銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
深潛啦柒頭 是但入口影個公司logo 有幾撚難
我自我中心定係你 就當你真係入左IBD 做compliance。你唔係更應該知大部份人可能連perm 都冇得轉
自己下巴輕輕叫人上車 知唔知道責任幾大啊
我屌柒agent係因為如果有人為錢而9 up害人揀錯行
仲撚低賤過呃人賭波個d仆街啊
做到三十歲如果因爲outsourcing 個位冇左 佢拎住KYC experience把撚呀

點極都唔撚化

講到咁睇唔起呢行
咁冇技術
咁咩係司法對等機構
其實樓主講既kyc 只不過係aml裡面一個'prework'去mitigate risk
kyc做得好故之然重要 但就算做得幾足都會有漏洞
thats why aml需要investigation makde decisions
但冇聽過有人會proud of 自己做kyc cdd
講左d咩自己參透

即係有咩爭議Financial crime compliance保留最終決定權

我自我中心定係你 就當你真係入左IBD 做compliance。你唔係更應該知大部份人可能連perm 都冇得轉
做到三十歲如果因爲outsourcing 個位冇左 佢拎住KYC experience把撚呀

點極都唔撚化

講到咁睇唔起呢行
咁冇技術
咁咩係司法對等機構

邊句係睇唔起呢行?
而家AML係傾向regional 咁做 HSBC係大陸 馬來西亞 印度都有back office 而家請幾百個temp staff最後有幾多可以留低?

咁我會揀hsbc,hsbc點7都好。nature上都係完勝永亨

咁我會揀hsbc,hsbc點7都好。nature上都係完勝永亨

多謝樓主

呢個唔洗,主要係對retail客

點極都唔撚化

我都廢鬼事同你嘈,無咁好氣

唔洗都全英in

唔洗都全英in

唔洗都全英in

成個Post邊度有講過呢行係hea?
靜係睇人工晉升已經知KYC/AML個Career path根本好過好多role

正常人冇JD 冇CPA 正常入firm 幾多年先升M呢 而AML KYC有幾多樣工序係唔可以outsource? 你入IBD咪又係永遠卡asso VP都未到你啦

條career path好係邊呀

好唔好就見仁見智啦,一定有d bg好有父蔭名校仔讀書叻一定睇唔起我地呢d KYC仔

如果條career path要包入ibank vp位先叫好,咁KyC真係垃圾啦

跟車仔aims office工,office仔aims銀行工,銀行仔aims ibanker,ibanker aims goldman sachs,高盛仔aims 30歲退休

人貴自之,巴打何必自貶身價撚我地呢d寒民

我得閒撚9你? 我係睇撚住你地水人入行 遲d成班人一車車比人炒我好心咋
你只係aim 兩三萬就咪係吹捧到咁大啦

真心學野
巴打可唔可以分享下銀行有咩好既career path for我地呢d普通人?
最好可以入埋ibank vp位

外資大行計 IBD要上VP坐底native English 冇兩句英文有位都唔會升你 因為你根本埋唔到堆

普通人如果aim 50k up. Outgoing 咪做RM 內向咪入big 4捱到manager 最後大直路都係入中資9 fing 又唔太會因為市場好壞影響

AML 呢d野skill set requirement range 太大 英文要求太高 普通人根本handle 唔到

宜家識普通話好過識英文
再者, IBD starting 都唔止50K 未計bonus
入到IBD 嘅神人都唔會aim KYC la
AML 入行要求真係唔高, 何況KYC 同AML係兩樣行, KYC 門檻更低吧

你finance 呢行咩價都唔知就咪撚扮野啦 IBD你refer investment banking division 定include all functions啊 compliance asso有撚五萬加bonus

訓啦柒頭

永遠工作台都有班傻西沖出来柒

真係笑撚左, 第一次睇人講IBD 原來係講IBD compliance
IBD 緊撚係講緊banker啦戇鳩, 你咁講IBD後面跟乜都得啦笨柒, IBD OP屎丫笨
仲有, 宜家香港 IBD (即係banker) native 普通話肯肯定多過native 英文
退一步用你講嘅compliance asso, 點會無5萬呀柒頭, source都搵埋俾你, 深潛啦
https://www.morganmckinley.com.hk/article/2017-compliance-salary-survey-guide
條友似係retail kyc都入唔到既垃圾
想問下hsbc cdd 同 Heng send AML Investigation and analysis點揀好

hs啦 hsbc cdd係工廠...
英國撚不如分享下有咩bo位係好景?
前題係唔難入到

最易我真心認為係big 4 forensic 做起 做三年自然知去邊 身邊都多friend 去IBD compliance

唔係讀business/ account/law 入唔入到? big4好似好難入

big4擺明請死士,唔算好難入 我好憎acct,所以死都唔肯報big 4

認同

agger

唔洗都全英in

想問你哋係咪都15AL 開幾錢?
想問下hsbc cdd 同 Heng send AML Investigation and analysis點揀好

hs啦 hsbc cdd係工廠...

Hsbc amli vs hese amli呢

同post就揀響d既行 大貓啦

好唔好就見仁見智啦,一定有d bg好有父蔭名校仔讀書叻一定睇唔起我地呢d KYC仔

如果條career path要包入ibank vp位先叫好,咁KyC真係垃圾啦

跟車仔aims office工,office仔aims銀行工,銀行仔aims ibanker,ibanker aims goldman sachs,高盛仔aims 30歲退休

人貴自之,巴打何必自貶身價撚我地呢d寒民

我得閒撚9你? 我係睇撚住你地水人入行 遲d成班人一車車比人炒我好心咋
你只係aim 兩三萬就咪係吹捧到咁大啦

真心學野
巴打可唔可以分享下銀行有咩好既career path for我地呢d普通人?
最好可以入埋ibank vp位

外資大行計 IBD要上VP坐底native English 冇兩句英文有位都唔會升你 因為你根本埋唔到堆

普通人如果aim 50k up. Outgoing 咪做RM 內向咪入big 4捱到manager 最後大直路都係入中資9 fing 又唔太會因為市場好壞影響

AML 呢d野skill set requirement range 太大 英文要求太高 普通人根本handle 唔到

宜家識普通話好過識英文
再者, IBD starting 都唔止50K 未計bonus
入到IBD 嘅神人都唔會aim KYC la
AML 入行要求真係唔高, 何況KYC 同AML係兩樣行, KYC 門檻更低吧

你finance 呢行咩價都唔知就咪撚扮野啦 IBD你refer investment banking division 定include all functions啊 compliance asso有撚五萬加bonus

訓啦柒頭

永遠工作台都有班傻西沖出来柒

真係笑撚左, 第一次睇人講IBD 原來係講IBD compliance
IBD 緊撚係講緊banker啦戇鳩, 你咁講IBD後面跟乜都得啦笨柒, IBD OP屎丫笨
仲有, 宜家香港 IBD (即係banker) native 普通話肯肯定多過native 英文
退一步用你講嘅compliance asso, 點會無5萬呀柒頭, source都搵埋俾你, 深潛啦
https://www.morganmckinley.com.hk/article/2017-compliance-salary-survey-guide

好撚野 quote 番我quote 過既source黎串9我
條友無啦啦自己講IBD唔止50k 你refer front office梗係啦 我串9佢知唔知back office asso岩岩升冇啊

日日講識普通話好 因為人地係大陸RP 老豆高官唔撚識英文都有得入啦 呢到大部份人background 係咩啊 識普通話就入ibank?

Btw 你肯定中資IBD (real investment banking division) asso 真個個50k底薪?
其實呢d post都係暫時性,香港既銀行基本要揾錢一定係sales role,過左DPA/經濟唔好,一夜之間300人一層樓咁炒都見過。

反而做sales role,經濟好,salesperson有數就多錢分,經濟唔好,銀行要追數更加唔會炒salesperson,只係比人捽數一開波係難受d,做耐左就當唱歌

利申:某香港最大bank做左十年
其實呢d post都係暫時性,香港既銀行基本要揾錢一定係sales role,過左DPA/經濟唔好,一夜之間300人一層樓咁炒都見過。

反而做sales role,經濟好,salesperson有數就多錢分,經濟唔好,銀行要追數更加唔會炒salesperson,只係比人捽數一開波係難受d,做耐左就當唱歌

利申:某香港最大bank做左十年

Sales role係人都知錢途好,但唔係個個做到,有d錢真係輪唔到我賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞