滯留武漢教師的同事有話說

861 回覆
1889 Like 79 Dislike
終於見到人講人話(理性討論)
上星期個焦點比白卡BOB搶左
希望可以多D人討論呢件事
你答既係足浴店好正經、對腳攰咪按、係旅行都會去
我問既唔係形象問題,係佢職責問題
佢上去大陸帶學生團,唔係去旅行,公幹時間去足浴店係咪盡到老師責任先,佢冇交代過職責上自由時間係咪需要其他老師輪流睇住學生喎

第2樣野,佢同你一樣都係去按腳,但佢返唔到黎喎咁你覺得係佢唔好彩,定間野有問題,定係公安做野有問題先?低一步諗,你又唔係熟悉當地,點解要冒風險去一個唔熟悉而且好多變數既地方先?

最大問題係,當事人唔出聲,其他人出聲冇交代過件事,又話係誤會,更加要提出矛頭指向某老師同傳媒惡意中傷當事人屌,真係講唔通
教師學習團22:30宵禁 最新武漢團發放備忘 有團員稱禁足酒吧

【明報專訊】早前一名中學男教師參與前往武漢的「新入職教師內地學習團」期間,疑在當地足療店遭公安帶走,無法隨團回港。另一武漢學習團本周啟程,本報取得教育局向團員發放的「學員備忘」,新增要求團員「須於晚上10時30分或之前返回下榻的酒店」。有隨團教師向本報稱,教育局亦提醒他們勿前往酒吧。

「不擅自離隊,不單獨行動」
以往教育局舉辦的學習團不設宵禁,本報取得新一份用於本周武漢團的「學員備忘」,新增要求團員在晚上10時半或之前返回下榻酒店,並在學習團期間聆聽指示緊隨大隊,「不擅自離隊,不單獨行動」。備忘亦提醒,教育局會嚴肅跟進教師違法或失德行為,「學員須為個人行為承擔法律責任」。

教師:召妓風波後新增要求
早前一名中學男教師赴武漢考察後,未隨團在本月11日返港,最先網傳他因召妓被捕,其後被指在當地足療店遭公安帶走,協助調查。事發後首個學習團本周三(22日)出發,同樣前往武漢考察4天。隨團的教師A昨向本報表示,教育局上月底辦簡介會時,尚未限制團員須於晚上10時半返回酒店,事發後才在「學員備忘」新增要求。

教師A稱,團員在考察期間會分組,各設教師組長,現由組長每晚確認組員有否返抵酒店;又透露教育局人員曾提醒全團逾百名教師不得前往酒吧等地點。他稱,每天行程至傍晚6時許才結束,其後須自費乘車外出用膳,認為局方的宵禁時間「太早」,令團員「沒空間」飯後遊覽城市,了解市貌,建議將宵禁時間延至午夜12時。

教工會主席黃建豪稱,新入學教師在爭議事件後均非常警覺,會特別小心選擇到訪的場所,相信不會發生同類事件,但他可理解教育局新設宵禁的做法,認為宵禁定於晚上10時半「算是合適」。

教局:冀團員適當休息 準備翌日學習
教育局昨回覆本報稱,學習團活動至每天下午約5時完結,團員其後可自由活動及用膳,建議他們課後「避免單獨外出」。至於新增宵禁要求,局方解釋,「用意在於希望團員能適當休息,為第二日的學習作好準備」

原文網址:https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240525/s00002/1716576248465
有問題坐左啦 仲返到黎香港咩
仲有 夜晚應該有私人時間喎
咪儍啦,大陸比人捉叫雞不嬲都咁解决,依家咪坐左1日
去公幹上去聽talk研習,點知夜晚出咗去玩腳仔
真心唔明點解都有學校撐?
成個教育界都黐線,呢喺其他行業俾隔籬部門/ 下屬打毒針全公司email都見到,即刻見board la 再俾人勸退自動辭職啦
唔好撚癲 你自己私人時間做都算
而家公費公幹,仲要做教育做老師,玩埋啲灰色半正雀仔店
唔係咁撚天真以為按摩店淨係按摩? 酒吧淨係飲酒?
仲衰過未畢業嘅大學生中學生大陸交流團 最多喺酒店玩,點會搵雀仔店玩
而家啲老師好撚癲
乜都唔識避忌,玩就玩到盡,玩到放工約女同學出街
越玩就越過火,俾人屌就話00/ 10係咁
衰過小學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞