銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
邊間最少ot最準時收工
係算係大行做緊AML level3 investigator(大貓旗下),但人又多自己又覺得自己無咩料,而家contract緊,完左DPA會唔會前景麻麻?

利申直接bank請唔係agent工

呢個係HSBC問題, 佢令到成個AML好似罐頭工廠咁既格局
但其實以你既exp, 去到其他行, 或者d fund house/證券行, 你會發現自己好高級同識好多野

DPA係俾5年時間HSBC做好AML, 5年後睇下有無改善, 無改善就告佢
但唔代表5年後過左關佢就會炒晒d人, 炒晒d人無人做AML, 到時又會有第2份DPA, 所以基本上長做長有

問落d同事個個學歷都好似好勁,我自己就廢U bba入,雖然我做個team都幾多野學,差唔多做調查每個步驟都要做曬,而家希望勤力d後天補上啦,完約再睇下去路如何,thanks巴打解答

我身邊都好多海龜, 海外名牌大學畢業, 自己就非3大bba
打算遲下讀個LLM(港大/中大)洗底, 一齊加油
唔再係fg
想問係咪請bba?
我讀文科做左一年野有間agent 話有獅子果份kyc 3個月約問我獅無興趣
其實好想做喱行,但我都就黎做左兩年野
無機會了
係算係大行做緊AML level3 investigator(大貓旗下),但人又多自己又覺得自己無咩料,而家contract緊,完左DPA會唔會前景麻麻?

但其實以你既exp, 去到其他行, 或者d fund house/證券行, 你會發現自己好高級同識好多野

DPA係俾5年時間HSBC做好AML, 5年後睇下有無改善, 無改善就告佢
但唔代表5年後過左關佢就會炒晒d人, 炒晒d人無人做AML, 到時又會有第2份DPA, 所以基本上長做長有

問落d同事個個學歷都好似好勁,我自己就廢U bba入,雖然我做個team都幾多野學,差唔多做調查每個步驟都要做曬,而家希望勤力d後天補上啦,完約再睇下去路如何,thanks巴打解答

認真
而家佢乜人都請 有手有腳就請
HEADCOUNT又多左咁多
已經唔係你果水果個VLAUE黎嫁喇
你都識話你係第一水啦
呢一水咁Q多人 點上位呀

想知其實所謂讀master 洗底係咪真係有用
[直線自爆問問題]
今年fg做緊KYC,但唔係bank,算係corp? (啲常客係4大同埋其他audit firm,同埋搞上市project)
如果本身唔係銀行KYC出身,想跳去銀行做會唔會有著數?
銀行合約位有冇bonus?係咪要一路跳糟先升得快?銀行多唔多長工位?

有著數, 都係KYC related exp.

多數無, 但有部份會有gratuity bonus, e.g 做夠1年就有1個月bonus, 必出
呢行係要跳槽/跳草裙舞 先升得快

3年exp以上多d perm位, junior 8成contract role

做kyc 關事d wo

咁我都會做kyc,上兩層樓果個巴打就唔知了
我自己都有acct底,應該有少少優勢(跳糟方面)
lm
樓主個case似係本身英文好好 但讀書未至於top果堆
但英文好好仲有好多唔同選擇 除非你對bank/ibank有特別愛好

英文差只會一直浮沉人工永遠上唔到
但英文好好仲有好多唔同選擇 除非你對bank/ibank有特別愛好

所以拎自己呢個exception case去俾意見唔可以盡信
由其係佢係賺緊第一水 果陣少人好多
有llb lpc 喺英國未搵到tc
nybar 成績未出
好唔好試下呢行
姐係總結一句係咪 因為樓主食到第一水 所以有好既發展
依家請到爛哂 唔係果支歌仔唱
有llb lpc 喺英國未搵到tc
nybar 成績未出
好唔好試下呢行

我既意思係試下compliance

非三大bba唔洗諗hku llm啦
姐係總結一句係咪 因為樓主食到第一水 所以有好既發展
依家請到爛哂 唔係果支歌仔唱

咁我覺得佢應該真係有能力同英文好既

所以拎自己呢個exception case去俾意見唔可以盡信

英文好+對BANK個名有憧憬+頂得順咁悶既paper work+把口做唔掂FO
其實都可以一試

但如果睇錢途就只限較top果批 入行門檻低好易飽和同被取代
巴打我過兩日會去HSBC interview CDD 6個月contract , 本身做緊securities operation得17k左右,想問面試最睇啲咩?。多謝巴打

睇你係咪四肢健全
利申現員工

人工會係幾多左右? 我一年銀行back office 經濟

fg價15左右啦,你呢個情況唔太清楚

英文好+對BANK個名有憧憬+頂得順咁悶既paper work+把口做唔掂FO
其實都可以一試

但如果睇錢途就只限較top果批 入行門檻低好易飽和同被取代

咁其實佢都有話轉唔到compliance既
所以再上可能就難D囉

非三大bba唔洗諗hku llm啦

傻啦 唔少city都入到
見好多人關心KYC前途呢個問題, 我再講下啦
帶定頭盔先: 我所講既只係呢4年我眼見我經歷過既事, 再作出分析, 只作參考之用, 而非真理

講多少少BG先, 怕大家誤會我係好top果班: 非3大local 19bba, 2nd low, 認真, 有BG既話我當初都唔洗入KYC啦 )
但英文自認係above average

我既際遇係大慨屬於呢行業"中上"(前文有講), 一定唔係最TOP果堆, 但亦好過好多人
以我所見, average大約係5年30K (純經驗所得, 無正式統計)
如果你覺得個市場已經做爛晒, 你大可以將我講既說話打個8折
但個人認為: 騰訊300蚊都仲有得升, 點解一個行業hot左3-4年大家就覺得飽和左, 變爛市?! 會計業都話式微, 我由中學聽到依家, 今時今日big4咪又係大把人爭住入
好多人都擔心咩outsource, AI, DPA完左, 我明白入行係有風險, 邊行都係
一開頭我都有講, KYC適合d 19BBA, 無乜專長既人, 如果你有更好既offer當然唔好入啦, 但與其迷茫中, 或者只係做個admin仔, 點解唔試下KYC?

利申: 可能會覺得我係hard sell KYC (thats true), 但事實上昆你入行對我一d影響/好處都無, 的而且確我係覺得KYC充滿前景, 所以我先會有動力同熱誠繼續衝上去!

正題!

頭2年, 盡量入外資大行, 咩field都可以試下做, KYC, trans mon (我唔鍾意並不代表你, 做自己鍾意既事先會做得好), screening, d經驗係junior level都互通, 最主要係要衝高d個人工, 學正規野, 唔好介意福利(你用唔到幾多), contract(半年至一年好走啦)
2年後, 真係要諗下自己個興趣係邊到, 鍾唔鍾意對數字?對文件?自己英文得唔得?適合做乜野? 諗定就唔好轉, 否則浪費時間, 跟住搵間外資行浸下1-2年, 博下升職 or 轉perm, 如果跟到個好老細, 就keep住做, 環境麻麻的話, 如果你有更好既offer, 亦都唔好留戀, 走啦
之後做左大約3-4年到, 即係我呢個階段, 如無意外都打算係呢方面終身發展, 咁可以開始考慮進修

我自己都計劃緊, 以下係我既Plan, 巴打不妨指點下:

FG時報考CFA, 依家level3, 雖然無咩用, 但都考到呢步會考埋落去, 但未考既, 唔建議, 性價比低, AML呢行真心唔需要
黎緊報左考ACAMS, 一個國際性既AML certificate, 認受性高, 1皮鬆d考試費, 3年會費4千幾銀, 120條MC一次過 (有興趣自行google), 因為我見好多middle level既position都開始需要呢張cert, 仲要依家未好多人考, Passing rate幾高
跟住出年試下報HKU or CU既 LLM, 但唔知得唔得, bachelor時得2nd low, for 洗底用 (ibank太多名牌大學生, 有壓力)

之後想轉去做advisory, 唔想再做operation. 人地有問題就問你拎advice, d sanctions/ PEP exposure需要我既approval, 真係諗起都興奮
又或者轉去regulator, e.g. HKMA or SFC, 但呢一切都要講機緣, 我都唔肯定以我既BG得唔得, 唉.....

我主要做on-boarding, 但都有remediation/periodic review ..

我每一份工都係agent搵, 同agent打好關係, 唔好當係 ONS, keep住出黎食下飯吹下水, 又可以了解行情, 有好野又會益你先

一定會有, ibank其實就係做large corp為主
屌你老母d flds kyc 友日撚日係度捉捉捉
好得閒咩

利申: pb fo 日日同kyc/ds/compliance格劍

但我無當過fo係對手, d資料你鍾意俾就俾, 唔俾就唔俾, 反正係你要做生意唔係我要做

日日輕輕鬆鬆番工又1 day

揾錢黎講推薦fo定係bo

你覺得呢

認真
而家佢乜人都請 有手有腳就請
HEADCOUNT又多左咁多
已經唔係你果水果個VLAUE黎嫁喇
你都識話你係第一水啦
呢一水咁Q多人 點上位呀

所以我唔建議入HSBC就係咁解... HSBC已經係第N水, 而且要係每百人中突圍而出, 我自問無咁既本事

但好多其他行唔係咁, 例如我果到, 做large corp, 都分晒唔同sector, 每條team得10個人, 要上位唔難

都係果句, 係得HSBC搞到成個工廠咁, 做到cheap晒
你如果去到d 歐資行, KYC真係好pro架, fo都聽晒你話

想知其實所謂讀master 洗底係咪真係有用

同問

一開始並非對bank有特別愛好
但大公司MT又見唔到, 係細公司做散仔文員又唔想

咪試下銀行囉
如果一做做到依家, 依家咁既人工都唔會跳番出去了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞