銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
fg做hsbc點解唔做scb 啲野冇咁亂先

邊有咁易入....
同埋好似請人請左一段時間 我諗都請夠左

我而家係scb做,我當初都係上佢網揾工,自己upload cv上去apply

巴打做邊個位
見佢global 同commercial都請左一段時間
係咪無vacancy la?

其實首先係hr睇左你份cv再比埋你未來老闆睇先會約你interview

巴打有冇tg 想問你關於呢間嘅野
但礙於我同你都有機會自爆所以私底下講好似好d

ok ge, 你tg係?

呢個AREA算係行頭上撈得差
好多都開始Outsource
有幾個頭做左3,4年都係得3XK
之後就辭左跳返出黎做其他field

邊有咁易入....

我而家係scb做,我當初都係上佢網揾工,自己upload cv上去apply

佢個career page慢到
OT多唔多先

我同我head係係retail banking個邊做,check下d application有冇fraud, credit risk呀咁,要等佢睇哂先可以Drawdown 。因為佢知我以前未做過呢行。所以佢都慢慢教我,而家luckily都可以6點sharply走。。。但佢就做到9點 其實點解咁夜我都唔知。。。。

個pay點

邊有咁易入....

佢個career page慢到

哈哈, 每日都上左一次
OT多唔多先

我同我head係係retail banking個邊做,check下d application有冇fraud, credit risk呀咁,要等佢睇哂先可以Drawdown 。因為佢知我以前未做過呢行。所以佢都慢慢教我,而家luckily都可以6點sharply走。。。但佢就做到9點 其實點解咁夜我都唔知。。。。

個pay點

同fg冇分別,我只係有一年文職經驗但唔係銀行
想問下如果係4大做緊audit, pass左2份qp, 想轉行過黎, 會唔會易行d?

你咪傻啦大佬
做完audit可以做compliance喇

其實我都想問巴打,如果想做compliance但我冇做過acct, 只係 acct grad ,讀master讀corporate governance得唔得
學歷唔係FD只係ive仔請唔請?

做sales

認真?
[借account問] 小妹想請教各位, 3大social science畢業, 英文一般, 有4年admin ,training經驗(大公司),轉呢行,係咪當你fg咁睇?

有咩位可以apply? 感謝大家

睇你面試點,吹唔吹到,如果唔得同fg無分別,一定係junior 位 max 加10%

唔該虧俠哥
一定要搵agent? 個junior位叫做咩呢?
學歷唔係FD只係ive仔請唔請?

做sales

認真?

做sales跑數揾錢 但真係唔易。。。好多制衡 因為要跟MA, 跟住銀行自己又有policy
想問下如果係4大做緊audit, pass左2份qp, 想轉行過黎, 會唔會易行d?

你咪傻啦大佬

其實我都想問巴打,如果想做compliance但我冇做過acct, 只係 acct grad ,讀master讀corporate governance得唔得

其實睇你肯唔肯試下sfc licensed corp入行
因為比係銀行門檻一定低D
你話要入行(sfc licensed corp) 其實好多時都係睇彩數 識唔識人 冇話真係特別要咩QALI
當然如果有LAW/big 4 audit bg一定會有優勢
銀行果邊我就唔清楚喇
sfc licensed corp compliance同銀行compliance主要分別係
兩邊有小部份重疊 SFC licensed corp主要SFC>HKEX>HKMA>仲有其他咩保險CIB PIBA OCI
銀行主要都係HKMA>SFC
你試下SEND CV囉 有時可能有驚喜都唔定
呢個AREA算係行頭上撈得差
好多都開始Outsource
有幾個頭做左3,4年都係得3XK
之後就辭左跳返出黎做其他field

例如邊間outsource?

你咪傻啦大佬

你話要入行(sfc licensed corp) 其實好多時都係睇彩數 識唔識人 冇話真係特別要咩QALI
銀行果邊我就唔清楚喇
sfc licensed corp compliance同銀行compliance主要分別係
兩邊有小部份重疊 SFC licensed corp主要SFC>HKEX>HKMA>仲有其他咩保險CIB PIBA OCI

因為我已經係銀行做梗,係做dept入面既control野,想再做落去或者跳去其他dept做,例如 compliance個d, 進修咩係有幫助?
[借account問] 小妹想請教各位, 3大social science畢業, 英文一般, 有4年admin ,training經驗(大公司),轉呢行,係咪當你fg咁睇?

睇你面試點,吹唔吹到,如果唔得同fg無分別,一定係junior 位 max 加10%

唔該虧俠哥

首先 agent 同 outsource firm 可能好亂

幫你搵in house contract/perm 位係recruitment agent
Fg 通常放你個cv 一二邊,有經驗優先

Consultancy firm / outsource
Fg or 無fi exp 易入 人工唔會好高,因為會fixed,儲一兩年經驗轉in house , market 會係大四/accentxxx/cap XX

最常見 compliance analyst

唔該虧俠哥

首先 agent 同 outsource firm 可能好亂

幫你搵in house contract/perm 位係recruitment agent

Fg or 無fi exp 易入 人工唔會好高,因為會fixed,儲一兩年經驗轉in house , market 會係大四/accentxxx/cap XX

點分agent and consult. Firm?

Scb d人話好chur
頂得順先好

Hsbc起碼有得hea下

日日ot
冇人肯走
想問下如果係4大做緊audit, pass左2份qp, 想轉行過黎, 會唔會易入行d?

你咪傻啦大佬

其實睇我睇左個post,都仲未分到kyc同埋compliance, 唔知我咁分有冇錯,kyc, aml係compliance其中一個method, 但compliance focus on SFC 而KYC AML就focus on HKMA咁樣?
唔岩請指正

另外,我只係有一年audit經驗,會唔會入行當我fg咁?
感激賜教

等到3年考埋牌先轉啦 點解宜家咁想走

pass晒先啦, 拎埋牌直接做compliance, BIG4出黎洗鬼做KYC
留名學野
想問下如果係4大做緊audit, pass左2份qp, 想轉行過黎, 會唔會易入行d?

你咪傻啦大佬

其實睇我睇左個post,都仲未分到kyc同埋compliance, 唔知我咁分有冇錯,kyc, aml係compliance其中一個method,compliance focus on SFC 而KYC AML就focus on HKMA咁樣?
每一間fi 都有要守既規矩,有hkma/insurance authority/sfc , compliance 就係防止佢地吵,同安撫當佢地吵,KYC 係ensure Aml compliance 其中一部份,compliance universe 可以好大仲有competition law / data privacy / equal opportunity 等
唔岩請指正

另外,我只係有一年audit經驗,會唔會入行當我fg咁?會好啲,如果係fs team
感激賜教

有錯樓主,請更正

你咪傻啦大佬

銀行果邊我就唔清楚喇

因為我已經係銀行做梗,係做dept入面既control野,想再做落去或者跳去其他dept做,例如 compliance個d, 進修咩係有幫助?

見你呢條問題都問左3次
其實好少學科既野directly related to compliance, 最接近係LAW (LLB/LLM), 但值唔值 (cost: over 100k同大量時間) 就見人見智....

唔講讀書講考cert(咪又係讀書 )
會計(CPA/ACCA) 係compliance之中都算好重要, 讀書考試都唔係問題, 重點係要簽相關工作經驗, 呢樣野真係會好影響你成個career path, 一定要3思
如果你有心係AML發展, 考番個ACAMS, 性價比高, 你依家上jobsdb好多compliance都寫住ACAMS holder is highly preferred.

至於你講果個master course, 唔知咩U, 唔知認受性如何, 不予置評

唔該虧俠哥

點分agent and consult. Firm?

我已經唔可以點再分,樓主要補充
咁想問下樓主Hsbc cdd對於fg嚟講拎經驗還好嗎? 壞處除左提過嘅難突圍而出之外仲有其他嗎?
因為小弟覺得始終要入左行做過先知啱唔啱自己 依家都打算accept offer

利申 今年grad 同埋hsbc 開嘅offer比樓主第一版講嘅高多少少 希望指點下迷津thank you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞