LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
國安法影響一小撮人
其實唔想拗,都係loop返#449嗰位巴打講嘅野,雙方都係咁閪,我企喺第三方角度嚟睇件事,就係公投最能夠表達民意同成本最低
藐視國會邊個告,唔係光頭佬告,都要檢察部先告得,即係民進黨政府自己告番自己??
如果選完啲立委,有唔岩就公投不如唔好選。
下下都玩公投啦

仲要選完唔夠半年。

真係唔使拗,我係國,民兩黨都唔會主動搞公投啦。
立委人數贏,玩法又係跟你哩8年既玩法。

依家咪睇你民進黨敢唔敢號召啲人沖國會
又或者民進黨搞公投,但要冒住公投輸左既政治代價
問題就係呢道
藍白法案係 經立法院決議 就可以罰錢
所以先話擴權違憲
台灣民間係支持國會改革 係唔支持條文細節同冇程序公義。唔係藍綠歸邊。 話藍白國會夠票硬過 當然可以 當年一例一休咪硬過 民進黨之後2108九合一仆街。 食花生咁睇。我都想佢過 同埋已經有人吹立委罷免
國會改革本身就係民眾黨2024年選舉果時嘅政見,如果佢冇努力去履行先會比支持者唾棄囉
https://eebulletin.cec.gov.tw/113/05第11屆全國不分區及僑居國外國民立法委員選舉/

根本宜家圍立院果堆本身就係支持民進黨,就算民眾黨唔推都唔見得呢班人會支持,因為民眾黨其實就冇吸納晒本身支持民進黨嘅年輕人
唔關選完唔夠半年事喎,如果係重大議題其實係應該公投攞民意,除非選舉政網表明選上會立即更改立法院權力,唔係你係多數就可以夾硬通過,如果要硬過咪好似而家咁嘅情況,所以我上面就表達咗兩方根本就要攪事都唔想解決問題,只係想喺呢件事令對方失分令到下次選舉有優勢,睇戲食花生好過
個人覺得其實係賴清德見2024年9選都贏到,先動員班支持者圍立院同藍白開拖姐,未來幾年台灣應該都會係咁行政立法對抗,然後將d施政問題推晒比藍白

但我唔覺得會對藍綠白各自個支持有咩大變化,因為2024年個選舉已經反映到各陣營都有自己固定支持者,唔見得白支持者下屆無啦啦會又支持返綠
要令一個民主社會成熟係咁,係班食固不化嘅人先會話好亂
違憲?建議你去睇下委員提案18908
民進黨黨團既提案
今次提案都係抄佢嫁
「台灣民間係支持國會改革 係唔支持條文細節同冇程序公義。」
你話就係?你當依家抗議係藍白支持者?你個總統得4成票,議席又輸,依家地圖炮講到全台灣人反對咩程序公義
你叫營綠出嚟道歉之前8年次次都硬推法案先好講咩公義
其實大部分香港人都帶住藍綠意義形態去了解台灣,太簡單二分法用民主親中去了解台灣政治,最尾都係嘥氣
係囉。尋晚支持法案集會有幾多人
立隆法院改革一向都係大爭議
執政嘅唔急住搞,在野嘅又唔夠票
但係中間係咪真係零進展?又唔係
小草最鍾意提嘅ivod 直播嗰啲配套
無乜爭議、又易做咪做到
(先唔討論好唔好用)

剩低嘅之前民進黨都有提過呀
結果都係爭議太大,咪放咗喺度8年
民進黨明明夠票都唔格硬過,點解先?
「唔想查自己」?咁我咪改到佢無用先過囉
「整到佢變紙札老虎」?我有票、關你咩事?
你可以話佢哋專登喺度拖
我都可以話佢仲未搵到個最大公約數、做唔到
只係觀點與角度,無對錯
客觀嘅事實就係8年過半嘅時候無做完,就係咁

講返今次,其實講咗十萬次
藍白要過一定過到,綠係無say
問題係藍白今次做得好難睇
上面話「討論」咗兩個月
唔好玩啦,呢條法案放喺度咁耐
提案後一個月朝野協商就搞得掂?
委員會、公聽會階段
邊個有心討論、邊個無,自己望清楚
一條法案咁大,主導嘅呀黃國昌「老師」喺會度講咗幾多個字?
(直播咆哮嗰啲唔算數㗎)
最後藍白掉咗啲咩垃圾出嚟?
中間又話「有啲係民進黨寫嘅,自己反對返自己」
唔好搞笑啦,法案係成段一齊睇,會有cross reference
而家投隻縫合獸出嚟,之後出問題又賴落我度?

跟規矩咁玩程序,藍綠都會玩
唔使講咩「綠能你不能」
所以中間啲咩打嚟打去、佔領乜柒嗰啲我都無理過
一直斟酌嘅係
你哋係立委
點解藍白唔跟足規矩?
點解藍白掉條唔合憲嘅法案出嚟?

小草答到呢兩條問題先啦
唔知邊個將公投放返入鳥籠嘅正正就係民進黨
講多句
藍白一係就乖乖哋跟足
等民進黨無嘢好講
如果唔係之後只會無限 loop

花東三案
罷免門檻
仲有大把奇奇怪怪法案陸續有嚟
咁即係出嚟嘅代表晒支持同反對人數?
咁你叫綠營收皮先咁少人出嚟反對,香港人人口少咁多反送中都成2百萬人,你呢幾晚有幾多人出嚟?
又loop,食花生睇住戲好過啦
邊個黨提咗40項散會動議而無去討論議案?
邊個黨嘅主委主持會議嗰陣休息咗3個鐘?
邊個黨嘅總召話要協商被院長叫去協商又唔去協商?
邊個黨話唔知內容又提得到40個修正動議同40個再修正動議?
邊個黨反對自己嘅提出嘅動議?

邊個有心討論、邊個無,其實真係好清楚
睇立法院直播啦,綠營根本冇心討論條bill,比佢發言就係台上屌人老母,一係就動議散會。

8年既國會改革一句觀點與角度就一筆勾消民進黨既無能。8年點解唔改革啊,自己全面執政喎,唔做唔係咩最大公約數啊係因為方便自己貪污冇人查。蔡英文上台前已經話要改革監察院結果又係不了了之,仲擺埋自己友陳菊做院長自己人監察自己人
白色競選政綱有國會改革,藍色政綱有查民進黨有冇貪污
如果咁藍白應該大條道理清場,點解重拖泥帶水,綠營根本係少數
其實已經跟得好足,只係民進黨屈佢無跟足,你自己睇台灣事實查核中心篇報導就會知,係佢民進黨自己格硬屈出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞