LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
咁香港又的確係
綠共洗完腦既留言
癲夠未
咪撚鳩up 啦
企業可以拒絕
你地其實有冇睇
一味聽民進黨鳩up
唔知藍吹雞能力點啦
但見到519嘅人數
就知道民眾黨動員能力一定遠低過佢本身預期
依家講緊藍白想極速通關嗰堆條文喎, 唔係得個名一樣就係入面都一樣掛
點樣極速法三月攪到五月尾都極速兩個幾月都叫極速咩?
太監又教人點屌西
其實冇乜好抝,有巴打講#449兩個黨都有各自問題,最簡單解決方法就係公投
中國都出聲
我哋賴總統重係潛咗水食花生
其實華人賤種係唔適合玩民主,繁支以民主外殼玩獨裁之實

都係新加坡模式先係最適合華人賤種
其實習總身邊應該多間諜或者對頭人,呢幾日唔係軍演就出嚟開記者會鳩噏,比哂借口民進黨屌藍白賣台
真係冇乜好拗,因為前後真係process咗兩個幾月,中間都討論過好多次協商過好多次,有晒記錄

討論個兩日民進黨提咗40之休會之後同人講冇比時間佢發言淨係討論咗兩個鍾

協商佢自己唔去就話人黑箱,但其實上網都有得睇,唔係5月17先突然出嚟就即刻過
唔係台灣人都係食花生,如果咁拉鋸落去冇人提公投,即證明藍白同綠都唔想解決問題,只係想喺呢件事令對方失分令到下次選舉有優勢
公投都未必贏到啦,啱啱前日個民調5成幾人支持,個民意中心重要個話事人之前民進黨黨員,要加入民意中心先退黨,就算你要拗間野都一定唔係藍色底嘅
而家唔係話邊一邊贏到嘅問題,係公投一人一票表達全台灣人意願,支持或唔支持嘅一方咪再冇借口反對,而家攪到咁只會不斷內耗,增加社會成本
個問題咪就係民進黨知公投都未必贏到,所以先唔攪咁多野
咁咪藍白提出囉,上面咪講咗如果兩方都唔提出,咪即係大家都有心攪事,如果藍白提出,綠營唔理繼利用人民攪亂國會,藍白大條道理清場
仲玩緊?
藍白佢國會夠佢過到,更加無必要陪你玩
所以咪冇乜好拗,藍白要夾硬過一定過到,大家食花生啦
國,民立委人數贏。做咩要無啦啦去提公投
冇睇藍白政綱,要睇台灣人選藍白為多數黨喺想點,有冇叫藍白要即刻攪擴大立法院權力,而家立法院更改權力係涉及重大議題,如果台灣人只係要制衡民進黨,今次應該要公投攞民意嚟壓綠營
民進黨有8年時間去做,但係咩都無做。
依家人地用返民進黨既方法對付返民進黨。
都無咩好講。

政治問題用分化,
你見賴上台前講要團結各黨,上台後無約見過任何國民,民眾黨領袖

民生問題一律用補貼,無長遠措施。

坦白講,芒果感賣得多,市民都會麻木
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞