滯留武漢教師的同事有話說

861 回覆
1889 Like 79 Dislike
你入差館落口供 完全唔洗等 一入去秒幫你落 講完就秒走得?
落口供要過夜?
傻西瓜 如果真係咁 當日問完 甚至當場問完就已經放左啦 點會留難一個咁良好既公民呀

同埋 我想講 協助調查其實係自願性質 佢隨時都可以走 佢咁盡責 為左協助 連交流團要走都留低 又係一個匪而所思既決定喎
同埋你話索料 問個香港人? 索完料 真係有用既話 第時係分分鐘要出庭嫁喎 成個場咁多人 公安偏要外地人索料 第時少個關鍵證人搵自己笨
哂氣啦 你咪又係用個結果黎 反推返佢果個場係細場係龍蛇混雜
間場咩名你知咩?個場連鎖定單支 你知咩?
成日講乜野大商場就唔掃乜乜柒柒

水立方關口大場交足錢 有大陸婆發癲玩到報警捉老公 公安照踩入去查場啦 你又有冇聽過呀?
你都識講你由人報警 你同主動去掃場溝埋黎講

定係呀施sir又黑多樣 咁岩又撞正有人報警

我係用常情常理去諗啫 如個公安下下就遊街咁捉人返去坐一夜 你係商場老闆 你租唔租俾啲按摩店 定係成個流程根本就係專捉啲邪骨場
https://lvlin.baidu.com/question/433546069087568172.html
协助调查被拘留的最多可以拘几天

法律分析:最多不超过24个小时协助调查,一般用于证人,或者有重大嫌疑的违法犯罪嫌疑人。

法律依据:《中华人民共和国刑事诉讼法》第一百一十七条:传唤、拘传持续的时间不得超过十二小时;案情特别重大、复杂,需要采取拘留、逮捕措施的,传唤、拘传持续的时间不得超过二十四小时。

我是但去百度查下都查到協助調查既情況wor
請問你既論點「當日問完 甚至當場問完就已經放左啦 」係base on 大陸既法律吖 定係純粹你係度9up呀?
如果係後者既話 乜原來提出論點背後唔洗有說服力既理據 純粹靠把口9UP就得架嗱?
人地公安要點做野 要搵自己笨 關個老師有冇叫雞乜事?
公安做野笨柒=老師有叫雞? 如果兩者冇因果關係 你去研究公安做事方式做乜?
你就成日係度捕風捉影 用埋哂D 「可能」 「或者」「應該」等等既字眼去企圖想證明個老師叫雞 但稍為用下腦就知你D POINT根本冇說服力

套用另一個例子 有個人因為涉嫌謀殺比人捉去審左一晚 之後冇事放返出黎
用你個point「冇殺人點會捉你返去協助調查」「冇殺人點會搵你索料」「第時分分鐘要出庭 做乜搵你呢個外地人索料搵自己笨」

你呢3個point其實萬能key黎架wor 乜野罪既協助調查之後放返出黎都可以用呢3個point
但問完呢3個問題就係證明到佢其實有殺人? 答案係唔得
你只係令到件事更多既問號 跟住你就偷換概念 將呢D問號混淆做 「拿 你睇下件事幾多問號 姐係佢放返出黎都唔係清白架」
咁你又知今次係主動掃場定係由人報警咩? 你咪又係乜都唔知
我承認我都係乜都唔知 但我比你有良心
我乜都唔知既情況下 我會話個老師未必真係有叫雞
而你係乜都唔知既情況下 但一切靠你自己既所謂推論憑空FF 之後一口咬定佢有叫雞
咁點解公安同埋施sir要搵自己笨
咩料 你講得岩呀 咪就係求其 所以啲引用咪錯曬lo

你睇清楚 傳喚 拘傳係要有傳票或者已經正式拘留既情況先可以強制留住佢

一般情況下 公關機構如無合理懷疑 只能邀請 不能強制 直接啲講 如果公安真係善意向施sir索下料 佢根本就可以唔跟公安去派出所 就算佢好心跟埋去 隨時都可以走

所以唯一結論就係公安係正式拘留左佢 但證據不足 所以有起訴 絕不是善意協助咁簡單

依啲係最基本既法律常識 同對公權力既限制 唔怪之得你啲假設咁奇怪 如果連最基本既程序都唔知
你搞清楚 我已經第二次同你講 我冇話佢叫雞 我係話佢蠢 行為 想法 超乎常理 同埋入左間好有問題既足浴店 唔該你唔好屈得就屈
公安蠢 施sir黑仔 咁呢個解釋你又接唔接受?
接受既話咁已經答完你問題 你可以收皮
唔接受既話咁你問黎托

香港係無罪推定 疑點利益歸於被告
你要證明佢有叫雞係直接攞出有叫雞既證據 唔係搵一堆疑點叫佢逐個解釋 解釋唔哂就係判斷有叫雞wor

等同於被屈非禮單野咁 你要問無數個疑問既話 你都可以問到 而當事人都一定有野係答唔到 一有野答唔到咁就證明佢係有非禮?
有冇禁入去睇呀? 答問題果個係呀胡波律師wor 姐係你覺得你熟大陸法律過大陸律師?
「說話就唔係咁講 如果真係冇野 乾乾淨淨 點會坐過夜 當場就放左啦 俾佢按埋都仲得」

呢段野你自己講既 失撚左憶?

「如果真係冇野 點會坐過夜 當場就放左啦」你個邏輯咪姐係講緊 冇野就當場放 唔當場放姐係有野 所以個老師係有野囉
而家又係度「我冇話佢叫雞」 真係好撚野 你係咪玩邏輯遊戲 偷換概念玩到自己都慒撚左?
條友自己不停補啲只存在於機率上既可能性出黎 逼左自己埋牆角都唔知

由去足仔冇問題 之後又話人生路不熟啫 到去邪骨按正骨唔得牙 去到最後就係成件事只係一連串既巧合!總之就係唔好彩! 都講得出 你就知成件事係愈辨愈明 一路講就一路有啲更唔合理既野出黎 佢就要一路兜
你焦點係佢有冇罪,定係佢有冇曳曳?
香港傳媒要同台灣鬥垃圾都唔係第一日既事喇
人垃圾你又跟住一齊垃圾 報埋d 無營養狗屎垃圾
你收一收皮先吧啦兄弟
我個立場由頭到尾一路係強調大家都唔清唔楚 唔好衝出黎話人就係有叫雞
反而係你自己玩邏輯遊戲玩到自己都暈陀陀 明明就咬緊人地有叫雞 又係度話 「唔係呀 我冇話佢叫雞呀 我淨係笑佢蠢亂去地方」
你真係唔撚明嫁喎 我冇話佢錯 而係佢證明我講得岩tim

你講個種搵個良民索下料 問下話 係非強制性 亦唔洗留過夜既 跟本就唔屬於主題講既被拘留下的協助調查

至於施sir佢之所以俾人捉左成日 就正正係你搵到既咁講 佢係已經俾公安declare左要正式拘留佢 所以佢先唔走得 明未
我個焦點係疑點利益歸於被告 冇證冇據 唔清唔楚既野就唔好一口咬定人地有做
近排先出現完一單屈非禮事件 顯示幾多人唔清唔楚就一口咬定屈左先 今次呢單又係咁樣
疑點利益歸於被告,即係佢有99%曳曳,得1%唔係,法庭冇得定罪

但係普通人都可以用常理推斷佢有99%機會去左叫雞,咁樣理解岩唔岩?
嘩 你斷章取意到咁 我成個留言係講到明係指緊‘間野’ 一直都係講緊間野如果係冇野 查完就繼續俾佢做生意 我最後亦補充 唯一解釋係間野有問題 唔係話施sir有叫雞

你屈上屈喎 講唔過就洗橫手?
蔡蛇上去沖個涼都無事啦
咁佢係違法犯罪嫌疑人 最後問完一晚發現原來係清白既 咁又得唔得?
人地都話係有嫌疑既犯罪嫌疑人 仲係用緊「嫌疑」兩隻字 又唔係「證據確鑿既罪犯」
你個天才邏輯又「有嫌疑」=「證據確鑿」?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞