銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
其實樓主講既kyc 只不過係aml裡面一個'prework'去mitigate risk
kyc做得好故之然重要 但就算做得幾足都會有漏洞
thats why aml需要investigation makde decisions
但冇聽過有人會proud of 自己做kyc cdd
講左d咩自己參透
巴打
你fg搵第一份係咪已經用agent?
有冇邊間agent啱fg.. 感覺靠自己好難搵

有冇人解答下

認真去consultancy 有機過搵inhouse,inhouse internal transfer 都屈晒d位,fg唔係外國番黎或三大有關科唔會請。
capxx 請人,我都係internal過,可以做銀行sup9 位再transfer。你連bank operation都唔識,佢地忙都hihi,邊有時間同resource 培訓新人

唔啱,樓主可補充

咁我應該算幸運,因為我直接上銀行個網揾工,重要係perm位。 直接我head train我,on-job training加 bank既 mandatory training
其實樓主講既kyc 只不過係aml裡面一個'prework'去mitigate risk
thats why aml需要investigation makde decisions
講左d咩自己參透

kyc我見d sales都成日做 要填好多form又要check下個客有冇比人blacklist, 或者係咪financial criminal ....其實點樣將kyc拆出黎獨立做?
講左d咩自己參透

kyc我見d sales都成日做 要填好多form又要check下個客有冇比人blacklist, 或者係咪financial criminal ....其實點樣將kyc拆出黎獨立做?

sales做既kyc咪就係樓主講果堆垃圾工
pro d既kyc會對大corp pep 有錢客做risk assessment 主要根據佢地business products黎比risk rate 越high risk 相對要對佢個ac做既monitoring越多
幾詳細
講左d咩自己參透

pro d既kyc會對大corp pep 有錢客做risk assessment 主要根據佢地business products黎比risk rate 越high risk 相對要對佢個ac做既monitoring越多

原來係咁,咁其實銀行唔係都有risk management既部門? 咁做咩要做kyc, 直接入risk managent唔好?
呢到係咪有巴打in/做緊hsbc/hangseng 既kyc post?
洗唔洗phone in? 你地大概幾耐收到1st in
同巴打一樣6 個月轉一次,已經刷到28 k
最大既ib已經比我做晒

個人認為30k樓下要盡快刷,但30k樓上開始係management level,開始要俾人感覺stable d,所有腳步要放慢d,專注工作表現

共勉之!

30k 係management level
咪撚水人入行啦 根本呢行唔岩普通人做 上到M SM請外人多過升自己人 career path差過好多行頭 要hea去政府啦

成個Post邊度有講過呢行係hea?
靜係睇人工晉升已經知KYC/AML個Career path根本好過好多role

正常人冇JD 冇CPA 正常入firm 幾多年先升M呢 而AML KYC有幾多樣工序係唔可以outsource? 你入IBD咪又係永遠卡asso VP都未到你啦

條career path好係邊呀

好唔好就見仁見智啦,一定有d bg好有父蔭名校仔讀書叻一定睇唔起我地呢d KYC仔

如果條career path要包入ibank vp位先叫好,咁KyC真係垃圾啦

跟車仔aims office工,office仔aims銀行工,銀行仔aims ibanker,ibanker aims goldman sachs,高盛仔aims 30歲退休

人貴自之,巴打何必自貶身價撚我地呢d寒民

我得閒撚9你? 我係睇撚住你地水人入行 遲d成班人一車車比人炒我好心咋
你只係aim 兩三萬就咪係吹捧到咁大啦

真心學野
巴打可唔可以分享下銀行有咩好既career path for我地呢d普通人?
最好可以入埋ibank vp位

外資大行計 IBD要上VP坐底native English 冇兩句英文有位都唔會升你 因為你根本埋唔到堆

普通人如果aim 50k up. Outgoing 咪做RM 內向咪入big 4捱到manager 最後大直路都係入中資9 fing 又唔太會因為市場好壞影響

AML 呢d野skill set requirement range 太大 英文要求太高 普通人根本handle 唔到

宜家識普通話好過識英文
再者, IBD starting 都唔止50K 未計bonus
入到IBD 嘅神人都唔會aim KYC la
AML 入行要求真係唔高, 何況KYC 同AML係兩樣行, KYC 門檻更低吧
講左d咩自己參透

原來係咁,咁其實銀行唔係都有risk management既部門? 咁做咩要做kyc, 直接入risk managent唔好?

其實risk mgmt 要讀過risk 先入到

有冇人解答下

認真去consultancy 有機過搵inhouse,inhouse internal transfer 都屈晒d位,fg唔係外國番黎或三大有關科唔會請。
capxx 請人,我都係internal過,可以做銀行sup9 位再transfer。你連bank operation都唔識,佢地忙都hihi,邊有時間同resource 培訓新人

唔啱,樓主可補充

即係入2nd tier consult會易d??
Top tier應該都係好難架啦

巴打又點睇fxcm呢d

叫過我去in 間野,無理佢 ,high risk 喎,FXCM, also known as Forex Capital Markets, is a retail foreign exchange broker, now run from London after being banned from United States markets for illegal activity

aml 中晒獎

可唔可以講多少少... 俾人ban左唔係代表佢要放一大筆錢落aml咩
聽日要去in佢operation associate位...諗緊去唔去好

首先好難做, remittance agent 好難due d ,Aml risk 大,間公司risky 同無咁多resource 去develop system 請人咁,唔好做囉,regulator 唔係好辣同support 唔多,當下我即ban ,無記錯係佢地hr 直接搵我
講左d咩自己參透

香港有咩course可以讀呢樣?
講左d咩自己參透

香港大學理學士,risk 要睇哂公司既全部野,上到financial risk 下至職安,數要好叻
呢到係咪有巴打in/做緊hsbc/hangseng 既kyc post?

1st in 係phone in
好似等1個星期左右就有hr打黎同你約時間phone in
講左d咩自己參透

間間都有risk mgnt讀架啦ching
出名既咪ust個rmbi/cu qfrm
master都好似有得讀既

1st in 係phone in
好似等1個星期左右就有hr打黎同你約時間phone in

做完apt test等一個星期?
想問phone in會問d咩架

成個Post邊度有講過呢行係hea?
靜係睇人工晉升已經知KYC/AML個Career path根本好過好多role

正常人冇JD 冇CPA 正常入firm 幾多年先升M呢 而AML KYC有幾多樣工序係唔可以outsource? 你入IBD咪又係永遠卡asso VP都未到你啦

好唔好就見仁見智啦,一定有d bg好有父蔭名校仔讀書叻一定睇唔起我地呢d KYC仔

如果條career path要包入ibank vp位先叫好,咁KyC真係垃圾啦

跟車仔aims office工,office仔aims銀行工,銀行仔aims ibanker,ibanker aims goldman sachs,高盛仔aims 30歲退休

我得閒撚9你? 我係睇撚住你地水人入行 遲d成班人一車車比人炒我好心咋

真心學野
巴打可唔可以分享下銀行有咩好既career path for我地呢d普通人?

外資大行計 IBD要上VP坐底native English 冇兩句英文有位都唔會升你 因為你根本埋唔到堆

普通人如果aim 50k up. Outgoing 咪做RM 內向咪入big 4捱到manager 最後大直路都係入中資9 fing 又唔太會因為市場好壞影響

AML 呢d野skill set requirement range 太大 英文要求太高 普通人根本handle 唔到

宜家識普通話好過識英文
再者, IBD starting 都唔止50K 未計bonus
AML 入行要求真係唔高, 何況KYC 同AML係兩樣行, KYC 門檻更低吧

你finance 呢行咩價都唔知就咪撚扮野啦 IBD你refer investment banking division 定include all functions啊 compliance asso有撚五萬加bonus

訓啦柒頭

永遠工作台都有班傻西沖出来柒

真心學野

宜家識普通話好過識英文

你finance 呢行咩價都唔知就咪撚扮野啦 IBD你refer investment banking division 定include all functions啊 compliance asso有撚五萬加bonus

訓啦柒頭

永遠工作台都有班傻西沖出来柒

其實你做過ibank未 compliance asso 肯定有50k basic
一個唔夠仲要打孖上 先唔計analyst只得30中 asso 到40尾都唔算多 仲可能得tier 1大行先有

有料post namecard黎見識下
https://www.morganmckinley.com.hk/article/2017-compliance-salary-survey-guide

你邊撚隻眼見到range冇50k
仲有 你想話tier 1又唔計? bnp socgen唔少都有啦 普通corp bank就話難d姐
條友已經走火入魔 總之各位巴打自己睇路 真係自己認真research下呢行係做咩先入行啦
我就仁至義盡

你話我走火入魔好啦,如果連自己做緊既野都唔信,點會做得好

我就真係未聽過一個行業得幾年貨仔就收皮,我深信長遠一定愈來愈成熟,而我都知道一樣野未成熟之前一定會有好多人懷疑

我都唔知英國撚巴打同accumulator巴打其實有無做過呢行

Anyway, 總之一句,有心入行既,盡快上車啦,唔通將來係高位先入貨咩,唔信既都無所謂,行行出狀元,呢行都唔係咩絕世筍工,有d咩自行google啦

本身都廢事直線屌柒你 人地上唔上車關你撚事呀 你快撚d post你Ibank office 圖比人J下啦柒頭 講咁多托咩

agent or related person 死全家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞