家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
我NAS已經直接駁㗎啦喎,插晒兩個LAN port。
固定IP喺邊度設定㗎?唔該。
File station?
yes.

另外唔經lightroom , 就咁拉一堆file 上nas share folder 又有無試過斷?

troubleshooting 就係要isolate d 問題
你係一個WAN兩個LAN,然後NAS駁曬兩個LAN?
唔洗咁架喎,NAS駁一個,Mac駁另外個個咪得
佢意思係跳過router,直接一條lan線連macbook
唔係要插晒嘅咩?
Router嗰度點固定佢哋嘅IP啊?
我搵唔到有呢個選項。
真係咁嘅話應該係lan loop問題
咁你簡單d淨係插一條,試下有冇問題先啦
直駁nas同部Mac機
拔走晒其他線
得一條路咪最直接
即是router兩個port,一個插nas,另一個插mac?
你部router係咪三個port: 1x WAN + 2x LAN?
如果係,將LAN既其中一個NAS LAN線拔出,然後插Mac機,唔洗諗Static IP先
咁樣插法係work既話,姐係你wifi有問題
唔work既話可以再諗
Linksys MX6202 Velop Pro 6E 三頻 AXE5400 Mesh WiFi 6E 路由器, 兩支裝

連接埠
1 個 Gigabit WAN / 1 個 Gigabit LAN
Linksys MX6202 Velop Pro 6E 三頻 AXE5400 Mesh WiFi 6E 路由器

連接埠
1 個 Gigabit WAN / 1 個 Gigabit LAN

我係買兩件裝
咩事呀
我真係電腦白癡嚟
我已經google搞唔掂先走上嚟問
家用NAS/Server/Homelab集中討論區(7)
https://lih.kg/3794410
咁可以試下Set static IP
(唔想研究既話可以直接買隻switch並skip以下)

首先你拔左WAN頭插個條NAS既網線先,
然後入NAS介面set static IP (可以直接用返原本NAS個IP, subnet mask 255.255.255.0),之後save
https://mariushosting.com/synology-how-to-assign-static-ip-to-your-nas/

然後NAS從router到拔LAN線,轉而直插Mac機,Mac機再set static IP (都係可以用返原本Mac機個IP, subnet mask都係255.255.255.0)。
然後mac開browser打NAS IP睇下駁唔駁到,駁到既話,試下開lightroom做野,睇下有冇問題
睇返幅相真係插晒兩條Lan
插一條得啦,兩條lan 同一個subnet 唔得架,唔怪得斷下斷下。
熱鬧到推爆post
有時幾日都無人post 野
拔走一條可能已經解決問題,乜都唔洗搞。
其實應該冇問題?Synology係兩個獨立network interface

你兩個插曬LAN既話,應該DHCP會分別派兩個唔同IP比兩個network interface? 我好似咁搞過應該唔會炒車

不過佢部Mesh wifi係一個WAN一個LAN,佢兩個都插,我唔知會發生咩事
都唔係,outgoing packet 有可能會係另一個src ip,咁就有問題。(好似係)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞