滯留武漢教師的同事有話說

861 回覆
1889 Like 79 Dislike
[滯留武漢教師的同事有話說]早前有香港教師被說成在武漢召妓,事件基本上已水落石出。事主的一名同事在本台帖文下留言七百多字,現徵得本人同意,獨立出帖,希望有助進一步還原事件真相。

______

多謝,終於見到公義

我係事主的班主任partner陳紫慧老師,我亦唔介意大家起埋我底,我係前香港賽艇運動員,喺張中仼教體育科,見到呢度嘅人係講人話,好多謝大家,我想為事主總結一下:

1. 上面的確係出自事主的聲明,全屬事實

2. 事主係於自由活動時間去左足浴店,而足浴店當時突然比公安調查,所以事主連同其他顧客一同被邀請到派出所協助調查

3. 事主於星期日早上由兩位教育局主仼陪同返抵香港

完。

以下容許我發表一些個人感受:

1. 同團的其他學校老師喺完全無證據的情況下,捏造事主召妓,再於網上散播謠言,今次的交流團過百人參與,可想而知,事後發展的網絡欺凌可以有幾嚴重,事主連同家人被起底,侮辱,以至傳媒用「網傳」為題,內文就集中彈藥一面倒攻擊事主,我認為呢班新入職老師係毫無品格可言,有違師德,不知所謂。

2. 教育局兩位主仼明明12號當日早上已陪同事主回港,但並沒有透過與同團老師的通訊群組告知所有人,導致有時間差被人製造話題,再者,13號傳媒向教育局查詢此事時,教育局回覆仍然以一人未能隨團返港,令傳媒如獲至寶,爭相以此為標題,大搶讀者眼球,作為官方機構,以部分事實作回覆,令人心寒。

3. 星期一早上校長已經即時召開全體教師會議,同日為全校學生簡述事件及輔導,基本上校方團結一致,校長亦以「捱打」黎形容今次的事件,同事們整體來說都係站在同一戰線,事主是本學年由學生投票獲選表揚教師,亦曾因其教學設計出色而獲獎,為人正直,愛錫學生,可想而知,今次事件為事主及本校帶來幾大的傷害,有學生因為心痛事主,喊到番唔到學,點都好,我不會期望社會大眾會因為我呢個留言就一天都光哂,但我覺得作為一位老師,我要教導學生明辨是非,首尾呼應,我會多謝呢班造遙生事的新入職老師,作令我哋張中前所未有咁團結,再次證明本校係一間有良心的管理層,齊心的教學團隊同優質品格學生的一所學校,多謝你哋

Source:https://www.facebook.com/share/p/MKWePDauvYiHyrfC/?mibextid=WC7FNe
去足浴店就冇問題? 點知係咪有特別服務為人師表明知出trip 唔避忌走去怪人?
足浴店好正常喎 跟攰咪按下囉
係啲人吹到直接叫雞/叫外賣上酒店
最衰係果班公安啦
辦事效率低
又唔識特事特辦
叫外賣同雞都信就弱智

咪話問題有足浴店係有飛機餐

怪佢自己唔sensitive 同唔好彩啦
先唔論你係咪叫雞
出到黎打工你出差嘅夜晚係就係你私人時間話9知你做D 咩公司冇權管你
但係你咁唔好彩到俾公安掃場掃中搞到要扣留, 仲要miss 埋公司本身買俾你班機番香港
同樣情況你認為係私人工市場你會有咩下場? 行頭窄嘅行業你咪又一樣傳通天以後人地聽倒你個名第一時間淨係記得呢單野

成年人喇唔好以為自己做老師呢行就真係唔需要 "踏出黎" 社會而永遠可以留係學校呢個溫室入面啦
足仔都有正骨邪骨啦
邊件25屈鳩我揼92屌你老母
1. 局方冇指引話教師交流團自由活動期間唔准去洗腳喎
2. 局方事後冇為受害人講返句公道說話,任由謠言繼續胡亂發酵
正常,加50出埋火,按完腳再按雀
仲要係老師

仲係公司出trip

你自己係房打飛機咪冇事
宜家叫佢去公幹學習
係去按雀?
正常足浴店如果男師傅擺明正路
咁應該唔會公安扣查啦
學李家超話齋:佢唔喺現場出現就冇事,去得嗰度就可能有呢啲風險
師兄你自己都有去啦
有冇反省過
咱们公安主动扫荡的足浴店,中国香港人是在装纯情小白兔吗
炮友
講真去嗰幾日都忍唔到
要揼骨深圳都有 weekend去冇人怪你啦
出差嘅時間自己唔小心怪得邊個
去足浴店有咩問題呀?你On9就出少句聲冇人話你啞
蔡蛇去足浴店都即時落馬冇得做国安
你第一日出黎做野?

使唔使公司白紙黑字寫明俾你睇邊間正骨邪骨
唔好咁撚on9 好無

你又知我有去?

我係老師咩? 我係公幹期間去咩

叻唔切
男人咁低賤真係要多得你呢啲畜生
有罪假定都得
奴隸到你咁
你弱智定點
正常足浴店唔會被扣查,我就唔信偉大嘅祖國會是非不分咁拉人囉
嗱,教師出trip期間,一條大隻佬夜晚去一間會俾人查牌既足浴店,外人就算懷疑其實都好合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞