LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
因為國民黨最大黨
藍白版本好多條文係跟足國安法果種 but
姐係寫到好似有救濟機制, 但事實係要有人批
但批果個會係自己人
人地問你野你答人啦
俾人踢穿你又扮盲,咁既戰鬥力食屎啦
美國國會係咪無上權力?

https://www.justice.gov/usao-dc/pr/stephen-k-bannon-sentenced-four-months-prison-two-counts-contempt-congress

點解一定要去呀?點解唔去要坐監?
咁點解唔學太陽花咁佔領國會
香港權力及特權條例,檢控權在於律政司
台灣係返立委到

立法者擁有埋司法權
太陽花係反對執政黨
呢個係支持執政黨 簡稱側翼招聘大會
《立法院職權行使法》第48條修正條文明定,政府機關或公務人員若不配合國會調查,在立法院調閱資料時拒絕、拖延或隱匿不提供,得經院會決議移送監察院依法提出糾正、糾舉或彈劾;法人、民團或社會有關人士不配合國會調查,在立法院調閱資料時拒絕、拖延或隱匿不提供,也得經院會決議處1萬至10萬罰鍰,並得按次處罰至改正為止。

院會決議就罰錢架啦,唔洗經法院架
罰到你投降同抄牌一樣,半個鐘可以抄你一次
但個惡法好嚴重
咁嚴重又唔佔得
重話民主已死
民主已死唔係有晒合法性去衝咩
美國嘅話congress係共和國最大
總統係民主黨
咁係咪又要成個機制鏟咗佢?
鄺神即刻買機票去做林飛帆2.0
真 香港都係想送佳仔去自首姐
台灣就吹到主權問題
台灣包庇殺人犯罪無可恕
台灣嘅判決,太陽花係公民不服從,合法的
係國民黨而家仲要屈太陽花暴動
好似 仲有 喺新總統就任前,用1分鐘無乜討論之下批咗高額基建,內容不明... 明日大魚啲frd?
依照21日二讀通過的《立法院職權行使法》第25條修正條文,被質詢人若答覆超過質詢範圍、反質詢、無涉秘密事項卻拒絕答覆、拒絕提供資料、隱匿資訊、虛偽答覆、未經同意即缺席或有其他藐視國會行為,經主席制止仍違反,經院會決議將處2萬至20萬罰鍰;逾期仍不改正得按次連續課處罰鍰,並得經院會決議移送彈劾或懲戒,政府人員受質詢時虛偽陳述,依法追訴刑事責任。

反質詢、超過質詢範圍、虛偽答覆....全部冇定義
又係院會覺得你係就係啦
經院會決議就可以罰錢架啦
其實不如叫賴清德唔簽解散國會咪算
邊個話藍白唔知投緊乜
係民進黨剩係叫口號緊係唔知投緊乜

民進黨修法版本,將第22條把20天改為10天,20天改成15天,雖然修法邏輯很奇怪,但執政黨願意把書面質詢答覆時間縮短,他當然願意支持,他也立刻找國民黨團溝通,「藍白也同意共同支持民進黨版本。」

17號既事黎
笑L死,向華強癲狗話臺灣由下至上係民選所以就可以做太上皇,難怪韓國瑜當年被罷免都可以死撐話冇
「社會多數不在乎政府負債、不在乎官員貪汙、不在乎國家經濟與安全、甚至不在乎是非黑白。」
同埋
你冇睇韓國瑜當日點羞辱投贊成票嘅市民?
唔撚會有用 我100%肯定賴清德會覆議+做事前違憲審查

宜家睇下藍白會唔會玩埋大法官任命權, 因為7位大法官今年10月就會卸任
班撚樣連罷免權都要改成高過當選票數先可以罷免

遲早玩到要用憲法訴訟法第 77 條解散國民黨
根本台灣就要行一次冷藏行動清除共諜

習近平條撚樣連玩第五縱隊都咁明顯

https://m.secretchina.com/news/b5/2024/02/06/amp1055063.html
藍委話:「我地立左法, 定左罪, 有案例啦, 先再同大家解釋」
https://pttyes.com/HatePolitics/E.EFV5FKjtDnPw
琴日新黨侯漢廷已經玩膠
https://www.cna.com.tw/news/aloc/202405230252.aspx
議員建議5/24立院外設募兵攤位 蔣萬安:可研究
你講嘅嘢同我講嘅嘢有乜關係
立法機關亂咁通過用錢野,同立法機關有權判罰人哋個關係係邊?
仲有下一段
受處分者如有不服,得向立法院所在地的行政法院提起行政訴訟
但台灣係成文法,唔係普通法
玩咩案例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞