LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
苗博雅造謠懶人包又出動
所以先至有變香港垃圾會嘅標語
臨立會既玩法
仲要韓改埋舉手表決
抄到十足
From 我台灣朋友send 嘅 自己都仲理解緊
冇人會理解到
藍白果班人連自己投咩都唔知
外面既人唔知逐條既法例係寫咩
點理解?

簡單d講就係藍白兩黨係立會選舉勝出, 依家佢地行駛選舉勝利者既權利: 修例!
但班日撚日話民主自由既台灣黃屍, 明明輸撚左場立會選舉, 但又輸打贏要, 唔比立會修例擴權!

立法院5月17日、21日院會處理攸關國會改革的立法院職權行使法等修法草案,其中17日朝野爆發嚴重肢體衝突,多名立委掛彩送醫。事後網路出現大量「黑箱」、「兩兆錢坑」質疑,也引發激烈反駁。台灣事實查核中心今(22)日指出,藍白兩黨當天在院會並不是提出一套前所未見的新條文,而是根據已經公開的修正草案,依法提出修正動議,這是合乎規定的議事手段。

針對國會改革法案相關條文內容有公開嗎?事實查核中心指出,從立法院議事暨公報資訊網可查到上述議案的關係文書及審查報吿,也可看出法案審查動態、什麼時候交付協商、協商的次數與協商會議影片及會議紀錄。

早兩日既新聞都講晒
但而家仲有人拎啲流野出黎當真理 盲信黨中央 仲好意思話人地搞到台灣變香港
係,美國點解要傳照TikTok?
美國國會無上權力?
你得語調同
外國都有國安法啦, 香港有國安法有咩大不了, 一撚樣。
問題係點樣通過,同埋要係總統就職, 中共產黨軍演,時間做。
咪樣衰囉。 個個都講到藍白控制哂,所謂改革 遲早都做到啦
因為美國果種被傳召者係可以唔去而不犯法
依家藍白既版本你一唔去就先罰

你係香港差佬請你協助調查都可以唔去, 除非係拘捕

識分未傻西?
因為近年有好幾單,不知名細公司轉行
跟住就接到政府標案
藍白就係想追住呢D黎打
成日話台積電機密文件
台積電會交咩
唔交打官司,有勝算咩
搵香港黎比
香港法庭聽邊個
台灣法庭又聽邊個
係綠營先吹到過左就世界末日
台灣關我地咩事?
台灣有幫過香港咩?
更重要點解嘈到咁大件事係好大原因係黃國昌
十年前屌KMT服貿黑箱
十年後做既野仲黑箱過服貿
如果你真心想知 建議唔好睇上面comment
班友鳩up 到傻
第59條之4
受邀出席聽證會之政府人士/相關人士於必要時 主席同意可以有律師/相關專業嘅人協助
呢個係聽證會,唔係被告
受邀係證人,證人係台灣司法院係無權請律師

第59條之1 及之5
涉及機密可以作為拒絕回覆嘅正當理由
涉及外交國防或其他法令應秘密事項者 應以秘密會議進行

以上都可以係立法院網站睇到

呢到好多綠粉睇綠媒啲懶人包就當係,但完全無睇過條文
師兄有興趣, 可以針住啲反對嘅人嘅講法,去睇睇條文 就會發現 錯漏百出
民進黨除左呢啲仲有咩好講
全民選既國會,唔可以監察政府
講埋啲咩send台積電資料俾中共呢啲冇根冇據既嘢
佢真係傳召台積電,你咪衝入國會囉
不如成個國民黨剷起左佢,民進黨一黨專政算啦
如果細節透明啲應該無咁多人反對?
是旦GOOGLE 台灣立法院懶人包都搵到一堆出黎啦 睇反KMT 3月4日就提出國會改革法案, 民進黨去到5月17日要投票啦都仲話唔知投緊咩跟手仲話黑箱作業
https://www.businessweekly.com.tw/focus/blog/3015636
https://www.thenewslens.com/article/202852
你如果因為有一個人,而去反對成件事,而唔係針對條文/事件本身,呢啲就唔係一個理性討論,
就好似以你講法,有傳總召咁嘅心都做到立委,係咪成個立法院要廢除,
如果你同意馬英九做得唔好,咁係咪唔應該要廢除總統制? 你嘅立論完全有問題
個個都屌9黃國昌
其實唔關香港人事,不過八卦了解下發生咩事
你講果d係咪就係柯P講完幾千億貪污就真係幾千億貪污?
一丁點證據都冇, 講就可以
依家藍白既版本就係唔交就要罰, 你既話法咪同藍委講法一樣, 哦你要抗議呀? 罰左先囉, 坐左先囉
就係咁既態度先搞到咁多人反彈
台灣法庭聽邊個真係唔知
但當人地民眾對你要過既野唔清楚而感到不安, 身為國會多數反正點投都贏點解唔逐條慢慢解釋比民眾聽? 但偏偏要最高機密過左先知條文寫咩野? 想查綠你有4年時間慢慢玩, 急咩?
唔太明點解民進黨點解成日要攞香港立法會同台灣立法院比較,香港立法會有功能組別唔係全部係民選,但台灣立法院係一人一票選出黎,真係可以直接比較咩
因為時間線同網上流出搞亂台灣幾部曲差唔多一樣

仲要面見完聖上就黎料 有冇得唔信?

早在今年2月,中國流亡作家、中國自由派法學家袁紅冰就曾透露,中國國家領導人習近平向內部發布「新統戰」指示,而戰場就是在我國立法院!

第一:習近平要求他們要緊緊抓住韓國瑜和傅崐萁在台灣立法院的這種任命時機,有效地展開一次對臺灣的統戰的戰略性的攻勢,佔領台灣立法院的制高點。在臺灣政權結構內部撕開突破口,然後迅速擴大戰果,為完成統一大業創造關鍵性的有利條件。

班藍白投緊乜佢地都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞