚d
NAS如果淨係用黎BT+儲相儲片
可唔可以長期用USB連住DAS做自動定期備份?因為DAS好似平好多
我覺得最好備份完就中斷連接
做唔做到備份完DAS自動關機
到備份時間DAS再自動開機
用nas自己整vpn返大陸自用,點樣先最穩陣?唔想用一日唔到就俾人block然後跪左係度
用緊DS220+
RAID 係用緊SHR, 之前試過有一次冇熄機既情況下拎咗一隻HDD 出黎

之後就出左root已降級, 之後就得返一個儲存空間

想問係唔係以家係死一隻HDD 就玩完
新買左部DS423+ 4tb hdd x4 想穩陣啲 唔知應用邊隻Raid好

見1 6 10都喺用一半容量去保護 咁應用上有咩分別? 仲有Shr 又有冇咩優點缺點 ?

以我所知 raid 10如喺同一序列兩隻硬碟死咗就救唔返

麻煩大家解答
4 bay RAID 1 係會得返1/4唔係一半,因為佢係四鏡一樣

咁RAID 6同RAID 10響多bay數先有意義上嘅分別
其實你google image睇佢兩個幅圖已經好易見到,得4bay嗰時因為單一抽序列只有兩bay,所以死呢一抽只需要死一隻碟 (換言之RAID 10係需要更多bay先做到單一序列更多redundancy)

我個人覺得4 bay用RAID 5會比較平衡,因為都幾明顯係入門級別budget同用途,唔應該太怕同一時間死第二隻碟個風險
不過你真係怕的話佢係有呢個選擇俾你

而SHR與否,因為你起步係四隻相同容量嘅碟,所以一開始係無分別
揀唔揀SHR係睇你有無打算日後加碟換碟,就算係壞碟都可能係幾件後,到時你好大可能唔想買4TB咁細甚至會搵唔到,咁樣加隻例如16TB咁大的話,SHR佢係可以食埋新嘅多餘容量而RAID係唔可以
(不過其實可以到時先叫DSM由RAID升去SHR)
SHR實戰上缺點其實好少,因為都已經出咗好多年,要出事大家都見過晒,不過如果你堅怕而想盡量減低鑊氣,留RAID唔用SHR的確係安全少少因為RAID係更加標準
咁你當時無插返嗰隻碟或者其他碟入去俾佢rebuild?
佢未rebuild情況下,的確係無安全網,死第一隻碟就全死
想問下係點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞