LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
2016年講話改
民進黨立院又過半既情況下
竟然8年都唔去改個對自己有利既版本
依家選輸咗
對方在野黨當然改個辣啲
人之常情
咁新修正門檻有幾低?
你咪亂講,哥布林話民進黨先代表,公投咪公投,誰怕誰?到時連公投結果都唔承認嘅撚樣拘逐出境就啱
你咪亂講,哥布林話民進黨先代表民主,公投咪公投,誰怕誰?到時將連公投結果都唔承認嘅撚樣驅逐出境由佢做支那人享受獨裁就啱
其實你就算唔睇直播睇佢點審
過咗佢都會上網比人睇返條條文講咩
https://news.pts.org.tw/article/696139
希望大家討論之前係知道條法律係改咗D咩
懶人包唔係一定岩
台灣版23條, 明日香港.........
咁大件事嚟講都算相當少人吓
兩件事唔可以同時進行㗎咩
法案本身無迫切性要短時間速通, 擺明係藍白研判過逐條審查時間一長會畀綠營營造民意, 然後諗住極速打包通過, 點知弄巧反拙刺激民情, 藍營無論在野在朝都係唔識玩民意 靠舔共黨監督民進黨真係對佢期望過高
一衝國會就仆街 民進黨最撚驚就係包圍既人會衝, 一衝入去打唔打人係次要, 搵唔搵警察清場先係關鍵, 搵又死唔搵又死, 藍白真係恨不得民眾衝入去打低一兩件立委秒變受害人騎返道德高地, 成件事即刻變質
咁多唔多人同衝唔衝又兩件事嚟嘅
想查還想查
但條例未免寫得太闊
講真歐洲都唔少案例
不過人地一百年前已經鬧完交啫

民主進程必經階段

美國就抄功課走捷徑
台灣
條路自己揀
香港人食下花生咪算
根本不論藍綠都唔想你香港人干預件事
「仲好多細位模模糊糊引起爭議」
這就是台灣
中國國台辦:在野黨應該有效監督、有力制衡執政黨,才不負民意期待
https://lih.kg/3704235

原來出左國家認證
條法案十幾年係到,幾年前民進黨仲支持,你不如話賴清德一上任民進黨就反口,代表賴清德係仆街仔
在野咪叫人撤銷,自己做咪自己友分蛋糕
游生本身係民進黨黨員十幾年加入個基金會先退黨
係囉,我都唔明點解美國國會叫tiktok上聽證會,唔留備fbi查,美國佬覺得自己查得好過fbi真係自大囉
依家係一開始你自己講個pt「立法會唔可以比佢咁做太大權」,知美國都係咁柒咗,先改口講,點解唔睇下細節唔一樣

柒咗咪認囉,又要不斷spin去開第二第三第四個pt
我淨係覺得佢地講民主已死呢4個字好搞笑
總統以至個個議員都係民選,咁都民主已死,咁中國香港咪係永不超生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞