滯留武漢教師的同事有話說

861 回覆
1889 Like 79 Dislike
同之前非禮個單一樣
只要屈到出到新聞,無論最後有無罪,輿論傷害已經做成左,都算達到某些人既目的
反正某些人網上老屈人只係當娛樂,諗住個牙蛇跳樓仲好睇啦
唔好啦
佢教果間學校想佢返去教性經
「知唔知上面大商場既足浴按摩店係唔會有公安查」
點解個老師要知?作為一個普通冇點返個大陸既老師 一心諗住按腳就真係按腳既話 其實真係冇義務要去知架wor

唔通你出國是但去個東歐國家 見酒店附近有間按摩鋪 想做個按摩 又要專登做功課了解邊d正邊d邪咩
自己一個出去按就怪D, 同埋幾個同事一齊去就好D
我估冇諗到網上迴響咁大
人哋又無責任要向社會報告自己行蹤
反正報咗平安都會俾人哋話此地無銀
點做都死
天地有正氣陳sir無叫雞
大陸既野好難預計
可能係俾人做,可能目標係其他人,可能真係有邪骨但老師無join,你好難知

你可以話老師唔夠sensitive, 不過冇叫雞比人屈到有就over左,我路過講兩句已經俾人話我打手
係囉,自己一個去即係身有屎做D唔見得光既野
施sir
而家兩邊輿論都有,施sir都幾on9做埋呢d野放自己上枱
又鞭返佢
上面易屈人
下面又唔幫查
我覺得教帥叫雞無問題
但唔好喺度講大話囉
原來有人撐老師,好感動
冇欺凌佢,大家只係關心國情
關心洗唔洗比貼士
關心到佢同佢間學校要寫包膠
我冇話佢有叫雞 搞清楚 我係話佢好唔理智 我可能用字冇咁準確 佢應該係去可能用盡可能安全既鋪頭

佢冇同領隊報備 單獨出左去 又人生路不熟 係人都知 娛樂場所本身係有機會俾人查 佢唔識搵又好 冇意識又好 總之就係將自己放係風險入面

佢完全係近乎可以錯既都做錯曬 先會搞到咁 就算佢冇叫雞 佢咁樣處事法已經係好唔成熟
正常幾個大人在大廳按, 好難被屈叫雞既
其實做老師都幾撚慘
個道德要求咁高 有咩事即刻呢世唔洗做老師
讀咁多年書去一次足沐就一鋪清袋
係呀 梗係會查清楚 你搞笑 如果佢冇返過大陸 就更加唔應該自己一個走黎走去又唔做功課 你偏幫佢到咁
真係,人生路不熟,自己出去呢啲地方都唔同同事講聲,報備一下,太相信呢個世界同埋欠缺危機意識了
因為唔係做醫生
最多醫學失德釘幾個月牌又開工
下 點報備? 「領隊呀 我出去按腳呀 真係按腳 唔係叫雞吖」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞