銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
巴打
你fg搵第一份係咪已經用agent?
有冇邊間agent啱fg.. 感覺靠自己好難搵
咁我想問accumulator 巴打
銀行mo/bo 有邊個位係唔太難入但好景過kyc?

都係果句
你有料你做邊個DEPT都得 都上到位
唔通你估樓主係流料黎咩?
但係KYC而家似一個泡沫
請咁Q多人
要突圍真係要叻囉...
lm

唔講會計都仲有好多, fund manager已經係, passive management 回報高過 active, 係人都知, 點解fund manager仲咁大需求?

/Quote from 隔離post/
人工智能(AI)發展速度驚人,前財政司司長曾俊華亦表示,隨著AI發展愈來愈快,未來專業人員如律師或會計師都會面臨失業,目前正與各方商討打開AI技術的發展商機。

曾俊華出席活動時表示,在70年代自己仍在大學階段時已聽過AI,直到近年AI發展才終於有點眉目。他指出,AI除了幫助老人家,亦可幫助年輕人,例如替代做繁複的工作,讓大眾有更多時間做自己喜歡的事情。

他指出,年輕人其實並不一定要以加入專業行業如會計行業工作為目標,因為在未來,專業行業員工將會失業,「未來即使專業如律師都有機會失業,因為AI無論在速度及準確度都比人類高。」他亦表示,目前正與銀行機構及風險投資者商討,如何做更多事情合力開發這板塊。

全能AI將改變世界
曾俊華表示最近正在研讀關於AI的書籍。他表示:「現時Artificial Narrow Intelligence(ANI)很普遍 ,就如AlphaGo,只能做單一的事情或範疇,但我們要留意的其實是Artificial General Intelligence(AGI),相信該技術會對今後數十年的影響非常大。」
/End quote/

如果你單單用一條半條新聞去否決一個行業既存在價值, 我都唔覺得你好有Point

睇多D報紙啦 而家ETF先係主流
BLACKROCK都炒左D FUND MANGER用AI喇

你成日用d極端例子好難溝通落去wo
你似係又想用呢單新聞去ban晒fund manager既前景

有時唔係講緊而家
係講緊幾年後
自己際遇好 就唔好講到好好景啦大佬

算啦,岩聽就聽,唔岩聽當我9up,大家有各自立場,講乜都無謂

都係果句
你有料你做邊個DEPT都得 都上到位
唔通你估樓主係流料黎咩?
但係KYC而家似一個泡沫
請咁Q多人
要突圍真係要叻囉...

多謝你個意見
想問下返工時間係點
Agent幫我apply左份HSBC cdd onboarding analyst
半年contract,有冇巴打知多唔多renew?

放心 續硬

笑左, thats true

巴打你好,想問下知唔知呢份同石門個份係咪有分別?
我見HSBC 有就咁cdd officer
而家呢份就係cdd on boarding analyst
唔該哂你
條友已經走火入魔 總之各位巴打自己睇路 真係自己認真research下呢行係做咩先入行啦
我就仁至義盡
我咁睇,而家話請好多contractor 做kyc主要係幾間大bank,佢地積咗好多back-log cases 要做remediation,咁呢d contractor 做完remediation會點呢?其實好多人都會一路做一路搵perm role,大bank 細bank , fund house, securities firms 通通都需要人做compliance 做kyc,甚至你走去Accenture, Capco, big4, 佢地都會有AML/compliance related projects要人,你人夠smart ge,大可以由kyc ops轉去做consultant,唔一定做死收documents對簽名ga ma

至於kyc sharing pool,呢個我都信會係一個好可能發生的事,但d banks 唔會因爲咁就成個kyc ops team炒晒啦
老衲要上了巴打Accumulator巴打,大家交流下睇法者,無須勞氣既 你地兩位既著眼點唔同,一個講緊依家,一個講緊將來。依家KYC需求大係真既,如果唔係銀行都唔會年年都請咁多人啦。但將來既事又好難講,人手會唔會過剩呢?未來幾年既需求係咪仲係咁大呢?都係未知之數。

我有睇曬咁多位既巴絲既留言,比我既感覺係,有d人睇左樓主個經歷會有個錯覺,會覺得識做KYC前途就一片光明,例如搵好多錢,可以轉去做 compliance或者其他大公司做d好高級既post,所以個個都想用KYC做stepping stone。My questions: is this true? Is it applicable to others?

我覺得樓主幸運既係佢有一個好好既際遇,由contract變做perm 但呢個真係exceptional case。倒番轉去諗,如果樓主依家仲係contract既話,可能就唔會有呢個post既出現

所以呢,KYC好唔好景其實只係睇一樣野: TIMING
Agent幫我apply左份HSBC cdd onboarding analyst
半年contract,有冇巴打知多唔多renew?

放心 續硬

笑左, thats true

巴打你好,想問下知唔知呢份同石門個份係咪有分別?
我見HSBC 有就咁cdd officer
而家呢份就係cdd on boarding analyst
唔該哂你

緊係onboard 前提係做corp 客 有野學
老衲要上了巴打Accumulator巴打,大家交流下睇法者,無須勞氣既 你地兩位既著眼點唔同,一個講緊依家,一個講緊將來。依家KYC需求大係真既,如果唔係銀行都唔會年年都請咁多人啦。但將來既事又好難講,人手會唔會過剩呢?未來幾年既需求係咪仲係咁大呢?都係未知之數。

我有睇曬咁多位既巴絲既留言,比我既感覺係,有d人睇左樓主個經歷會有個錯覺,會覺得識做KYC前途就一片光明,例如搵好多錢,可以轉去做 compliance或者其他大公司做d好高級既post,所以個個都想用KYC做stepping stone。My questions: is this true? Is it applicable to others?

我覺得樓主幸運既係佢有一個好好既際遇,由contract變做perm 但呢個真係exceptional case。倒番轉去諗,如果樓主依家仲係contract既話,可能就唔會有呢個post既出現

認同呀 fg 之後3年都仲係on 下on 下 啱啱先轉到入aml field 人工先開始入軌道 希望增值自己搵多d
條友已經走火入魔 總之各位巴打自己睇路 真係自己認真research下呢行係做咩先入行啦
我就仁至義盡

咁巴打你本身係做咩位,可唔可以share下? 一大間銀行應該唔止kyc可以做,而家online banking一路發展。有冇咩位potentially會跟住要多d人?

認同呀 fg 之後3年都仲係on 下on 下 啱啱先轉到入aml field 人工先開始入軌道 希望增值自己搵多d

增值真係好緊要,我都想增值
我就仁至義盡

你話我走火入魔好啦,如果連自己做緊既野都唔信,點會做得好

我就真係未聽過一個行業得幾年貨仔就收皮,我深信長遠一定愈來愈成熟,而我都知道一樣野未成熟之前一定會有好多人懷疑

我都唔知英國撚巴打同accumulator巴打其實有無做過呢行

Anyway, 總之一句,有心入行既,盡快上車啦,唔通將來係高位先入貨咩,唔信既都無所謂,行行出狀元,呢行都唔係咩絕世筍工,有d咩自行google啦

其實fin tech 係外國好屈機,但香港mgmt 對it 就好保守

好啱,增值最緊要啦,要睇自已長處係咩
Kyc , Aml ,compliance 都好悶

好啱,增值最緊要啦,要睇自已長處係咩
Kyc , Aml ,compliance 都好悶

暫時見過credit initiation做既野都幾有興趣
巴打

有冇人解答下
巴打

有冇人解答下

認真去consultancy 有機過搵inhouse,inhouse internal transfer 都屈晒d位,fg唔係外國番黎或三大有關科唔會請。
capxx 請人,我都係internal過,可以做銀行sup9 位再transfer。你連bank operation都唔識,佢地忙都hihi,邊有時間同resource 培訓新人

唔啱,樓主可補充
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞