LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
咁一句講晒,有公投你撐唔撐?你會唔會尊重結果唔再嘈?
2.咪講咗垃唔垃圾唔係你講,係全台灣選民決定囉
3.各自拋一個版本,邊個多票就行邊個,有幾難搞?
過到公投程序點解唔撐、點解我要嘈?
OK,你咁敢講就得啦,當我誤會你,SOR鳩RY囉
會內暫時都係各有各講 反而會留意會外比較客觀嘅數據 會KEEP住留意各政黨民調走勢 民意走勢就算冇即時影響亦都會影響後續發展
是咁的,藍白仆街極都冇搞香港人。但民進黨就撚狗咁撚,點解仲有人撐
2. 「立法操作垃圾」係我個人意見,「公投幫唔到手」係因應「操作垃圾」引申出嚟嘅結論。

你係可以對中間引申嘅邏輯有疑問,但係做咩無啦啦到呢個位就要拉去公投,要台灣人同意? 如果係有人提案公投「今次操作垃圾,你同意嗎?」,咁我又真係想睇喎。

呢個post講嘅大部分嘢(無論你同我、或者其他人)其實都係個人意見(或者KOLsss嘅意見啦)。你唔同意你可以提理據出嚟,唔係鳩噏或者講嘅空泛到無法辯駁嘅嘢出嚟。

3. 上面你自己先講唔好咁二元… 淨係講法院改革入面都有幾十條條文,點解立法院係逐條投、公投就要版本二選一?
係嘅,反正今日最後法院改革法案預計都會過晒
後續會唔會打返轉頭再釋憲之類

都想睇之後啲爭議法案點樣過
都排住隊陸續有嚟
唔會有公投
因為我地偉大既民進黨2019對公投法進行修法
兩年先搞一次
你想公投要等到下年8月
返工冇睇,塔綠班衝咗未?
有無全文
立法院料今日(28日)完成三讀,民進黨可能提出「聲請釋憲」!

攸關國會改革的《立法院職權行使法》修正草案歷經三次院會挑燈夜戰後,全部67個條文中,只剩下15個條文待處理,預計今院會(28日)可以完成三讀。國民黨立委羅智強則表示,民進黨可能的反制招數,包含總統不公布法律案、行政院提覆議、聲請釋憲等,並認為聲請釋憲是最有可能的方法。

羅智強今日在議場內與同黨籍立委張嘉郡直播時,談及國會改革法案三讀後民進黨可能的反制招數,包含總統不公布法律、行政院提覆議、立法委員提復議、聲請釋憲、解散國會等,並逐一分析,認為最有可能的招數是聲請釋憲,因立法院民進黨團總召柯建銘日前已放話,若藍白版本修正通過,民進黨團一定會提釋憲。

羅智強說,如果賴清德總統極端不公布法律案,賴將付出非常大的代價,從此之後立法院幾乎不審法案、預算,因此手段太極端,機率應該不大,等於逼大家攻總統府,斷掉整個民主路,「但如果賴清德選擇這樣硬幹,國民黨也只能揭竿而起了。」張嘉郡則嘆,這樣簡直就是逼中國大陸來攻打台灣,因為賴政府不穩定,就會是最好攻台的時間點。

羅智強表示,民進黨如果在政院覆議期間,採取暴力手段攻占主席台杯葛議事,讓立法院癱瘓15天,讓法案自動被打回,這個他們有因應辦法,也有決心不會讓民進黨得逞。

羅智強說,國民黨不怕復議,因為復議就是再來一次而已;張嘉郡語帶玄機透露,「國民黨會做一個讓民進黨無法復議的動作。」

根據立法院議事規則,決議案復議的提出,20人以上之連署或附議,且應於原案表決後下次院會散會前提出,復議動議經表決後,不得再為復議之動議。

至於解散國會,羅智強說,立法院要先對行政院提不信任案且通過,賴清德就可以宣布解散國會,但國民黨又不是笨蛋,且如果民進黨自己發動不信任案真的會「很好笑」,要經2分之1立委以上贊成,國民黨沒有同意也不會過,除非民進黨要拉攏民眾黨嗎?「民進黨成功拉攏民眾黨的機率低,假使成功解散國會後,區域立委還有機會再選上,但民眾黨8席立委都是不分區,也不一定會再被黨提名。」

https://www.ettoday.net/news/20240528/2747461.htm?from=ettoday_app
幾個post 反綠用同一個論述。你再講同解釋都冇用 , 咪當大家睇到自己想睇既野。 出去反對全部1450

我都想見多D藍白支持者出去表態
反正劇本就係通過>彈返立法院>再過>釋憲>違憲>藍白打「司法是執政黨打手」>動搖行政司法地位>影響嚟緊大法官委任

mark my words
加兩邊開始玩罷免

放黃國昌喺不分區無得罷免真係可惜(量佢都唔敢再選返分區)
我淨係想睇佢2年後仲會唔會選新北市市長

https://kuochang.tw/quote/YNbdkbAglx
國昌語錄今日又多一句,笑死
民進黨比藍白更可惡 完
解散國會未
current status 二讀大約1650完成,三讀亦都剛剛完成
衝左未?
未,叫行政院覆議
補返時間點先
1525 綠營出動紙飛機攻勢
1608 綠營出動大汽球攻勢,同時藍營出小太陽汽球影相呃like 用
1645 二讀完成
1647 綠營運入垃圾
1649 向主席台發射垃圾
1659 最終完成三讀程序
場內由綠營發言宣洩為主
1717 場外講明下個目標係新北市
1720 場外運送“公民捍衛民主”大汽球
1722 場外運送“重啟社會對話”大汽球
依家台灣啲新聞講到立法院門口好疊馬咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞