LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike

衝就唔會衝
依家驚既係係打憲法官司之前班藍委會拎左幾多機密文件出黎派通街
打憲法好似可以凍結條法例
點解唔衝?哥布林唔係話綠營代表多數正義咩?仲有綠營總統撐,怕咩?
計我話綠營立即建議公投,邊個縮邊個就係契弟唔尊重民意?
https://www.youtube.com/watch?v=p3EoiYaOkq0

謝龍介講得啱
第二日藍綠白邊個執政
都係受到同樣的監督
搵左賴清德個私生子出黎再講
呢d仆街鳩up 當秘笈
哥布林點解唔駁我?怕咗公投知自己係少數派?
拎咗個位 就冇咗件事
程序公義
講嘅唔單單係5月17號
由喺委員會階段嘅無有效討論、無有效協商
到二讀會嘅點錯人數
都仲係滿滿嘅問題
呢篇文只係講緊眾多問題嘅一部分

講返上面嘅「再修正議案」
5月16-17號藍白俾人垢病嘅原因,主要係同「以往慣例」唔一樣

「以往慣例」係委員會出一個版本去二讀再討論,然後提「再修正議案」,的確「再修正議案」係可以唔使預先通知
今次黃國昌就係,喺委員會打包28個版本去二讀會,用「再修正議案」方法提一個整合版本

嚴格嚟講真係無違反議事規則
問題係有無顧及程序公義
前一晚除咗黃國昌同傅崐萁,無人知道佢個整合版係咩嚟
唔知嘅立委淨係可以望住嗰28個版本做功課

而家事實就係17號當日先拎到(先唔講幾點拎到)
會唔會夠時間去消化、同埋做充足討論?
嗰日大部分立委都已經去晒做物理攻防啦
40+40再修正案、封門佔領肢體衝突呢啲
就純粹係拖時間嘅手段,跟立場睇對錯嘅嘢不在討論範圍

另外,成條草案如果要合邏輯
係要時間由頭睇到落尾,而唔係左抽一條、右抽一條就算
所以就算話通過咗民進黨自己嘅修訂
都唔代表佢哋要喺而家嘅二讀支持
條文寫得柒,參照不良,之後又入我數點算?

黃國昌喺呢幾日用到嘅手段,就係話「而家呢條明明係你哋民進黨xx年yyy之前提過,我哋而家寫嘅都係一樣,甚至更加溫和,做咩要反對?」
首先,以前講嘅,唔代表呢一刻2024年啱用
另外,功課可以抄,但係抄就抄足,抄埋個精神
唔係淨係抄文字

理想係豐滿,現實係骨感
選票理想就係可以改變到議會文化
改正以前嘅陋習,唔係淨係靠規則做攻防

最後,篇文除咗你紅咗嗰兩段
剩低嘅都係作者自己對於「懶人包」同啲KOLsss嘅控訴,佢個人睇法我唔評論

===(以下純發洩)===
「綠能你不能」呢句係咪好好用呀?
黃國昌都成日講添
支持民眾黨嘅人好多都係想懲罰綠共啫
唔好講埋啲第三勢力啲鳩嘢啦
而家黃國昌「老師」就係幫你哋報仇咁報
用盡方法對付返民進黨
係咪好爽呀?
想台灣淪陷嘅人應該仲開心

之前都講過
國會改革完仲有一大串有爭議嘅法案要過
到時咪睇吓台灣人「空轉」之後
點樣加速直接到崖底車毁人亡囉
反正有幾多人上街藍白都唔撚會理

同樣都係十萬
台狗十萬人到底吹到幾大?
重有個Gay佬遊行
明明先佔得一個街口年年都吹到20萬人
香港次次20萬遊行都由維園迫到灣仔

屌你老母死台狗乜春都報大數
黃國昌係走程序漏洞

正常修正動議係 基於委員會送出版本既修改,委員會本來已經逐條討論過,但黃國昌修正動議,係跳過委員會,直接用修改動議去 提一個差唔多 全新既版本 直接去二讀
無錯,所以我建議綠營主動提出公投證明自己係多數派,但班哥布林唔和議我剩係負評,好明顯係心虛
操作垃唔垃圾唔係你決定,係全台灣選民決定喎,人哋唔FUCKING CARE你所定義嘅操作又唔得呀?
賴:展現台灣民主價值
立法院審查國會改革相關修法,引爆朝野嚴重衝突,立院外也聚集大批民眾表達不滿。賴清德總統昨透過臉書「聲援」並感謝抗爭群眾,他表示,公民理性發聲,青年展現力量,這就是台灣的民主價值;但在野黨批評,賴清德是正式向國會宣戰、跟新民意對幹,少數總統不願正視主流民意。

賴清德都唔演直接化身埋黨主席
行政凌駕立法
外國勢力美國好快又出現
總統都支持
係時候衝入去啦
傅崑萁好似有3條法案
有一條有寫預算
有兩條無
兩兆只係DPP估
咁有無 「一個差唔多 全新既版本」嘅條文可以睇下
因為我搵咗好多新聞媒體
都唔係直接比原文
係比經過記者簡化過嘅白話文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞