LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
律師又考唔到
議員又選唔到
唯有做側翼囉
上連登都要搵同溫層逃避問題
邊個夠你死忠
依條撚樣喺香港一早收咗皮
就算係綠都唔使揀條仆街出嚟
太多後生信錯柯狗 以為有新作風點知只係藍既走狗
正常人都覺得有問題
得弱智同扮傻嘅先會話無問題
立委唔洗理由就可以叫任何人上去被質詢
點會無問題
有人針對你嘅可以每日都傳召你上去
當你係雞咁屌,屌埋你老母都仲得
你唔去就犯法
唔知你係屬於弱智定扮傻呢?
苗咪係台北大安區靠十分一同志票贏議員位,仲得到dpp禮讓選立委打羅智強
香港仔表示支持
美國都可以係咁喎
https://docs.google.com/document/d/1UXv--gCFx3Ncm8m2d3j4REHEmYsFoqRG/edit
國會改革《立法院職權行使法》、《刑法》
現行條文與各黨團再修正動議對照表

pin?
佢地只會同你講咩香港美國英國都得
但會細分中間有咩分別
之前答過:
民眾佔領立法院,得兩條路

韓國瑜院長動用警察權,將個波交返畀行政院內政部警政署,咁民進黨進退兩難,結果係輸

韓國瑜院長唔用警察權,嚟緊立法院要處理ncc新委員同考試院,有鳩啲人鳩落去,甚至鳩到預算案都唔理,國家運作唔到,咁又係民進黨輸

所以依家圍而不攻,等藍白兩黨“覺醒”退讓,係民進黨唯一選擇
邊個同你講可以叫任何人
真係弱智唔洗伸個頭出黎
咁樣不如改名做 支積電

將所有機密俾灑支那最好
冇興趣睇 loser 鳩噏
佢寫明任何個人或團體
請問你邊隻字唔理解?
又或者你睇到邊條detail係寫普羅大眾唔受影響?
幾萬人咁少,含能啦!果時圍陳水偏都不了了之
美國唔係國會去決定你有冇犯法
係交返俾法院審理
邊到一樣? 睇嚟閣下係真。弱智,唔係扮架喎
都唔知圍乜春
好似612咁圍住係唔俾人入立法會就有用啫
而家喺外面睇人開會,然後又話唔衝擊得
第二十五條 質詢之答復,不得超
過質詢範圍之外,並不得反質詢(但咩叫反質詢藍白都答唔到)
被質詢人除為避免國防、外交明顯立即之危害或依法應秘密之事項者並經主席同意者外 (主席唔同意, 國家機密都要講),不得拒絕答復、拒絕提供資料、隱匿資訊、虛偽答復或有其他藐視國會之行為。
被質詢人非經立法院院會或各委員會之同意,不得缺席。
被質詢人違反第一項至第三項規定,主席得予制止、命出席,並得要求被質詢人為答復。
被質詢人經主席依前項規定制止、命出席或要求答復卻仍違反者,由主席或質詢委員提議,出席委員五人以上連署或附議,經院會決議,處被質詢人二萬元以上二十萬元以下罰鍰(唔駛經司法, 立委直接罰你)
前項情形,經限期改正,逾期仍不改正者,得按次連續課處罰鍰(連續隔幾耐? 一日? 一個鐘?)
前二項罰鍰處分,受處分者如有不服,得於處分書送達之次日起二個月內,向立法院所在地之行政法院提起行政訴訟。
違反第一項至第三項規定之政府人員,由主席或質詢委員提議,出席委員五人以上連署或附議,經院會決議,移送彈劾或懲戒(唔駛經司法, 立委直接罰你)
政府人員於立法院受質詢時,為虛偽陳述者,依法追訴其刑事責任。
====================================================

淨係呢條, 人多已經可以玩死行政部門
台灣一樣係法院審喎
收割機
你唔好返自己屋企 日日去酒店就ok
韓國瑜用警察權條數唔係計去蔣萬安度咩?
在野黨監督執政黨去天經地義,1450死返去台灣啦
一句到尾,都喺民進黨驚俾人監督,貪污開返返唔到轉頭
而家咁樣諗起民進黨同泛民好似,淨係識叫人沖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞