家用NAS/Server/Homelab集中討論區(6)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
想問Black Friday,s記會唔會有減價。
真係喎,多謝師兄
我覺得呢個係一個bug嚟,普通家用router,例如Linksys M7350都會識分,無記錯部限死要用443入admin page,加埋個bug,變相無得forward 443出去,睇下其他巴打出招。

如果你真係好想forward port 443出去,之前我有個workaround係enable remote admin page,每次都用外網IP入admin page,不過會有安全隱患。
如果 router 冇得轉走唔用 443,試下 SSL VPN 唔好用 443
其實linksys d router好睇唔好用,又冇functions
我諗呢個bug 都起碼幾年
自從admin page 要行443 https 就有
唔會識得分如果係intranet 入去嘅話就去router 個admin page
如果要用到去router 個admin page 嘅話就要裝電話app 去改設定
咁就唔洗enable remote admin page
reddit 上面都有人講過
水晶球有減
預知唔到的,啱價就買得
軟件係幾好, 但係硬件好落後, 迫人用老翻
黑五呢幾年通常4bay嘅plus model會減吓
但好耐無試過個減幅係去到唔買對唔住自己嗰隻
S記NAS一向唔憂賣,除非換款要掉舊貨如果唔係好少有大折
synology nas 經常斷線
請問可以點做
Macbook Pro 13 M1 2020
下下做住野嚟斷好撚辛苦
用緊Adobe Lightroom CC,入緊相斷

ds423+
Dsm: 7.2.2-72806

越嚟越後悔買咗呢個臭閪垃圾NAS
好撚影響我心情

又係咁
原來咁多人hit到呢個問題你咁講我好似有啲印象一開始係可以用80 port,同埋似乎到今時今日無app用嘅model所係無解
抽插條線十次八次
試過
有冇換過線?
有時同隻router/switch唔夾都會咁,有冇機會換個隻switch試下?亦可以直接插電腦去試,不過你要識手動set返啲IP同default gateway。

如果都唔得,可能就係隻NAS hardware有問題,可以問下Synology啲support。
會唔會係Lightroom既問題?
利申唔識, 但睇到網上講個"Catalog" file同preview應該要留係你部機到
屌佢老母臭閪真係垃圾
之前都唔會咁撚樣
新買左一個月左右咋
唔似係
因為我由sd card搬ram相過去都hang
Invoice Date: 08/20/2024
我只係買咗一個月多少少就已經多災多難。
試吓macOS嗰面個network settings
ethernet > hardware呢度唔set auto,用manual set死link speed同MTU,關AVB/EAV
你唔好咁燥住
NAS野network野難setup係好正常,要慢慢摸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞