滯留武漢教師的同事有話說

861 回覆
1889 Like 79 Dislike
應該係想防止d人起底?
連登仔:煮撚死佢
教育局個團有無講過
過百教師聽住啦

正常就唔會一個咁樣走出走
如果真係有叫雞就唔會第二日安全放人
即係要插入緊先當係?咁得嗰30秒執法時間🤣
你得30秒就唔洗講出黎既
斷正拉撚左14日啦
明明個個連登仔都係到玩緊個阿sir

弱智仔正義撚係到認真啲咩
而家我叫雞比人拉咩
好吖好吖
你做開幼稚園咁都要問?
呵呵 突然180度转变
这里了解大陆官场文化的 大慨知当中懊妙

因为是考察 更是到国内考察
流程 活动 接洽 详细安排等等
都很大可能是由国内当地有关部门拍板和负责

一方面是在国家层面 要政治正确
现在大趋势 是要求香港学生均需要到大陆实地了解
相关大陆官员门面功夫要做得好
要让两岸三地的人 尤其让年轻人看到大陆的进步和美好
绝不能再让黄尸有机可乘 本质是个大任务
(你稍微留意一下全港中小学现在每年到国内的次数就知道)

另一方面在香港学校层面
当然是不能影响校誉
过去香港学校出现类似事伴
校方往往第一时间割席
如今因为涉及到国内考察
却出现反转再反转的神奇剧情

有人说是不是收到哪边的指示
反正我信了
成班連登仔都未撚見過世面
大陸正正常常嘅按摩店
會比人查牌帶上派出所嘅機率係0呀
即係絕對冇可能囉
所以阿sir 去呢間會比人查牌兼去派出所
邪骨機率係100
所以佢都唔住得同工誤會佢叫雞
本身action自招嫌疑
香港老師係可以叫雞,無違反專業,有乜好嘈
咁撚容易比人拉
個個星期咁多港豬上去消費咩
為人師表,用公數出trip 都唔避嫌,瓜田李下,好難唔被人誤會架喎。雖然私人時間做乜無人可以干涉,但個問題就係你個身份係老師,你比著工程佬出trip 叫雞 比唔比人拉都好 邊個理你啫? 做呢份工拎咁高人工,自己都唔顧身份,怪得邊個?食得咸魚抵得渴,唔想比人誤會咪quit lor

依家香港教師咁既質素,為人師表去試道德紅線,仲要辯護?我係你就辭職以示清白喇。

香港老師?含撚啦!
不如問下施SIR點解會一個人入去啦
指責網絡討論冇用架WOR, 我地唔係你學生WOR MISS CHAN
局方點解要幫你個教師仔, 嫌你比唔夠麻煩局方咩
無比人拘留唔係因為佢無做
係ebd出手,搵後台拎返個人出黎咋
唔係既話,施Sir今日仲坐緊房
重點
Exactly
但叫雞施聲明係強調因為自己早放, 所以自己冇叫雞
如果真係去按下腳仔就出事,都幾sad
岩呀 屌喇媽 做老師逗咁既人工 仲要去引人懷疑,又受唔住輿論壓力仲想企番上去道德高地?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞