家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
係咩
我諗 Proxmox VE都OK 上網睇片都幾方便
又冇話方唔方便既 Proxmox勝在免費
免費就多人用(但未必等於好用) 多人用就community大 community大就易搵教學
我覺得用返熟手既最好 咩都未用過既話咪試下proxmox先

同埋你用邊隻都好 想整NAS VM既話一定要將SATA Controller passthrough入隻VM
如果pass唔到或唔識搞 你就不如直接Bare metal行NAS OS

睇左呢篇文先
https://www.truenas.com/blog/yes-you-can-virtualize-freenas/
裝黎玩下先
Proxmox 可以SET RAID1 2隻SSD 裝OS 試下
你睇清楚d 如果你motherboard只得一個sata controller 咁你用sata ssd做boot disk 就冇得將個sata controller passthrough入隻NAS VM

你有spare pcie slot既話 最好都係買個pcie to m.w converter 之後買m.2 ssd做boot disk
係咩
我諗 Proxmox VE都OK 上網睇片都幾方便
又冇話方唔方便既 Proxmox勝在免費
免費就多人用(但未必等於好用) 多人用就community大 community大就易搵教學
我覺得用返熟手既最好 咩都未用過既話咪試下proxmox先

同埋你用邊隻都好 想整NAS VM既話一定要將SATA Controller passthrough入隻VM
如果pass唔到或唔識搞 你就不如直接Bare metal行NAS OS

睇左呢篇文先
https://www.truenas.com/blog/yes-you-can-virtualize-freenas/
裝黎玩下先
Proxmox 可以SET RAID1 2隻SSD 裝OS 試下
你睇清楚d 如果你motherboard只得一個sata controller 咁你用sata ssd做boot disk 就冇得將個sata controller passthrough入隻NAS VM

你有spare pcie slot既話 最好都係買個pcie to m.2 converter 之後買m.2 ssd做boot disk
如果我唔用底板sata controller 係用唔到TRUENAS RAIDZ2?
以為TRUENAS係軟件RAID佢
諗著咁樣
2隻SATA SSD RAID1 比位裝OS
5隻HDD TRUENAS 行RAIDZ2
NAS儲重要data 最緊要係穩陣 冇corruption
要達致呢個目的 你要將個sata controller比隻vm 等佢可以直接控制sata storage (而唔係透過個hypervisor控制個storage) 呢點truenas篇文都有寫

一個sata controller控制多個sata port 如果你proxmox boot disk插sata port 又pass個sata controller入VM 高機率會炒車
所以先叫你買m.2 adapter+m.2 ssd,甚或買隻usb做boot disk都得
實在搞唔掂就bare metal truenas算啦 咪搞咁多
請問下唔買m.2 adapter
買條pci 轉 6/8個位既sata 得唔得? 都係咁做?
都得 不過你要自己揀controller
https://forums.unraid.net/topic/102010-recommended-controllers-for-unraid/
6以上既話可能要用HBA 我冇使用過 幫唔到你揀

同埋你check下塊板既iommu group先 我個guide有講點做
如果唔想煩係唔係bee station 最好
唔想煩用onedrive最好
我會建議Dropbox,MS啲storage 成日唔見嘢,Onedrive,Minecraft Realm我都領過嘢
派街坊, 重要拎個大聲公出黎個款
長左知識
原來用菜鳥既話 可以買d淘寶唔送香港既野
裝個菜鳥app 用淘寶ac登入 之後佢會比個地址你 你將呢個地址copy入去淘寶就得
之後用呢個地址就可以收唔送香港既野 再集運回港

但淘寶同菜鳥都係under阿里巴巴
btw其實你塊板係咩
如果你本身已經有M.2 slot既話 直接買條m.2 ssd做boot disk就得
冇既話先考慮pcie to m.2 adapter(淘寶20蚊)
唔太get到點解你想買pci轉sata 你諗住唔用塊板上既sata?
來緊會幫個lab裝一堆temp/humidty sensor。第一次玩哩類sensor modules,搵到日本哩邊有個牌子叫mono-wireless,都幾多嘢玩:
https://mono-wireless.com/jp/products/selection/index.html

暫時用monostick(receiver)+aria(sensor),RPi4B行Raspberry Pi OS 12 x64(如果想用佢隻TWELITE Stage app就要用x86)都out-of-the-box用到,可以用Python receive同export啲data,個GitHub 有example可以跟。

佢基本上冇乜嘢可以set,主要係校返個sensor 幾耐send一次data。30秒一次,佢話用CR2032可以玩三年幾。
So far感覺幾好,勝在每粒module咁買都唔算太貴。(receiver 4300 yen, sensor 2400 yen)

有冇人玩開哩類IoT,有其他牌子推介?
其實d sensor module係咪就咁用duport connector插住就用?
塊板已有M2 係普通AMD板 B450
我都有條M2 512GB 都夠位裝WINDOWS 同TRUENAS玩
有6個SATA
目標係4-6隻HDD RAID6/RAIDZ2
不過我又有兩隻SATA SSD多左 想插埋落去睇下裝OS好定 放資料算
咁你買pcie to sata岩既
睇你點setup了
多謝解答 ,
不過我SATA SSD RAID1 後先裝野好似複雜左好多 可能都係M2一條算
E+唔知等下平先買WD, 定係買東芝HDD算
你本人用plex定係jellyfin?
佢有好多款,有幾款真係 surface mount焊落塊 board。你跟佢pin out就應該俾到電同read到。
我用jellyfin 但你可以兩個都試曬
如果你用docker既話 兩個都試只需花好少時間
我早排睇教學搞咗好耐都唔識點幫個rutorrent set密碼 點知過咗冇幾耐就畀人入咗去download啲64片 依家索性熄咗佢用先開返
點會咁,你直接放WAN?
我係連set 密碼都唔識點整
佢彈完個框框畀我入密碼之後佢出403 error
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞