銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
做左2年 onboarding最近轉左過fo做 希望冇轉錯field

RM?

HSBC d approver 其實幾錢人工

有人唔過兩皮
但大多數兩皮頭

checker 先2皮頭?
恆生個aml ia 報唔報得過

咩係ia?

但恆生出手低. 個朵又唔響, 諗唔到咩原因要揀恆生 (除非你無其他offer)

Investigate analyst

聽個名9成都係trans mon, 唔好揀恆生啦, 轉工無優勢

聽講恆生大量請呢個位 . 可以當入左aml 個field 既 , 始終到時請人睇你點present 自己識幾多野
好奇係d hr 會唔會再睇你之前份工做咩 , 因為我之前份工有做下kyc onboarding , 而家有做compliance aml . 考埋acams. 希望下份工人工+到30%都好 ,而家呢份轉個時比人壓到+得好低

呢個Post 等於大貓既AML officer
但痕生就主要請FG
會有Rotation試唔同team,但都係得啖笑
如果FG價黎講兩邊都一樣
但如果講之後Increment,相信大貓會高D

利伸:當初兩邊Offer都有,但最後揀錯左
Hsbc amli留名
利申17fg

$?
想問樓主kyc 係好多部份? 我見又dd, cdd咁
介唔介意講下kyc d parts分別做d咩同埋做邊part會好d

要答呢個問題真係要打千字文
真係分好多parts, 你可以睇番上去頭幾頁, 又或者google下

on-boarding都係KYC其中一部份, 相比其他KYC, on-boarding需求大d, 人工高d, 但會chur好多, OT是必需的

好多時, 個客申請左個5千萬USD既loan, 聽日要draw單, 你今晚通頂都要整好個Profile, 因為所有野都係KYC行先, KYC未做好, 其他乜都唔準郁, 做唔好, 等住俾班RM輪左你

Corp既on broad都要咁? ot唔介意 只係唔想做d開戶口細野搞到學唔到d乜
咁dd cdd ob, 對fg entry 算唔算好

唔好睇少on board 好多野學 , large corp 的話 .
有時d 客中pep sanction , 可以學識拎咩approval 從而onboard 到個客
開戶口唔係你想咁簡單
利申:BB 個D 唔知
ibank, private bank, fund hse, 中資

邊行最好pay?

pb and fund hse
ibank, private bank, fund hse, 中資

邊行最好pay?

聽講bank of singapore出手幾豪爽
留名

邊行最好pay?

巴打識貨
前一排先有agent搵完我,問我有無fd介紹,係呢間bank做on-boarding
2 yrs exp,22-28k,18AL,有medical,唔記得左1年定半年contract

不過個人唔太鍾意玻仔野
高登話cdd好伏
技術層面低學唔到野又好易用完即棄
高登話cdd好伏

你client outreach 做得好, 係唔騷擾到個客情況下起到份profile交工課, 個個爭住請你啦

邊行最好pay?

巴打識貨
前一排先有agent搵完我,問我有無fd介紹,係呢間bank做on-boarding
2 yrs exp,22-28k,18AL,有medical,唔記得左1年定半年contract

不過個人唔太鍾意玻仔野

Perm d bonus 都幾和味,聽講好多2888過檔去
恆生個aml ia 報唔報得過

咩係ia?

但恆生出手低. 個朵又唔響, 諗唔到咩原因要揀恆生 (除非你無其他offer)

Investigate analyst

聽個名9成都係trans mon, 唔好揀恆生啦, 轉工無優勢

Ubs 算外資大野?

算呀

Ubs 唔請0exp
高登話cdd好伏

絕對唔係囉,等我今晚出篇文講呢樣野,屌下班連/高登仔
依家番工先
高登話cdd好伏

你client outreach 做得好, 係唔騷擾到個客情況下起到份profile交工課, 個個爭住請你啦

Global bank or commercial bank好d
高登話cdd好伏

Global bank or commercial bank好d

同問

邊行最好pay?

巴打識貨

不過個人唔太鍾意玻仔野

查實d agent 點搵返黎 , 每次都係自己上銀行網到搵工 , 又覺得jobsdb 好多誇張野 求指教

邊行最好pay?

巴打識貨

不過個人唔太鍾意玻仔野

查實d agent 點搵返黎 , 每次都係自己上銀行網到搵工 , 又覺得jobsdb 好多誇張野 求指教

Apply agent 出嗰啲工
佢見你profile ok就會contact你

聽講恆生大量請呢個位 . 可以當入左aml 個field 既 , 始終到時請人睇你點present 自己識幾多野
好奇係d hr 會唔會再睇你之前份工做咩 , 因為我之前份工有做下kyc onboarding , 而家有做compliance aml . 考埋acams. 希望下份工人工+到30%都好 ,而家呢份轉個時比人壓到+得好低

Client on board? 我見有幾間請緊
其實係算kyc? 做既野學到多唔多 定只係做皮毛野

KYC 多數分3種, 其實做既野大同小異, 睇你鍾意邊類型
1. on-boarding: 幫新客戶砌profile, 會多少少野, e.g. 開戶申請表, 呢d文件係一開波先有, 之後再做kyc都唔洗理, 同埋通常都有個好tight既deadline
2. periodic review: 定期system會pop up d 客出黎, 提你要做review, depends on risk rating, 通常1年-5年做一次, update下個profile, 無咩特別
3. remediation: 好多銀行都應HKMA要求更新左policy, 即係舊果堆profile已經唔meet依家既requirement, 要全部從頭來過, 數量巨大, 但唔趕時間既, 慢慢逐隻逐隻砌番靚個profile

2,3好似比較少openings同最好有d經驗先好做?
咁dd cdd/ 有個post好似係做mon dd定做dd 之後要做既野 都係算1?

3都多,但以contract為主,好多都係remediation project,搞掂晒啲舊客就

所有銀行post都見到絲打

做銀行
識多啲冇死

但搵工同銀行post都見到巴打
KYC仲會有幾多年貨仔玩?

聽講某銀行仲有幾年貨仔玩 又係唔係真呢
高登話cdd好伏

睇過下資料 global 好似都係做d外國個人客
Com就個人客-sme, 係咪呢個會易d轉去corp

邊行最好pay?

巴打識貨

不過個人唔太鍾意玻仔野

Apply agent 出嗰啲工
佢見你profile ok就會contact你

姐係都係jobsdb efinancial 個d 搵關於kyc compliance 個d 等佢聯絡我
高登話cdd好伏

一定係做global banking,唔洗諗
Global做大corp,comm好多sme

想入ibank就揀global啦
高登話cdd好伏

一定係做global banking,唔洗諗
Global做大corp,comm好多sme

想入ibank就揀global啦

有邊間bank唔介意收fg
定是但send cv俾agent
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞