銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
題外話樓主用咩搵工?agent?

我fg第一分工係自己搵,真係幾麻煩,要周圍send又要打cover letter

而家想搵agent幫我散cv出去就算

見你轉得咁密想問下

我做左2年最近好想轉工

Agent呀,呢d野留番俾專業既做,有部分仲會幫你執CV,教你點interview,我都好耐無試過自己搵工
做緊Aml既assurance , 唔知會唔會比所謂routine 個d好少少 , 亦都準備會考acams . 唔知將來條路可以點行 .
為希望2-3年後到30k
聞說中資出得好高價
係轉field join, 人工仲係好低 唔比fg 高好多
中資正呀,我既終極目標,係外資浸多幾年先去

福利好,準時收工,過時過節有大利是,新入職俾幾千蚊你買衫,bonus閑閑地都半年

-以中層為例

back office 都半年bonus? 中資bank 定FI先

我fg第一分工係自己搵,真係幾麻煩,要周圍send又要打cover letter

見你轉得咁密想問下

我做左2年最近好想轉工

Agent呀,呢d野留番俾專業既做,有部分仲會幫你執CV,教你點interview,我都好耐無試過自己搵工

直情唔記得咩係cover letter
平時做野都有一部分關AML事
開firco continuity睇下邊d hit中
十隻有十隻都係false hit
公司都要做呢類screening既同事考ACAMS

巴打一開始已經係經agent?

係, 由第1份到依家都係, 加上我果d agent都幾靚女, 所以我好鍾意佢地

有冇發生過d乜

有冇agent介紹

呢d好人夾人緣, 我鍾意既你未必鍾意

Page hays都用過,無咩大分別
好睇個headhunter,同間公司其實唔大關係

Btw, 有2間個名開頭都係叫蘿蔔,d女幾得

做緊Aml既assurance , 唔知會唔會比所謂routine 個d好少少 , 亦都準備會考acams . 唔知將來條路可以點行 .
聞說中資出得好高價

幾歲 有冇20k

差不多la
聞說中資出得好高價
中資正呀,我既終極目標,係外資浸多幾年先去

福利好,準時收工,過時過節有大利是,新入職俾幾千蚊你買衫,bonus閑閑地都半年

-以中層為例

認同
但而家要浸下 樓主知唔知assurance on aml 點 ,
想搵多d 錢 , acams 努力中 會盡快考 博年尾同公司bargain

見你轉得咁密想問下

我做左2年最近好想轉工

直情唔記得咩係cover letter

你地用邊間agent
其實agent 有冇perm既工介紹比人?
成日見都係contract為主
有無見過 HSBC AML officer
可以跳工跳到好似樓主你咁好位
迷茫待指點
有無見過 HSBC AML officer
可以跳工跳到好似樓主你咁好位
迷茫待指點

打溜字!
Hsbc aml officer 可唔可以跳到樓主咁好位先岩
做緊it project mgmt, 3年exp, 轉黎kyc 係咪要由頭黎過
做緊it project mgmt, 3年exp, 轉黎kyc 係咪要由頭黎過

bank ?
其實kyc係咪有唔同title, 如果search kyc會出好多risk嘅posts
其實應該點分
想問樓主kyc 係好多部份? 我見又dd, cdd咁
介唔介意講下kyc d parts分別做d咩同埋做邊part會好d
題外話,想問下其實interview 個陣應該有啲咩要問個interviewer 成日interview 啲interviewer問我有無咩問題我都唔知問乜好
想問樓主kyc 係好多部份? 我見又dd, cdd咁
介唔介意講下kyc d parts分別做d咩同埋做邊part會好d

轉完perm再轉走會唔會好狗
做緊corp 個面既opt, 想轉去KYC個面, 想搵opening既話去各銀行官網多d定jobsdb個類多d?
留明,想入行

恆生個aml ia 報唔報得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞