LIVE:台灣立法院改革法案 5萬民眾集結院外包圍抗議 院內民進黨議員高叫口號!

716 回覆
82 Like 16 Dislike
其實就係好on9,只要一方面全面執政就可以安排自己人控制監察院。結果就係行政當局權力過大。全世界民主國家都係限制執政者權力,在野黨監督執政黨不嬲係天經地義,所以今次國會改革係正路,綠營班人擺明玩野。

你覺得藍白吹雞出黎既人會少得過綠營咩?只不過藍白吹雞就會變成兩邊支持者開大片。最好笑係台灣大部分媒體都係綠營控制,新聞報導出黎咪以爲好多人反國會改革。實際係台灣前幾日做過民調,超過60%人係支持國會改革,
你啱,頭先睇過下有關新聞,之前都話想由五權變返三權分立,之後不了了之,再睇返近期啲新聞,應該係有班國民黨嘅立委去咗大陸訪問,返到台灣就即刻要喺立法院立咁有爭議嘅法案好難唔令人懷疑,呢啲關系到修改憲法,其實應該要公投攞民意,再依足正常程序,喺立法過程中冇違反議事規則比大家討論,咁樣綠營就冇乜道理,外國都冇聲出
以事論事定立場行先
自己知自己事
我真中立只食花生
法案係點我無睇過 唔識 亦無資格評論

不過DPP當年自己開壞先例
今日KMT TPP 出回力鏢
你話佢KMT表決前最後一秒先交修正案
佢話你DPP十年八年前都係咁做
重有曬片上曬當年新聞比人回帶
今日柯建銘係DPP罪人 呢個我敢保證
修憲討論左8年啦,蔡英文第一個任期講到宜家,宜家先黎公投,點解蔡8年全面執政唔做?同埋好多立委既政綱都係要改革國會,立委選到入去某程度就係代表台灣民意係支持國會改革。
至於你話要喺立法過程中冇違反議事規則比大家討論,你直播會見到民進黨班立委根本就冇心討論,每次發言都係屌人老母,目的就係要流會,搞到條bill過唔到
完全冇跟開台灣政治,今日先睇下發生咩事,只係從第三者角度諗,咁大爭議,最好就公投,好過咩民意調查,各陣營起碼心唔服口都要服
我真心建議想了解嘅連登仔唔好睇懶人包
睇立法院直播就算
懶人包只係各式立場偏頗
有人話苗博雅逐點反駁黃國昌 所以苗博雅D料真(例子)
但係我隨手就搵到有人反駁苗博雅話佢造謠
事實上你對件事0了解
邊個講真邊個講假你根本分唔到
台灣有公投法
唔係咩都可以投
修改憲法應該都係大事,而且咁多人爭議,公投應該最慳社會成本,如果大多數人要改,民進黨都冇得反對
但係
而家唔係修憲
上面有人提到憲法
係指呢個改革法案有機會違憲

這次爭議源於「藍白」共同提出《立法院職權行使法》第25條修正條文,包括五大方向:總統國情報告常態化、立法院調查權及聽證權、強化人事同意權、正副院長記名投票制,以及被認為最具爭議的「藐視國會罪」。
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-69044613
呢段新聞有睇,就算唔係修改憲法,咁大爭議應該要公投,投咗票起碼大家都服輸,好過而家沒完沒了
公投法入面「重大政策複決創制」應該可以涵蓋今次個國會改革

但我覺得綠營未必會敢博公投
雖然今日你睇好似好多後生上街
但如果你要數票 藍營+白營鐵票 隨時真係會多過綠營既遊離份子
輸一票都係輸 到時真係公投過撚左 賴清德含撚都唔掂

我估上憲法法庭機會比較大
應該要恢復監察院民選
實現真正「五權分立」
咁大件事香港好似冇新聞講咁
睇返監察院,原來都係橡皮圖章啲人都係總統委任,其實一係變返直選,一係廢除監察院張權力歸於立法院
今日香港
如果係以前香港,真係閒閒地幾team人去左台灣報道
巴打,佢講既例子係加左政治立場,但係個論點無錯喎
立法機關係咪可以低門檻強制要求披露企業機密?咁樣會唔會影響企業競爭?如果依個問題係重要既 咁點解唔係二讀修正討論?

依加藍白聯合跳過對家提出既修正案,跳過以往程序,改埋既往既投票方式,票係手就擅自篡改制度,飛起對家,根本唔係民主邏輯or進程。點解一個有責任既公民唔應該發聲同阻止?

個議案有問題只係個開端,衍生出嚟既程序公義可能先會係催化。

就算只針對樓上個通共論述,其實外國政治人物都經常會畀人質疑誠信、利益衝突既問題⋯⋯ 議員衰過邊範,個底邊樣野花左,就肯定會畀對家做Propaganda。係睇有幾多人信。
發覺呢10年台灣D社會政治議題懶人包越黎越有立場
以前D網路整理偏向將傳統媒體嘅講法破障
依家討論區, social media, 懶人包呢D生態位都比有立場嘅論述佔據曬
個個都講到似層層, 但各自立場差天共地
即使願意思考了解, 個資訊成本都越黎越高
馬英九都搵個新黨/無黨籍
蔡英文竟然搵陳菊
話暫時退黨就得
台灣人仲可以輸凢多次
藍白屌民進黨又真係冇錯,但咁攪落去冇意思,之前話民進黨都同意修改呢個問題,而家似乎係呢個幾月由國民黨立委訪問大陸開始發酵,如果藍白唔想比綠營有借口利用民意同賣台口實,應該舉行公投
以前社群生態未成熟
無咁流行買打手
就好似產品開箱
好耐以前開箱好多都係真用家
而家開箱十個有九個係收錢出鱔稿
網紅KOL已經係一個成熟產業
自然有人應用係政治上面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞