LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
係呀
就係逐個修正案投
新聞都有寫係一條一條計
唔睇新聞咩
https://tfc-taiwan.org.tw/articles/10637

唔係睇懶人包,人地喂咩食咩
民進黨跟本無心討論協商,然後你又話要有效討論同協商,跟住你就怪在野黨無討論協商,咁樣合理咩?

真係想討論嘅,二讀階段係咪更應該把握時間討論? 咁請問二讀階段有幾多民進黨員真係就法案內容討論?

如果條文真係要咁多時間睇,點解黃國昌可以睇完民進黨嘅修正案,即刻同國民黨撒回佢哋自己嘅版本,改為支持民進黨嘅版本? 反而民進黨自己剩係响度議會攻防,連自己嘅版本都反對?

好明顯,藍白知自己投緊乜嘢條文,剩係綠唔知,即係一係民進黨自己扮唔知,一係民進黨嘅委員 incompetent.
唔少台豬同港豬ON99以為今次係"民主改革", 往往忘記支共係幕後侵略緊,烏克蘭係戰爭狀態, 台灣一樣係, 台豬注定做亡國奴
民進黨點會唔知呀
我肯撚定其實佢哋知道立法院自己唔過半、冇得完全操控立法院嗰吓,已經𥄫到實藍色白色做緊啲乜嘢,甚至乎相信佢出嘅力,比藍色白色班友更多

咁重要嘅法案,佢會突然之間先至講到自己完全唔知情咁慘情?

擺明就係計過數,扮唔知情最着數
又係台灣人自己選藍白嘅人入去立法院做大多數 授權咗比佢哋就由得佢地搞啦 唔好輸打贏要

條路自己揀...仆街唔好喊
木炭民調總統大選真係7到喊
民進黨打臉自己真係笑到仆街
你噏緊咩?
我同佢講緊嘅係公投一條一條、逐個修正案投
ching 閱讀理解有待改進
ching 唔好見到錯誤信息就高潮先,你知唔知自己post緊啲咩?再係咁低質真係唔想駁

佢fact check 嘅位係基地個位
你想攻擊嘅應該要用呢篇嘅第一點

https://tfc-taiwan.org.tw/articles/10620
討論階段嘅時候,你知道係藍白/綠輪流host會?

你見到嘅就係藍白host嘅時候,綠提散會動議
但係記住,綠係唔夠票嗰邊,所以一定唔會過
呢個純粹係拉布嘅行為
同埋點解要提散會?就係佢哋自己嘅修正案藍白唔理
藍白嘅就直行直過

到綠host會嘅時候,藍白係做返同一樣嘢提散會
但係藍白夠票,結果咪直接散會囉
仲要唔只一次,係五次

仲有一次開會
係黃國昌自己走咗去,藍白綠少咗白,朝野協商要直接散會

咁樣睇嘅話
藍白對於無效討論同協商,點睇都大責任啲?
拉布玩規矩唔係問題,反正都做開
問題係有係做好立法應該要做嘅嘢

退返一百步去睇,而家委員會係零討論
打包咗堆垃圾去二讀會
綠可以睇嘅只係嗰28個版本嚟出「再修正」
而藍白係主導嗰個(夠票吖嘛),個整合版「再修正議案」又係喺佢哋手
(仲要係唔知幾時先到綠立委手上面)
呢個資訊不對等,仲係咪有程序公義?

就好似藍白已經知到條essay答案8成,睇埋隔離位加返幾個point就可以交
綠就要睇住堆source嚟貼題,到開會先知道邊啲真係有用
而有用又同黃國昌一樣嘅,就會俾藍白「整合」,再落ref係「民進黨修正」

上面都講過,法案整體性好重要
你用我嘅版本,但係前後都駁唔埋嘅
又或者改嘅嘢大家一樣,你就落我個名
我做咩要幫你揹呢隻鑊?

另外,「再修正議案」係應該要有發言時間,然後再去「充份討論」
都係嗰句,藍白自己都知一定過,綠又一定唔夠票,唔好話咩討論喺度搞笑啦
黃國昌用得呢招「再修正」,同埋委員會嘅態度,已經講明無意思同你傾

綠咪40+40「再修正」加無限發言拉布
藍白加主席咪投票限制發言次數、舉手表決
最後,物理攻防藍白綠都有做
所以打和super
議會拉布同反拉布手段從來我都無意見
我個focus從來都係程序公義

同埋其他人會唔會答到法案內容問題未呀?
成日淨係喺度做綠營讀心師
無跟據嘅嘢真係無咁多時間覆
民進黨讀心師不予認真回覆
係嘅,總之民進黨唔夠票嘅時候就嗌要程序公義,明晒!
睇嚟又嘥我時間認真覆你,下次唔覆了

講過好多次,藍白跟足嚟做,做得好好睇睇咪好
反正都一定過
由得民進黨拉布,到最後樣衰嘅咪佢哋
係藍白想趕住要520前過先搞到而家咁
好笑,大家都係用議事程序做攻防,民進黨做嘅就ok, 在野黨做嘅就無程序公義。

提40次散會都唔肯去討論就係啱
休會3個鐘唔見人又係啱嘅
協商人身攻擊嗰又係啱,被人人身攻擊離開又唔啱
雙標都唔好咁出呀!
又loop,覆埋今次唔覆了

1. 從來無講過「綠能你不能」,但係做好你份工先
唔好寫埋啲垃圾條文出嚟去二讀會
要翻民進黨國民黨舊賬嘅都隨便
(黃國昌最鐘意嘅手段)
有啲人係鍾意新仇舊恨撈埋一齊講
我就分好開嘅
你見我由頭到尾只係針對今次呢幾條法案嚟講

2. 散會、休會、人身攻擊嗰啲覆晒了
你知唔知D條文係民進黨留落黎
當初在野大大聲要權,執政就當係屁
依家就屌條文垃圾係濫權
神又係你,鬼又係你
台灣暴動未?
仲肉酸過國會山莊,自己民主系統投出嚟輸撚咗又唔服出嚟搞暴動
好簡單,明知自己少數就好聲好氣 ask nicely.

如果無嗰40次散會玩串個 party, 國民黨會以其人之道還以其人之身咩?
如果唔係由頭到尾唔守規矩、隨便插咀、人身攻擊,黃國昌會唔協商咩?
所有嘢 they ask for it.

點解黃國昌一個人响委會員可以俾你講到主導到咁大個法案? He asked nicely!

你睇返藍營响委會員提散會嗰陣,黃國昌無舉手喎,綠營肯無咁串,黃國昌肯反對,咁就散唔到會㗎喇!

你成日話人綠營讀心師,你自己都係做緊藍白讀心師。
冇辦法,好多都係小朋友被人帶風向
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞