家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

834 回覆
9 Like 0 Dislike
搞咩?驚個 mirror image 落咗手腳?
咁都得?
今鋪真係存檔死清光
可能佢地覺得docker 係翻牆工具
應該覺得難監管?
如果條友係上網去github copy堆code返嚟自己compile,佢起碼會有瀏覽記錄
maven 呢?
用得 GitHub 都翻咗牆啦,國內都用唔到 GitHub,又點會有瀏覽記錄呢
其實我跟車太貼尋日睇過下 有D pip同npm mirror仲未死 maven應該差唔多
但Docker死清光係真既
https://static.xtremeownage.com/blog/2024/balancing-power-consumption-and-cost-the-true-price-of-efficiency/

Hardware VS Power efficiency
我冇度過用電量 有冇熟手巴打評價下呢篇文?

如果冇講錯既話 呢篇文可能幾有用 值得放去pinned post到
基本上係講
新hardware=\=慳電
T CPU=\=慳電
用RPi4=\=慳電

但其實睇完都唔知佢想總結啲乜
我係想知佢個用電量表準唔準姐
本身無咩idea,用個表做基礎都得嘅
不過實際上每部機行緊咩software咩task個影響仲大
同埋我覺得除咗計UPS uptime嗰吓真係要計盡之外,以香港電費咁低係唔駛太理電量
以為 DS918+ 行 Link aggregation 會上到 2000Mbos
整完之後重發現拉 file 會 lag 下 lag 下(0同100MB/s之間跳黎跳去)
係咪要睇返你個router support邊個mode嘅link aggregation?
有無人win11都用唔到smb
explorer打//ip會話無法連接
應該係\\
我用緊冇事
IEEE 802.3ad?
我本身都好地地
琴日個nordvpn神神地我走去run佢個diagnosis
run完佢同我reset network interface就發現用唔到

之後我上網google左 佢地教remove credential, allow guest mode, enable smb1全部試過哂都用唔返

諗緊係咪洗機用返openvpn client算, nordvpn個pc版勁buggy成日同其他野撞
我vpn用個docker連,然後用singbox整合唔同site去唔同vpn,再俾全屋連
檢查左一輪原來係nordvpn 熄撚左我部pc個dns client service
開返就連到
dns一樣,部nas連dns-over-https,之後用pihole block埋廣告再俾全屋用
你要睇返你個router係咪support,然後部nas都要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞