銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
HKU LLM 非llb會唔會好難入?
我bg係 uk bba first hon 不過唔係G5
岩岩入行k y c
係算係大行做緊AML level3 investigator(大貓旗下),但人又多自己又覺得自己無咩料,而家contract緊,完左DPA會唔會前景麻麻?

利申直接bank請唔係agent工

呢個係HSBC問題, 佢令到成個AML好似罐頭工廠咁既格局
但其實以你既exp, 去到其他行, 或者d fund house/證券行, 你會發現自己好高級同識好多野

DPA係俾5年時間HSBC做好AML, 5年後睇下有無改善, 無改善就告佢
但唔代表5年後過左關佢就會炒晒d人, 炒晒d人無人做AML, 到時又會有第2份DPA, 所以基本上長做長有

問落d同事個個學歷都好似好勁,我自己就廢U bba入,雖然我做個team都幾多野學,差唔多做調查每個步驟都要做曬,而家希望勤力d後天補上啦,完約再睇下去路如何,thanks巴打解答

我身邊都好多海龜, 海外名牌大學畢業, 自己就非3大bba
打算遲下讀個LLM(港大/中大)洗底, 一齊加油

非三大bba唔洗諗hku llm啦

CU呢?
而家係英國讀緊精算 出年grad
未必會考精算牌 咩途徑可以順利入呢行?
除左hsbc仲有邊間算外資大行
讀非三大社科係咪人地唔會理你 英文我諗係average左右

我主要做on-boarding, 但都有remediation/periodic review ..

我每一份工都係agent搵, 同agent打好關係, 唔好當係 ONS, keep住出黎食下飯吹下水, 又可以了解行情, 有好野又會益你先

一定會有, ibank其實就係做large corp為主

做onboarding係唔係kyc之中比較值錢呢?
岩岩入行k y c

咩bank?
報master有時都會考慮你employer
好多人問乜U乜科入唔入到呢行?

我係到一次過答

KYC門檻唔高, 身邊讀咩科既人都有, computer, N展仔都有,
無可否認海龜會有優勢, 因為英文好

所以我覺得最主要係睇 面試表現

準備多D, 2文3語都準備下, 機會自然會大d

你就咁問我咩U入唔入到, 神仙都答你唔到

我主要做on-boarding, 但都有remediation/periodic review ..

我每一份工都係agent搵, 同agent打好關係, 唔好當係 ONS, keep住出黎食下飯吹下水, 又可以了解行情, 有好野又會益你先

一定會有, ibank其實就係做large corp為主

做onboarding係唔係kyc之中比較值錢呢?

技術上差不多, 但需求較大
岩岩入行k y c

咩bank?
報master有時都會考慮你employer

算係IB
onboard, periodic review, kyc project

我係到一次過答

KYC門檻唔高, 身邊讀咩科既人都有, computer, N展仔都有,

講下面試形式好嗎?

好多
Citi, SC, Wells Fargo, Bank of America, Royal Bank of Canada.... 仲有好多, 不過呢幾間有印象係因為曾經開個offer俾我

我係到一次過答

講下面試形式好嗎?

例牌野啦 junior level唔會問得好深入, 都係了解下你知唔知自己做緊乜

好多
Citi, SC, Wells Fargo, Bank of America, Royal Bank of Canada.... 仲有好多, 不過呢幾間有印象係因為曾經開個offer俾我

junior grade 幾錢左右
大貓perm位跳出去有冇得加三成?
Bank 既apt test 好似好難 成日做完冇回音 網上又冇sources
樓主有冇做過bank of America 既test , 有冇tips

我係到一次過答

講下面試形式好嗎?

例牌野啦 junior level唔會問得好深入, 都係了解下你知唔知自己做緊乜

係咪都係全英

睇你去邊姐 跳普通corp bank應該難d
Bank 既apt test 好似好難 成日做完冇回音 網上又冇sources
樓主有冇做過bank of America 既test , 有冇tips

你肯定冇source?

無呀, 果時經agent見完之後, 開左個offer, 但傾唔掂數, reject左, 無做過apt test

我係到一次過答

講下面試形式好嗎?

係咪都係全英

多數係, 有幾次個Interviewer都係外國人, 如果係香港人既話, 最少都有一半係英文

我係到一次過答

講下面試形式好嗎?

係咪都係全英

多數係, 有幾次個Interviewer都係外國人, 如果係香港人既話, 最少都有一半係英文

巴打一開始已經係經agent?
其實做KYC洗唔洗真係你去追文件定FO追?

職責上係我去追既, 但有部份RM好緊張個客, 驚我地得罪佢個大客, 寧願自己追番

睇你去邊姐 跳普通corp bank應該難d

3成講機緣
但由perm跳去做contract有機會有, 經agent都會高d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞