LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
執政黨煽動社會運動肅清反對勢力
果然兩岸一家親
頭四個你提到嘅呢啲咪程序手段
最尾嗰個我樓上都講咗

喺委員會協商階段係邊個偏頗
藍嘅照單全收、綠嘅就不予討論?

咁重要嘅法案,幾十條,又咁大爭議
點解黃國昌可以發言唔多過1000個字?

點解最終整合會喺再動議階段先睇到?(我知呢個理論上係合乎規則)

點解二讀表決點票可以錯?(舉手表決合乎規則,我知嘅)
你睇嘅同我睇嘅好似唔一樣咁嘅?
可能因為你睇咗綠色懶人包
無計民進黨放陸配都唔放香港人,食迴力標只可以話抵死
搵我求證咪得,唔好估
我係睇原文的
我就唔會去 ivod 慢慢搵,但你上 Google 搵 黃國昌 公聽會 都已經有
https://youtu.be/47oG7c7q-LU?si=_sMky9ZU3sohGwhc&t=1516

入到去 YouTube 重 recommend 埋另一個發言嘅片段
https://www.youtube.com/watch?v=8MvsEv6Jnvk

睇落都唔止1000字,所以有啲嘢唔係無發生只係發生咗你唔知

格硬一個月極速通過公投修正
依家話人格硬黎做咩唔公投
佢講緊針對條文內容既討論喎,2條片入面有解釋條文?
其實唔洗打咁多字,抝嚟無謂,睇幾個講關於今次呢件事嘅post雙方支持者都係不停loop,呢八年民進黨點解唔做野,一係就話藍白賣台舔共,講嚟講去都係解決唔到嘅方法,一係硬過,一係繼續包圍落去,咩民意調查都多撚如,要解決咪公投,公投重唔夠清楚咩?點解唔公投,講白啲咪雙方陣營都冇信心過半囉,一係就等緊對方犯錯kill game
剛聽完沈旭暉x秋海棠嗰節目 嗰嘉賓係咁民進黨民進黨民進黨嚟做理據 民進黨如果有問題 唔代表就可以反證到藍白就冇問題喎 點解唔係直接討論件事有冇問題
我講緊嘅係委員會朝野協商嘅討論
既然有問題,又咁多條
點解可以咁惜字如金?
仲要有一次直接走咗去,令到個會結束?

黃國昌喺聽證會、演講、佢自己個channel係講咗好多嘢呀
二讀嗰兩日仲不間斷直播添
佢協商嘅對象睇嚟係小草?
鳩人不段比人中出............
美麗島上次大選幾準
如果一早答到就唔使喺度無限loop
有啲嘢都已經答完又答

一係就post段黃國昌嘅片就當答咗,然後話你唔理解
考試有咁易就好
漏咗句
做乜要迫我聽黃國昌條撚人講嘢?
呢隻attention whore

好彩而家有AI gen逐字稿
協商係要希望同人哋取得公識,你睇返協商嘅畫面,柯總召係咁不斷人生攻擊,乜似係要協商? 似係要討論咩? 重可以好公開咁話黃國昌好易激嬲,協商協到咁都真係第一次見。

跟住你怪人哋唔協商,真係顛覆咗我對協商嘅定義。
我係香港人
我們只能示範一次
You guys are the last line of defence
你們已經係最後防線了
請務必要保衛台灣

「開咗咁多次會,有啲條文係民進黨自己寫嘅,仲要拖咗8年,仲唔夠討論?」

「你嘅修正案俾人無視就要不斷咁提40次散會,邊個先係有心討論?」

幫佢哋答咗先
我相信公投大方向嘅話一定會過
而家就係出發點係好,但係操作垃圾
呢樣嘢公投幫唔到手

唔通要逐條、逐個修正案投?
諗都知無可能
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-69044613
逐條當然冇可能,睇上面報導
《立法院職權行使法》第25條修正條文,包括五大方向:總統國情報告常態化、立法院調查權及聽證權、強化人事同意權、正副院長記名投票制,以及被認為最具爭議的「藐視國會罪」
咪喺圍繞呢五大議題嚟公投立唔立入更改議案,再喺立入嘅議題低下討論如何更改細節
搵我求證咪得,唔好估
我係睇原文的
其實唔洗打咁多字,抝嚟無謂,睇幾個講關於今次呢件事嘅post雙方支持者都係不停loop,呢八年民進黨點解唔做野,一係就話藍白賣台舔共,講嚟講去都係解決唔到嘅方法,一係硬過,一係繼續包圍落去,咩民意調查都多撚如,要解決咪公投,公投重唔夠清楚咩?點解唔公投,講白啲咪雙方陣營都冇信心過半囉,一係就等緊對方犯錯kill game
我相信公投大方向嘅話一定會過
而家就係出發點係好,但係操作垃圾
呢樣嘢公投幫唔到手

唔通要逐條、逐個修正案投?
諗都知無可能
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-69044613
逐條當然冇可能,睇上面報導
《立法院職權行使法》第25條修正條文,包括五大方向:總統國情報告常態化、立法院調查權及聽證權、強化人事同意權、正副院長記名投票制,以及被認為最具爭議的「藐視國會罪」
咪喺圍繞呢五大議題嚟公投立唔立入更改議案,再喺立入嘅議題下由立法院討論如何更改細節
關我地咩事
等拎回鄉證去中國台灣一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞