LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
民進黨8年國會過半又做左啲咩
有拍拖 不過結婚個陣換咗個新娘俾你
講真, 如果台灣回左歸中國, 台灣既國防將會交比中國負責, d台灣後生黃屍唔駛再服兵役!
如果佢地清楚明白呢一點, 話唔定佢地都心郁想台灣快d回歸!
民進黨總統大選得票四成,少於一半。如果藍白當時拆得掂只推一人參選,總統個位就唔會係賴清德坐。
議事規矩允許主席決定投票表決方式
第一
就算舉手都要記名,依家係冇,會議記錄只係得番主席認為贊成為多數,議案通過

第二
舉手投仲要次次都數錯,數錯完又再黎過,兒戲過選班會
民進黨全面執政八年成績係唔合格,總統同立法院選舉結足證民進黨今的今日並不代表台灣過半民意。
你當d選民真係數據咁簡單
藍白合左後生票自然會去番綠
講真 呢啲煽情既懶人包真係不堪入目
台指8000 點 升到 21000 算唔算有做野
On9, 你係咪誤會左人地仲係好原始個種舉手投票?
現代舉手投票係咁, 人地舉手投票個刻, 就會即時用CAM拍抵照片, 立會主席助理就會根據照片入面, 邊個有舉邊個無舉黎數人頭, 最後再將投票照片存檔!
國會立委人數咪答左你
民進黨國會唔過半應該反省下點解自己咁少選票,唔係學熱狗喺度屌票

唔撚輸得唔好選啦,再唔係修憲唔投民進黨一律當共匪槍決咁你滿意未???

自己八年執政之前連議會都攞埋,做到咁撚柒已經冇藉口,你諗下八年執政冇人阻撓都搞到咁,好明顯係民進黨本身內政同貪污太過柒
英國都係咁,冇爭議性嘅意案直接舉手或者嗌出嚟
英國扮撚晒傳統, 佢自己柒姐, 人地一定要跟佢柒?!
你唔搶攻主席台咪用點票機囉
提案完你咪又係縮
https://www.youtube.com/v/CguLxsAscnk
傻鳩有人投白就係因為唔鐘意藍綠,合咗體咪唔投/含淚投藍綠一邊囉,數據冇得相加㗎
你隻小丑不斷離題做乜鳩
由於星期五新會議係行政院長施政報告,坊間認為星期二會完成三讀,以下係直播焦點介紹

來源:速看中天電視過去幾次會議直播link分析

依家條link已經直播kmt留守議場門口https://www.youtube.com/live/co5cP6ZwfbE?si=V21YMp9GviZPK5N9記住YouTube 直播12小時限制,聽朝要用第二條link
6:45-7:05兩陣營搶7點報到,係門口就已經有衝突,加上入場嗌口號壯聲勢,可以一看
7:05-7:20搶入議場之後,雙方唔只單搶主席台,仲會搶掛banner,身體碰撞在所難免,上星期五就出現民眾黨越南裔立委與民進黨立委互鬥,最後一戰,不容錯過

中天另外有場外集會link,寫住0730開始
https://www.youtube.com/live/kR1vU0gnn5o?si=Mo1e0JJhf4KxsM1o

打完之後休息到9點正式開會,韓院長入場之後,兩方表現如何,到時自有分曉

9點開會link
https://www.youtube.com/live/CVdOQAYqKAs?si=ezrl5w4M9s33xfC7

政論節目提過淨底未二讀嘅主要都係“不予修訂”,唔可以表決8次,最多4次

當然會唔會拖到放學放工時間,就要睇實際情況
你哋都係小丑,不用分那麼細

程序公義、條文粗糙
兩大問題都無人正面回應

而家有超過50個法律學者發表聯合聲明
你哋自己慢慢查,睇吓係咪全部都係綠色側翼啦
成日都係我搵資料,小草就post條九唔搭八嘅黃國昌鳩噏片就算,都唔好玩嘅

https://www.facebook.com/share/AhvQPkwGBfCc4w11/
連公投都講定唔承認,仲好意思話支持民主嘅你先係最大嘅小丑
柒你老母咩

你講得出呢句戇鳩嘢已經知道你19年之前應該連政治新聞都未睇過

知唔知議會一個會期有幾多條修訂案同法例要通過???

下下都電子記名點票嘥十分鐘去到下年都未投到,所以人哋英國先會用舉手,如果全場都舉手之前咁咪即係冇人反對,如果現場各有一定比率先會進行電子記名點票囉

仲有民進黨搶撚咗個主席台點樣電子計票呀???
吓,你又講緊咩?

講緊你怕撚咗公諸多藉口囉,台灣人公投通過到咪代表個操作唔垃圾,係你嘅論點係佢哋眼中垃圾
都話有閱讀困難咪出聲

1. 我相信公投大方向嘅話一定會過。

2. 而家個問題癥結係立法操作垃圾,公投幫唔到手。

3. 如果真係要做到幫到手嘅公投,就係藍白綠逐條、逐個修正案投,諗都知無可能。

從呢三點,點樣可以理解到
我嘅睇法係唔承認公投、或者怕咗公投呢?

你塊藍色窗簾都幾大塊
同埋我都未死,我好樂意去解釋超過你智力門檻嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞