LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
當你講「立法院網站睇到」就知你on9
依家藍白玩法係到表決當場提修訂
所以你話上網睇到果d唔係最終版本
到比佢地過曬先知咩事
抽盲盒都咁理直氣壯真係好野
同香港政府都話國安法只影響一部份人一樣
但條文就唔寫清楚
咁你信唔信
差好遠,傳召人上黎問野
同傳召人上黎問野 然後一堆野問
問完 唔岩feel可以罰 講錯野又要罰

你真正既調查權 應該交番比司法相關部門架麻
民進黨既動員能力真係強
人地玩法不嬲都係咁,跟足議事規則有咩問題?
呢d一查, 即係想斷撚左台獨資金喎, 班台獨網軍隨時無糧出, 咁係反你喇!
監察政府但擴權overkill
人人頭上有把刀呀?
XX法只影響一小撮人呀?

講野十足梁愛詩
幾事衝入立法院,等左幾日都沒料到
民進黨身有屎唔想俾在野黨監察?定係政府官員覺得可以無視立法院傳召
三讀先會?
又係國蔥老師自己講條文係最高機密
唔到投票果日都唔拎final version出黎
咁邊度叫知要投咩野?
身有屎!
前幾年民進黨一黨獨大時通過/修改好多對佢地政黨有利既法案!
依家藍白兩黨想拔亂反正!
點解唔知內容,綠營又可以提出修正動議
係就好,等食花生
不嬲立院可以排議程
同議程有關既行政機關人員有責任去接受立委質詢
何來唔去? 一向都做緊, 所以你先會見到雙方口角, 然後在野黨就話人「反質詢」
台灣已經100%一人一票選總統,市縣長同立法院議員。咁都民主已死!?
唔通民主嘅先設條件就係乜撚都由民進黨話晒事?
8萬
10年後又黎太陽花?
因為有舊version囉 但新version?唔好意思 絕對機密
班綠粉就係唔熟成個程序鐘意亂吠
調翻轉有人用反共為藉口行以權謀私之事都得啫,你用立場去判斷一條法例合唔合理已經有問題啦
最嬲嘅係藍白/老一輩投出嚟 搞坺屎出嚟 然後要後生嘅一輩上街
籌措反共基金,做乜咁大反應..
呢單真係完美示範華人劣根性同西方民主結合之後既畸形邏輯,竟然可以用一個莫須有既懷疑理據去暴力阻礙民主進程

任何一個民主地方,民意代表可以監察任意既政府官員同具公眾影響力既人士根本好正常,只要合符程序公義有咩唔講得,你話佢通共,佢夠話你貪污賣台啦,民進黨私相授受既例子唔通會比國民黨少咩,成件事真係好中國人
綠營提出修正動議 有提早通知人地? 自己都沒提早通知,點解要人地做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞