銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
想問下hsbc cdd 同 Heng send AML Investigation and analysis點揀好

hs啦 hsbc cdd係工廠...

Hsbc amli vs hese amli呢

同post就揀響d既行 大貓啦

同意,恆生話係話跟足hsbc standard,但local味太重

呢個唔洗,主要係對retail客

唔洗都全英in

Hsx 恆生?
基本上呢行,除非interviewer係鬼,否則9成9都唔會全英,尤其junior position
其實呢d post都係暫時性,香港既銀行基本要揾錢一定係sales role,過左DPA/經濟唔好,一夜之間300人一層樓咁炒都見過。

反而做sales role,經濟好,salesperson有數就多錢分,經濟唔好,銀行要追數更加唔會炒salesperson,只係比人捽數一開波係難受d,做耐左就當唱歌

利申:某香港最大bank做左十年

Sales role係人都知錢途好,但唔係個個做到,有d錢真係輪唔到我賺

其實kyc咪比人鬧得仲勁
對內既比d bm dd屌到仆街,因為個post又唔揾錢又要煩住人阻住佢地揾錢

上面班人話就話KYC好重要,你咪試下搞班大客叫佢地補料問野 呢頭問完個客打上去投訴,你就即收電話比人屌到開花

對外要問客拎料,問資料,更加屌到你反皮
想問下hsbc cdd 同 Heng send AML Investigation and analysis點揀好

同post就揀響d既行 大貓啦

同意,恆生話係話跟足hsbc standard,但local味太重

恆生係HSBC 私家雞是常識吧,做有得你做,分錢加人工無你份

呢個唔洗,主要係對retail客

唔洗都全英in

Hsx 恆生?
基本上呢行,除非interviewer係鬼,否則9成9都唔會全英,尤其junior position

Agent幫我apply左份HSBC cdd onboarding analyst
半年contract,有冇巴打知多唔多renew?

放心 續硬

笑左, thats true

巴打你好,想問下知唔知呢份同石門個份係咪有分別?
我見HSBC 有就咁cdd officer
而家呢份就係cdd on boarding analyst
唔該哂你

緊係onboard 前提係做corp 客 有野學

上星期in左 早兩日出左conditional offer
我見team head係CMB個邊 係咪都做得過?
利申 做左teller sales 加埋兩年,前一份工做類似kyc嘅工,睇過下M&A COI個d野,不過做左7個月左右

絲見成點
利申唔係做bank/ ibank

集中做kyc 嘅話條路只會愈黎愈難行,遲下 robo compliance advisor 成熟左班junior staff就食得屎,donkey work 都無得你做

絲見成點

要學野既話去hese,因為呢邊可以一腳踢咁做,
大貓會拆散d野黎做
一條team要做既野個邊有四,5條team做

但純粹按career path同pay既角度睇一定係大貓,痴線同一份糧唔使咁大workload

大貓會拆散d野黎做

但純粹按career path同pay既角度睇一定係大貓,痴線同一份糧唔使咁大workload

Hese請唔請垃圾fg

集中做kyc 嘅話條路只會愈黎愈難行,遲下 robo compliance advisor 成熟左班junior staff就食得屎,donkey work 都無得你做

除咗sales外, 有咩back office 工難俾AI 取代?

我試過in一間NBFI, 呢頭in完,果頭搭巴士已經收到rejection email

等巴士時仲回緊帶,覺得自己in得幾好,應該有機

除咗sales外, 有咩back office 工難俾AI 取代?

[有感而發]做邊行都好,一定要自我增值,keep住向上爬,商業世界唔同政府工,個個都係鯊魚,你唔食人人就會食你,無得俾你停,如果你停左係到,就算AI唔取締你,FG都騎住你,下場一係人到中年黯然轉行,一係無料扮四條,做一個乞人憎既junior level老屎忽

大貓會拆散d野黎做

Hese請唔請垃圾fg

我試過in一間NBFI, 呢頭in完,果頭搭巴士已經收到rejection email

等巴士時仲回緊帶,覺得自己in得幾好,應該有機

樓主你第一份係聯絡agent公司,即係up cv上佢地個網 定係apply佢地出係jobsdb 嘅ad架

咩位

咩位

Client ob

[有感而發]做邊行都好,一定要自我增值,keep住向上爬,商業世界唔同政府工,個個都係鯊魚,你唔食人人就會食你,無得俾你停,如果你停左係到,就算AI唔取締你,FG都騎住你,下場一係人到中年黯然轉行,一係無料扮四條,做一個乞人憎既junior level老屎忽

所以班友老咗去中資9fing

咩位

Client ob

咩位

Client ob

我fg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞