銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike

Big4 advisory 唔一定要finance background 反正入到就會比training你 識大把人朝十晚六 根本big4 唔等於wok

而家研究cancel advisory function q pay already

但係佢requirement真係寫要 另外自問都唔知邊個post適合自己
留名

lm

或者咁講kyc的確每個部門既人都會自己接客既時候做,所以要變成professional既話,其實銀行只要將做開既人再deep d train佢地已經可以做到所謂pro d既kyc... 姐係話佢唔使專登請人都可以,,係咪咁?

無錯,如果個RM肯晚晚12點先收工的話,其實可以同一批人做
條友已經走火入魔 總之各位巴打自己睇路 真係自己認真research下呢行係做咩先入行啦
我就仁至義盡

你話我走火入魔好啦,如果連自己做緊既野都唔信,點會做得好

我就真係未聽過一個行業得幾年貨仔就收皮,我深信長遠一定愈來愈成熟,而我都知道一樣野未成熟之前一定會有好多人懷疑

我都唔知英國撚巴打同accumulator巴打其實有無做過呢行

Anyway, 總之一句,有心入行既,盡快上車啦,唔通將來係高位先入貨咩,唔信既都無所謂,行行出狀元,呢行都唔係咩絕世筍工,有d咩自行google啦

本身都廢事直線屌柒你 人地上唔上車關你撚事呀 你快撚d post你Ibank office 圖比人J下啦柒頭 講咁多托咩

agent or related person 死全家

同一標準,人地信唔信我關你撚事 都唔明你咁激動做咩

上班台確係經常有呢d on9,做都未做過就入黎9up,講野無point都算,仲要無禮貌,可以想像到你現實中既career 都唔會行得遠

我冇做過會知個市場係點? 你而家水人一條career path啊 人地一入可能要哂幾年時間做
我自問我比既意見夠客觀 亦叫人諗清楚 冇話叫人唔好入行 你如果係自己成功我都算

agent狗就死全家啦柒頭

Office 影張相好難咩

咁我想問下你做緊咩?
不過一定唔係ibank,做過你就知點解office影張相會好難 但就算唔難我都唔會影俾你,又叫人影office又叫人影namecard,你邊位呀?會唔會自我中心左少少?你果張namecard呢?

我唔係agent,如果我係,點解唔直接開個headhunt入行4年,我相信大家仲大興趣,唔好成日將自己ff既當事實,你咁樣害死自己害死人咋

Btw, 你講左幾次,但我都係唔明點解agent要死全家?你俾agent侮辱過?
深潛啦柒頭 是但入口影個公司logo 有幾撚難
我自我中心定係你 就當你真係入左IBD 做compliance。你唔係更應該知大部份人可能連perm 都冇得轉
自己下巴輕輕叫人上車 知唔知道責任幾大啊
我屌柒agent係因為如果有人為錢而9 up害人揀錯行
仲撚低賤過呃人賭波個d仆街啊
做到三十歲如果因爲outsourcing 個位冇左 佢拎住KYC experience把撚呀

點極都唔撚化

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞