銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
巴打我過兩日會去HSBC interview CDD 6個月contract , 本身做緊securities operation得17k左右,想問面試最睇啲咩?。多謝巴打

睇你係咪四肢健全
利申現員工
lm
想問如果有兩年銀行文員經驗 轉kyc 人工會唔會比我fg價?定又可以高d? 點解要得半年約咁少唔係一年?thx?
巴打點睇dbs 6month contract kyc
想問如果有兩年銀行文員經驗 轉kyc 人工會唔會比我fg價?定又可以高d? 點解要得半年約咁少唔係一年?thx?

差唔多case同求
其實做ib kyc有冇機會掂到products果邊

有, 但真係掂下囉, 睇下你同果邊d人熟唔熟
我地有時都會同其他team既人食下lunch
KYC仲會有幾多年貨仔玩?

長做長有,AML只會愈來愈嚴,但近幾年的確請多左人,所以大膽假設幾年後會淘汰一大班唔做得野既冗員,之後應該會健康發展

樓上有人話outsource 去印度wor點睇?
更何況好似AI係取代到

我地都有, 但講真, 佢地做野quality真係好差
佢地做KYC號稱係印度大學畢業最TOP果班人, 但出黎結果同中5既無乜分別
所以永遠都唔係outsource晒, 低B野咪out囉, d重要既一定會留番onshore做

但反而有部份去左大陸, 大陸就真係又平又正喇

AI就口號黎架姐, 由細聽到大, 10年前已經話會取代醫生呀會計師呀, 佢地都未驚我地有咩好驚

Outsource 去大陸,班人又係死板到一個點
印度出低quality 貨真係出晒名

睇你好唔好彩, so far我遇過d大陸人都幾做得野, 講真~
真係驚大陸人搶飯碗多過印度人
咁FCC又係咩一回事呢,專做TRAN MON?

你指HSBC? FCC係一條advisory既team, 入面全部都係manager grade, 有咩policy問題可以問佢地, 佢地亦都係最後守尾門果個 e.g. Approve d 高風險既case

TRAN MON果D叫FCR

以前係, 依家唔知仲係唔係, 有錯請更正

唔係hsbc ,我做緊第一手用screening system 去check remittance 有冇中sanction entity, 中咗或未能判斷就交比fcc去第二手判,想睇下fcc到底係咩一回事,fcc係 financial crime compliance
但你話嘅fcr係咩

其他bank就唔知喇, 我淨係知HSBC有條Team叫FCC, 高級野
有部份bank, 叫compliance, 實情咪又係做KYC野...
Private Bank KYC exp 有冇機會入ibank?

d exp真係2回事黎, senior position應該就難d
但junior (1-3年)其實都互通, 最緊要睇你interview時點present自己

加油! 但同樣tier 1既private bank 絕對好pay過 ibank, 入private bank有時仲難過入ibank, 所以好少聽人會咁轉法

長做長有,AML只會愈來愈嚴,但近幾年的確請多左人,所以大膽假設幾年後會淘汰一大班唔做得野既冗員,之後應該會健康發展

更何況好似AI係取代到

有同感
同問

#80 答左

更何況好似AI係取代到

有同感
同問
普通analytics 就可能可以outsource
如果帶ultra HNWs 一定要識中文先做到

無錯, d back-end野會outsource
但好多KYC都要對客, 拎文件, 解答下d requirement, 呢d野唔係印度佬可以做到, 淨係講佢地d英文都已經聽死人啦, 有好多鬼佬都唔係好聽得明 (日日都一大班人一齊開會)
咁對fg黎講kyc 定aml好d ?
計易入同前景

你要搞清楚咩係KYC同AML先
KYC只不過係AML其中1個工序

AML係一個好虛既詞語黎, 可以睇番樓上巴打們點講

半年係常態, 但基本上都會續約
因為KYC始終都新, team/department成日都要restructure, 所以半年contract黎講對銀行會flexible d, 但對out-performer黎講, 又係一次加人工既機會

應該會比FG價高d, interview時講到自己文員都有做下KYC咪得囉

加油啦
如果本身出黎做左幾年野銀行既BO係咪冇機會轉過去?之前做既唔關事,做過兩個月ba 跟aml system太忙走左

比上不足比下有餘

有無2nd choice?
如果本身出黎做左幾年野銀行既BO係咪冇機會轉過去?之前做既唔關事,做過兩個月ba 跟aml system太忙走左

ba 係咪即係做project-management?

如果你做開project, KYC都歡迎你
真係好多KYC remediation都係project-based, e.g. HSBC outsource 左俾capco, capco都係當一個大project咁做

我唔知你講既AML system係指咩, 但interview時演繹得relevant d, 又唔係無機會既
有2-3年唔係好關事ge bank back office exp
想搵kyc 係咪要試果d fg welcome果d先有機會
巴打我過兩日會去HSBC interview CDD 6個月contract , 本身做緊securities operation得17k左右,想問面試最睇啲咩?。多謝巴打

巴打過咗phone in之後 過幾耐先約interview?
咁對fg黎講kyc 定aml好d ?
計易入同前景

你要搞清楚咩係KYC同AML先
KYC只不過係AML其中1個工序

AML係一個好虛既詞語黎, 可以睇番樓上巴打們點講

即係入kyc就無錯?
但我自己想入perm多啲
第一份係咪應該揀間大行
係細證券行做ro, 呢d kyc, compliance野都係要一腳踢,所以做得好求其

比上不足比下有餘

有無2nd choice?

Fg
有無好介紹
同有無可能之後轉到去ibank aml
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞