家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

834 回覆
9 Like 0 Dislike
純行AP 好似諗得過, 但係得一個lan 有D 煩
除非5080都有24GB VRAM 否則不如直接3090
有冇人去旅行會熄nas
上年去左一個禮拜旅行...熄左部nas...之後返來開唔返部nas
換左新機之後冇熄過...所以今次諗緊熄唔熄好
電腦火牛好容易一睡不起 不過冇人睇住既話都係熄機安心啲
好矛盾
通常會,安心些少

我又數下格仔,冇開SMT
自己玩洗唔洗咁chur
3090有24GB VRAM我覺得算幾實際,慢少少咪等下
唔好熄
放個吸濕大笨柒喺隔離保平安
去旅行先有需要每日upload返d相上去
熄完NAS再熄雪櫃,最尾要熄埋總制先玩得放心
有冇i5 u級 可以裝8TB hdd做nas既mini pc推介
認真問,esxi有咩優勢?
部ms01用咗proxmox一段時間,真係好穩下

可以慢慢攪firewall同switch
反而部舊1U機未賣得走,雞肋
用嚟加sata sas enclosure cage,可以每隻碟獨立放唔同vm用
如果無乜所謂其實買個usb enclosure直接pass thru哂佢都得,只係無得放唔同vm用,我用隻usb 5 bay扔哂去一隻windows server做nas算
淘寶D軟路由機開蓋既話通常可以比你插一條SATA既
想問下用緊920+嘅,有冇人緊WD 18/22TB嘅HDD行SHR?
唔想開蓋
其實你想做乜?i5機吊住一隻HDD咁行?
Nas 用n100 之類都夠啦,要上到i5 u級?
定順便做埋 proxmox ,但一部機行哂未必好事
N100行RAIDZ,再行埋Samba+Torrenting server應該都夠。再Chur可以做埋transcoding
有冇itx 板推介, 搵左陣都剩係得D大陸廠出
佢 passthorugh 係hdd sata level 定係成個controller level?

如果用motherboard 個啲sata 係咪唔可以逐隻hdd 咁passthrough?

新手唔太熟 有錯屌得細力啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞