銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
間間都要group in?

多數係, 有幾次個Interviewer都係外國人, 如果係香港人既話, 最少都有一半係英文

巴打一開始已經係經agent?

係, 由第1份到依家都係, 加上我果d agent都幾靚女, 所以我好鍾意佢地

有冇發生過d乜

有冇agent介紹

呢d好人夾人緣, 我鍾意既你未必鍾意

咁起碼有興趣試先
巴打盡人事幫幫得嗎

唔啦,廢事開名,network係要自己建立番黎,我都好難同人交代係連登派人地contact

多數係, 有幾次個Interviewer都係外國人, 如果係香港人既話, 最少都有一半係英文

巴打一開始已經係經agent?

係, 由第1份到依家都係, 加上我果d agent都幾靚女, 所以我好鍾意佢地

有冇發生過d乜

有冇agent介紹

呢d好人夾人緣, 我鍾意既你未必鍾意

Page hays都用過,無咩大分別
好睇個headhunter,同間公司其實唔大關係

Btw, 有2間個名開頭都係叫蘿蔔,d女幾得
樓主點解覺得transaction monitoring 係routine 野?唔係要睇好多資料然後寫report 決定個account 有無問題咩

利申先, 我無做過, 但好多朋友係HSBC奧運做緊

聽佢地講, 其實要學既野一個月學晒, 之後就不同重覆又重覆, d alert又係一樣, 睇既資料又係一樣

TM只係做抄資料果個, 唔係真正決定有無問題果個

其實KYC都係routine野, 但我會覺得KYC更多野學, 範圍廣好多, 我依家做緊大Corp, e.g. 李+誠, M記, 大陸果間ocean航, 平均一個group做1-2個月 (熟手), 每隻case都真係有新野學, 真係番足一年工都仲學緊野

但TM唔係咁 (道聽途說, 有錯請指出)

BTW, 果間ocean航最後係要拎exceptional approval, 因為佢既幕後老細真係搵唔到

AMLi, 姐係樓主你講既tm,係已經可以決定個客有冇問題同刪唔刪佢ac

Thanks for update! 咁大權力架,d RM唔會嘈咩?
樓主點解覺得transaction monitoring 係routine 野?唔係要睇好多資料然後寫report 決定個account 有無問題咩

聽佢地講, 其實要學既野一個月學晒, 之後就不同重覆又重覆, d alert又係一樣, 睇既資料又係一樣

其實KYC都係routine野, 但我會覺得KYC更多野學, 範圍廣好多, 我依家做緊大Corp, e.g. 李+誠, M記, 大陸果間ocean航, 平均一個group做1-2個月 (熟手), 每隻case都真係有新野學, 真係番足一年工都仲學緊野

BTW, 果間ocean航最後係要拎exceptional approval, 因為佢既幕後老細真係搵唔到

AMLi, 姐係樓主你講既tm,係已經可以決定個客有冇問題同刪唔刪佢ac

Thanks for update! 咁大權力架,d RM唔會嘈咩?

我果到係RM做最後拍板果個
我地會將搵到既所有資料俾佢,make "suggestion", but not "decision"
屌你地d 冇技術工種

Retail咪係囉,我都成日笑9佢地on99,以為拎id 同address proof就可以反洗錢

我地會將搵到既所有資料俾佢,make "suggestion", but not "decision"

獅子會有個部門睇,當夠料做佢會去過個嗰部門覆核

做compliance 能否秘撈...(non-banking related), 同埋炒股/債有甚麼limitations ? 小弟心裡好想做banking and finance, 但又不想做compliance.......

始終覺得為長遠, 其實做compliance 應該好搵/穩定過做工程仔.........
我不介意人工跌返去14-15K 一個月, 只係擔心轉完之後又少左opening, 咁就好似而家做工程咁....(食水尾)
lm
Lm
做緊Aml既assurance , 唔知會唔會比所謂routine 個d好少少 , 亦都準備會考acams . 唔知將來條路可以點行 .
為希望2-3年後到30k
聞說中資出得好高價
係轉field join, 人工仲係好低 唔比fg 高好多
題外話樓主用咩搵工?agent?

我fg第一分工係自己搵,真係幾麻煩,要周圍send又要打cover letter

而家想搵agent幫我散cv出去就算

見你轉得咁密想問下

我做左2年最近好想轉工
做緊Aml既assurance , 唔知會唔會比所謂routine 個d好少少 , 亦都準備會考acams . 唔知將來條路可以點行 .
聞說中資出得好高價

可否留TG, 方便大家交流?
big 4 financial crime advisory 知唔知做d乜?條路比kyc ops 好?
big 4 financial crime advisory 知唔知做d乜?條路比kyc ops 好?

其實有可能做番一樣既野 in house 同唔 inhouse 既分別
幫銀行清back log
聞說中資出得好高價

中資有啲危 ,但有危就有錢
俠虧係agent?

其實有可能做番一樣既野 in house 同唔 inhouse 既分別
幫銀行清back log

咁似乎bank好d,做vendor應該會成日俾客屌
俠虧係agent?

識人多姐 in house 人
lm

RM成日屌哂鬼 通常會比5日RM去搵資料救客,冇反應/冇資料都會照刪

你果邊係retail定咩?我果邊d RM好大粒,仲大粒過我manager,好多都director grade,真係唔敢郁佢地d客
聞說中資出得好高價
中資正呀,我既終極目標,係外資浸多幾年先去

福利好,準時收工,過時過節有大利是,新入職俾幾千蚊你買衫,bonus閑閑地都半年

-以中層為例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞