銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
本人分享一下自己條路
FG一入14K, 半年contract, 續約後加左8%, 做多半年續約, 又加左10% =16.7K, 拎住呢個數跳去隔離Bank, 加20%, 1年contrac role, 中間衰仔跳左次草裙舞, 加左20%, 1年後續約多10%, 於是拎住22K跳入ICC某間ibank, 即加20%變左26K, 1年後好彩轉左perm, 大加3成, 最近都升左一級, 依家38K, 用4年時間去38K, 只可以話係中間偏上, 快過我既亦大有人在

14k *1.08 *1.1 =16.7
16.7*1.2*1.2*1.1= 22k ?
本人分享一下自己條路
FG一入14K, 半年contract, 續約後加左8%, 做多半年續約, 又加左10% =16.7K, 拎住呢個數跳去隔離Bank, 加20%, 1年contrac role, 中間衰仔跳左次草裙舞, 加左20%, 1年後續約多10%, 於是拎住22K跳入ICC某間ibank, 即加20%變左26K, 1年後好彩轉左perm, 大加3成, 最近都升左一級, 依家38K, 用4年時間去38K, 只可以話係中間偏上, 快過我既亦大有人在

ICC ibank 38k 係咩grade
[借account問] 小妹想請教各位, 3大social science畢業, 英文一般, 有4年admin ,training經驗(大公司),轉呢行,係咪當你fg咁睇?

有咩位可以apply? 感謝大家

睇你面試點,吹唔吹到,如果唔得同fg無分別,一定係junior 位 max 加10%

唔該虧俠哥
一定要搵agent? 個junior位叫做咩呢?

想轉行搵agent 幫下手啦
Direct apply應該冇乜回音
Agent都仲可以幫你sell下
咁想問下樓主Hsbc cdd對於fg嚟講拎經驗還好嗎? 壞處除左提過嘅難突圍而出之外仲有其他嗎?
因為小弟覺得始終要入左行做過先知啱唔啱自己 依家都打算accept offer

利申 今年grad 同埋hsbc 開嘅offer比樓主第一版講嘅高多少少 希望指點下迷津thank you

巴打,可唔可以講下HSBC CDD group interview 內容係點? 難唔難in? 謝謝巴打

睇你面試點,吹唔吹到,如果唔得同fg無分別,一定係junior 位 max 加10%

唔該虧俠哥

首先 agent 同 outsource firm 可能好亂

幫你搵in house contract/perm 位係recruitment agent
Fg 通常放你個cv 一二邊,有經驗優先

Consultancy firm / outsource
Fg or 無fi exp 易入 人工唔會好高,因為會fixed,儲一兩年經驗轉in house , market 會係大四/accentxxx/cap XX

最常見 compliance analyst

accenture同capco真係....... 狗都唔屌....
2間都係搞開IT野, 好地地搞乜鬼KYC/compliance
accenture好似大間過capco好多, 但早排HSBC個payme咪搵accenture搞囉, 搞到成舊屎咁

Pay9me lol 😂

Fg 易入既

Accenture都易入
報佢個consulting analyst 第1round已經收左皮
每年請1x個咋

我都覺accenture好難入, 但我以前入過
(應該唔會自爆掛)
個interview仲難過大行MT, 仲要全英文, 但想講既係, 入面既exposure真係完全襯唔起佢既入職難度= =

唔知accenture grad program係咪都係做d
其實AML KYC真係搵黎做門面

你覺得唔識個客 有機會做得大額?
你覺如果識個客有乜理由唔幫佢避重就輕?

真係唔好傻豬覺得呢個係有用post
公司要養住最天真既人就係呢d

要做生意時係一定有辦法通過或間接地bypass kyc
好難詳盡解釋可以點利用漏洞
但總之...要做既生意一定可以做到
現時既Kyc只係checkpoint 唔係roadblock

你要撈起就要識埋點走精面
教公司點樣最合規地做成筆生意
咪撚水人入行啦 根本呢行唔岩普通人做 上到M SM請外人多過升自己人 career path差過好多行頭 要hea去政府啦

成個Post邊度有講過呢行係hea?
靜係睇人工晉升已經知KYC/AML個Career path根本好過好多role

正常人冇JD 冇CPA 正常入firm 幾多年先升M呢 而AML KYC有幾多樣工序係唔可以outsource? 你入IBD咪又係永遠卡asso VP都未到你啦

條career path好係邊呀
樓主點睇product team?
fg做緊product team,諗緊下年好唔好轉去做kyc
好似kyc role易跳d...

乜product先???

Structured product

聽落唔錯大把嘢學啦
好轉唔轉轉kyc
structured product 大把嘢學 學到咁上下應該出路唔錯 例如product control, trade support 之類
入ibank 不是夢
係咪要係咁打電話比客攞資料?定間唔中?會唔會比客小? 同埋除左hsbc/ibank 有咩銀行推介?唔該晒
FG難唔難入?讀工程科

唔該虧俠哥

首先 agent 同 outsource firm 可能好亂

幫你搵in house contract/perm 位係recruitment agent

Fg or 無fi exp 易入 人工唔會好高,因為會fixed,儲一兩年經驗轉in house , market 會係大四/accentxxx/cap XX

accenture同capco真係....... 狗都唔屌....
2間都係搞開IT野, 好地地搞乜鬼KYC/compliance
accenture好似大間過capco好多, 但早排HSBC個payme咪搵accenture搞囉, 搞到成舊屎咁

Fg 易入既

報佢個consulting analyst 第1round已經收左皮
每年請1x個咋

(應該唔會自爆掛)
個interview仲難過大行MT, 仲要全英文, 但想講既係, 入面既exposure真係完全襯唔起佢既入職難度= =

巴打係exp hire?
accenture exp hire係咪相對會易d
想儲幾年exp再試佢地d consultant位

係,應該會易過grad program,但真係要諗清楚,IT就做得過,其他project真係得啖笑

Fg 易入既

每年請1x個咋

(應該唔會自爆掛)

巴打係exp hire?
accenture exp hire係咪相對會易d
想儲幾年exp再試佢地d consultant位

係,應該會易過grad program,但真係要諗清楚,IT就做得過,其他project真係得啖笑

我係it個邊的
想問下如果係4大做緊audit, pass左2份qp, 想轉行過黎, 會唔會易入行d?

你咪傻啦大佬
做完audit可以做compliance喇

其實睇我睇左個post,都仲未分到kyc同埋compliance, 唔知我咁分有冇錯,kyc, aml係compliance其中一個method, 但compliance focus on SFC 而KYC AML就focus on HKMA咁樣?
唔岩請指正

另外,我只係有一年audit經驗,會唔會入行當我fg咁?
感激賜教

簡單d講, compliance最大, 中文係合規部, 即係咩都要符合規定
入面其中一部份叫AML, 專門負責保證銀行係反洗黑錢方面要符合HKMA規定
而反洗黑錢之中, KYC係一個最常見既方法....

1年經驗會當你好過FG少少, 人工可能會高少少

有巴打話有4大經驗可以入compliance唔洗入kyc, 你又點睇?
Thank you

無錯,但唔係guarantee ,4大exp只可以話係基本野
本人分享一下自己條路

我淨係記得每份工既人工,中間既%暫時計可能會有錯
本人分享一下自己條路

ICC ibank 38k 係咩grade

Asso
係咪要係咁打電話比客攞資料?定間唔中?會唔會比客小? 同埋除左hsbc/ibank 有咩銀行推介?唔該晒

要,但by email多,熟果d客先會phone call,間唔中都會小,份糧包左

我無推介過hsbc
所有外資大bank都ok,邊間有offer就去,FG level差別不大
FG難唔難入?讀工程科

係咪毒撚?英文好唔好?
因為要成日對客,麻煩個客拎乜拎乜,臉皮都要咁上下厚,Employer會睇interview多過你讀咩科
咪撚水人入行啦 根本呢行唔岩普通人做 上到M SM請外人多過升自己人 career path差過好多行頭 要hea去政府啦

成個Post邊度有講過呢行係hea?
靜係睇人工晉升已經知KYC/AML個Career path根本好過好多role

正常人冇JD 冇CPA 正常入firm 幾多年先升M呢 而AML KYC有幾多樣工序係唔可以outsource? 你入IBD咪又係永遠卡asso VP都未到你啦

條career path好係邊呀

好唔好就見仁見智啦,一定有d bg好有父蔭名校仔讀書叻一定睇唔起我地呢d KYC仔

如果條career path要包入ibank vp位先叫好,咁KyC真係垃圾啦

跟車仔aims office工,office仔aims銀行工,銀行仔aims ibanker,ibanker aims goldman sachs,高盛仔aims 30歲退休

人貴自之,巴打何必自貶身價撚我地呢d寒民

要,但by email多,熟果d客先會phone call,間唔中都會小,份糧包左

我無推介過hsbc
所有外資大bank都ok,邊間有offer就去,FG level差別不大

Citi sc wf
仲有邊間大bank? Boa, jpm, ubs呢d都肯定唔收fg
想問下如果係4大做緊audit, pass左2份qp, 想轉行過黎, 會唔會易行d?

你咪傻啦大佬
做完audit可以做compliance喇

其實我都想問巴打,如果想做compliance但我冇做過acct, 只係 acct grad ,讀master讀corporate governance得唔得

其實睇你肯唔肯試下sfc licensed corp入行
因為比係銀行門檻一定低D
你話要入行(sfc licensed corp) 其實好多時都係睇彩數 識唔識人 冇話真係特別要咩QALI
當然如果有LAW/big 4 audit bg一定會有優勢
銀行果邊我就唔清楚喇
sfc licensed corp compliance同銀行compliance主要分別係
兩邊有小部份重疊 SFC licensed corp主要SFC>HKEX>HKMA>仲有其他咩保險CIB PIBA OCI
銀行主要都係HKMA>SFC
你試下SEND CV囉 有時可能有驚喜都唔定

因為我已經係銀行做梗,係做dept入面既control野,想再做落去或者跳去其他dept做,例如 compliance個d, 進修咩係有幫助?

見你呢條問題都問左3次
其實好少學科既野directly related to compliance, 最接近係LAW (LLB/LLM), 但值唔值 (cost: over 100k同大量時間) 就見人見智....

唔講讀書講考cert(咪又係讀書 )
會計(CPA/ACCA) 係compliance之中都算好重要, 讀書考試都唔係問題, 重點係要簽相關工作經驗, 呢樣野真係會好影響你成個career path, 一定要3思
如果你有心係AML發展, 考番個ACAMS, 性價比高, 你依家上jobsdb好多compliance都寫住ACAMS holder is highly preferred.

至於你講果個master course, 唔知咩U, 唔知認受性如何, 不予置評

不過我見ACAMS個網都好似prefer你有 professional既cert? 定係就咁報d cource, 再考就ok? 我見HKU Space有 course

我無推介過hsbc

Citi sc wf
仲有邊間大bank? Boa, jpm, ubs呢d都肯定唔收fg

FG in 過BNP, CACIB

我無推介過hsbc

Citi sc wf

FG in 過BNP, CACIB

我無推介過hsbc

Citi sc wf

不過通常係relevant major同有 intern
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞