銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
咪撚水人入行啦 根本呢行唔岩普通人做 上到M SM請外人多過升自己人 career path差過好多行頭 要hea去政府啦

真心問, 唔岩普通人做, 咁咩人先岩做?
HSBC KYC 係咪唔好做?

覺得fg唔怕做 橫掂其他唔多請fg
fg做hsbc點解唔做scb 啲野冇咁亂先

Scb d人話好chur
頂得順先好

Hsbc起碼有得hea下

邊有咁易入....
同埋好似請人請左一段時間 我諗都請夠左

頂得順先好

Chur 學到野就唔怕
hsbc 點解會似工廠?照計佢有DPA,要好嚴先得ga wo
[借account問] 小妹想請教各位, 3大social science畢業, 英文一般, 有4年admin ,training經驗(大公司),轉呢行,係咪當你fg咁睇?

有咩位可以apply? 感謝大家

邊有咁易入....

我而家係scb做,我當初都係上佢網揾工,自己upload cv上去apply
OT多唔多先

邊有咁易入....

我而家係scb做,我當初都係上佢網揾工,自己upload cv上去apply

巴打做邊個位
見佢global 同commercial都請左一段時間
係咪無vacancy la?
[借account問] 小妹想請教各位, 3大social science畢業, 英文一般, 有4年admin ,training經驗(大公司),轉呢行,係咪當你fg咁睇?

有咩位可以apply? 感謝大家

睇你面試點,吹唔吹到,如果唔得同fg無分別,一定係junior 位 max 加10%
hsbc 點解會似工廠?照計佢有DPA,要好嚴先得ga wo

佢最大,某程度上ma 驚佢,其他jurisdiction 要睇情況

邊有咁易入....

巴打做邊個位

其實首先係hr睇左你份cv再比埋你未來老闆睇先會約你interview

頂得順先好

發鈔銀行係唔係都chur 架啦,客多一定多野做

頂得順先好

發鈔銀行係唔係都chur 架啦,客多一定多野做

係呀,你都望公司有野做啦

邊有咁易入....

巴打做邊個位

其實首先係hr睇左你份cv再比埋你未來老闆睇先會約你interview

巴打有冇tg 想問你關於呢間嘅野
但礙於我同你都有機會自爆所以私底下講好似好d
OT多唔多先

我同我head係係retail banking個邊做,check下d application有冇fraud, credit risk呀咁,要等佢睇哂先可以Drawdown 。因為佢知我以前未做過呢行。所以佢都慢慢教我,而家luckily都可以6點sharply走。。。但佢就做到9點 其實點解咁夜我都唔知。。。。

邊有咁易入....

巴打做邊個位

巴打有冇tg 想問你關於呢間嘅野
但礙於我同你都有機會自爆所以私底下講好似好d

ok ge, 你tg係?
學歷唔係FD只係ive仔請唔請?
學歷唔係FD只係ive仔請唔請?

做sales
想問下如果係4大做緊audit, pass左2份qp, 想轉行過黎, 會唔會易行d?

你咪傻啦大佬
做完audit可以做compliance喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞