LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
笑撚死
學埋柯P d野
開口埋口就話人貪污幾千億
同梁振英講外國勢力一鳩樣
高虹安掘左棒球場咁耐, 林智堅貪左咩野呀?
tiktok ceo上個月上去美國國會聽證會有冇得請律師
美國國會係咪無上權力?

https://www.justice.gov/usao-dc/pr/stephen-k-bannon-sentenced-four-months-prison-two-counts-contempt-congress

點解一定要去呀?點解唔去要坐監?
高虹安就上緊庭
補充番
KMT係有吹雞的

https://pttyes.com/HatePolitics/E.4EcSkMgvHrC0
代表乜?執法檢控權喺民進黨手上
Case 47都上緊庭
就係英國既權力及特權法姐

依條法案最好就係拎走個裁判權,留比法院判
但目前見唔到乜野壞處。

上年個司法改革,整唔到陪審團已經夠on9

綠營今次係盲反
柯P 自己都六大案上緊身
美國係三權分立
英國先係國會至上
話人貪污
自己密會大財團
唔申報
冇紀錄
獎勵容積
比人問起就發老脾
真係厲害
小朋友話一定要去嘅deposition係無上權力,你可以追post
你話23唔合理唔係因為政府唔係民選, 淨係拗「民選」定義都玩死你啦, 香港玩咗廿鳩幾年仲未睇清政治點玩咩? 一件事可以點講都合理, 同樣可以點講都唔合理, 合憲都可以照拉落台, 違憲一樣可以通行無阻, 冇得以對錯去拗, 呢d例子民主國家一樣比比皆是, 我自己就覺得政治呢味嘢根本唔需要再執著對錯, 執著於點達成目標就得
黃國昌係做不分區立委嗰陣就話要司改,佢都係有無到雜總order ?
英國美國有類似機制
香港都有1985年立法嘅立法會權力及特權條例
可傳召任何人作證或提交文件
拒絕出席時可被警察拘捕

有無人可以簡單解釋吓台灣版實際有乜問題
果件TB講既嘢都好信

國民法官 陪審團 已經證明左台灣係人治社會,或者鄉村式政治。
有權力就唔想限制權力,就係咁簡單
皇帝點解要受監察?
最大問題係會查到呢8年民進黨執政時期既貪污弊
如果藍白讓一步話唔追究呢8年民進黨既貪污案,已經過咗啦
就係on9 lol
擺明就係好野黎
最大問題係司法權應該要抽走
舉證完,轉交法院處理。
唔比傳召真係on9
你個國會冇傳召權,又唔洗宣誓,真係阿豬阿狗都可以唔去,或者講大話。
會罰錢架,不過叫得上去都億億聲貪,十萬廿萬唔係錢啦
咁有貪污實際應該查喎
最多之後查完特赦啫
最搞笑係藍委做過法官果件都搞唔清自己行緊咩法
叫人等案例
https://pttyes.com/HatePolitics/E.EFV5FKjtDnPw
第二十五條
質詢之答復,不得超過質詢範圍之外。
被質詢人除為避免國防、外交明顯立即之危害或依法應秘密之事項者外,不得拒絕答復。
被質詢人違反第一項規定者,主席得予制止。

你話係機密,主席唔理你,唔制止你可以點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞