銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike

regulator intern exp 唔係好值錢咩? 點解無乜用?

唔一定要grad program, 大行既compliance都值得一試, grad program即係所謂既fast track, 又有幾多人入到?

可能我唔識搵 除左hxbc hase我見linkedin上d compliance ad都要三五年exp 其實有咩外資行肯請fg?
得hsbc kyc officer offer
高登話cdd好伏
技術層面低學唔到野又好易用完即棄

你client outreach 做得好, 係唔騷擾到個客情況下起到份profile交工課, 個個爭住請你啦

Global bank or commercial bank好d

睇過下資料 global 好似都係做d外國個人客
Com就個人客-sme, 係咪呢個會易d轉去corp

一定係做global banking,唔洗諗
Global做大corp,comm好多sme

想入ibank就揀global啦

有邊間bank唔介意收fg
定是但send cv俾agent

我都想知 好多都寫要exp
樓主點睇product team?
fg做緊product team,諗緊下年好唔好轉去做kyc
好似kyc role易跳d...
KYC通常係用乜title請人?
Compliance?

利申: 下年Grad好想入呢行做
Sor巴打, 講好琴晚會出post, 但happy hour飲大左

想講下究竟KYC係咪低技術工種?

首先, 好多人會覺得KYC係好簡單做, 手板眼見功夫, 中學雞都識, 呢d經驗好唔valuable, 做完都無競爭力

得出呢個結論既人通常都只係呢3種人:
1. 未做過, 純粹聽人講, 覺得有手有腳都請既工, 邊有前途可言
2. 淨係focus on junior位, 根本唔了解senior既KYC officer 係做乜
3. 係HSBC CDD做過一段時間既人

對於第1種人, 只係人云亦云, 不予置評, 但我好有理由相信, 佢既 source of information 係來自第3種人, 一陣再講

第2種人, 某程度上係無錯, junior 既KYC其實好多時都做d好低b既野, 但樓上有位巴打講得岩: 有邊份工既junior位唔係做下欄野?
好多senior位既KYC本身已經熟晒d條例, 會做埋一部份compliance既野, 包括review policy, provide training.
果d覺得KYC低技術既人, 可唔可以大約講下KYC係做d咩? 我覺得好多人都淨係講得出: [拎ID拎address囉], 咁樣其實對KYC呢行既了解都好片面下, 所作出既評價都唔夠專業
你知唔知要due diligence一隻trust/foundation要拎咩文件? 東華三院紅十字會做咁多善事, 其實係high risk, 知唔知依家sanctions countries有邊幾個? 緬甸同俄羅斯仲係唔係? REIT (e.g. 領匯) 係 investment trust, 但nature上 investment trust唔係trust, 你又知唔知? PEP定義係咩? honorary counsel 係唔係PEP?

(做緊KYC既朋友仔都可以試下答, 如果你做緊都完全唔知我UP乜, 證明你份工既exposure唔夠大 )

第3種人, 數量好多, 基本上依家市面上對KYC既評價, 都係源自對HSBC呢份工既了解, 我成日都講, KYC呢行講落咁cheap, HSBC要負全責, HSBC完全將KYC發展成勞力密集式既工廠模式 (無論石門定奧運既office都係工廠區你就知HSBC點定位呢班人啦, 所以我不嬲都唔建議人入去做)
但其實HSBC既KYC/CDD並不代表全世界既KYC, ibank既KYC都好受人尊敬(至少表面上), 佢期限內做唔做得成單deal, 好睇KYC條友做成點, KYC條友做得7, 最多俾人屌兩句, 但個Banker就無左張大單, 所以d人都唔會得罪你 (果d會屌KYC既RM其實係好愚蠢, 自己又無相關知識, 我仆街上黎, 真係叫佢去問個客拎一份好撚難拎但其實唔需要既文件, 個RM都要硬食 )

所以做緊/想入行既朋友, 真係要了解清楚先, 依家討論區上既評價, 其實某程度上只適用於HSBC CDD, 並不是事實既全部

如果有做緊HSBC CDD既巴打見到, 唔好有hard feeling, 並非針對, 只係抒發己見, 亦歡迎理性討論...

笑左 我夠知入IBANK做前途好啦 但有幾多人入到先得嫁

同埋唔明點解non-salesman 會惡過salesman

樓主可再補充,若不足

其實Kyc 同 compliance 係regulator 要銀行做足枱面功夫,令啲deal 乾淨

Actually , kyc and compliance need to provide lot of effort for satisfying a legal deal requirements.

罰錢無bonus 咁你o ng ok

regulator intern exp 唔係好值錢咩? 點解無乜用?

唔一定要grad program, 大行既compliance都值得一試, grad program即係所謂既fast track, 又有幾多人入到?

可能我唔識搵 除左hxbc hase我見linkedin上d compliance ad都要三五年exp 其實有咩外資行肯請fg?

睇埋jobsdb同efinanical.... 1-2yr exp required 果d都試下apply... 有時FG都請
fg做緊product team,諗緊下年好唔好轉去做kyc

乜product先???
KYC通常係用乜title請人?
Compliance?

利申: 下年Grad好想入呢行做

KYC, AML, CDD, compliance 都有, 最緊要係睇job duties去區分
依家d公司都係亂咁用 title

Structured product
想問下樓主,我本身acct grad, 而家做梗retail個邊 唔係sales, 但就跟我頭學check business source. 想問下如果我想進修,讀master corporate governance有冇用

唔知你想做咩, 所以答唔到你

其實就我而家個位所學既野,你覺得我可以點發展或者將來可以轉去邊d position做? 我head主要就係check下 loan application既business source, 同埋有冇tailor-make income呀咁,都算係control既野。。。

睇埋jobsdb同efinanical.... 1-2yr exp required 果d都試下apply... 有時FG都請

Jobsdb唔會有
一係搵agents

Jobsdb唔會有
一係搵agents

咁如果下年6月grad既話係咪三四月先搵agent比較好?始終佢啲工應該係過左bg check就要番?定可以早啲同agent傾下先
有FD係某發鈔銀行做做RM 既TEAM ADMIN
話幫D RM做下google search (sanction, adverse news果D)
幫打點睇
有FD係某發鈔銀行做做RM 既TEAM ADMIN
話幫D RM做下google search (sanction, adverse news果D)
幫打點睇

狗都不屌

Jobsdb唔會有
一係搵agents

咁如果下年6月grad既話係咪三四月先搵agent比較好?始終佢啲工應該係過左bg check就要番?定可以早啲同agent傾下先

其實agent 會幫有經驗過多啲,銀行任何部門都聽過Tran 入去,如果fg 建議inhouse 會好啲 or big 4 /consultancy firm

溫馨提示 Fatf 要review 香港,有好多虛headcount ,完左可能會cut 咁啲
各位巴打,小弟經agent apply左HSBC CDD,話有phone interview 同group interview,想問問group interview 內容係點? 謝謝各位巴打解答

Jobsdb唔會有
一係搵agents

其實agent 會幫有經驗過多啲,銀行任何部門都聽過Tran 入去,如果fg 建議inhouse 會好啲 or big 4 /consultancy firm

溫馨提示 Fatf 要review 香港,有好多虛headcount ,完左可能會cut 咁啲

Fatf?
各位巴打,小弟經agent apply左HSBC CDD,話有phone interview 同group interview,想問問group interview 內容係點? 謝謝各位巴打解答

點解咁睇唔開?

點解咁睇唔開?

Jobsdb唔會有
一係搵agents

Fatf?

FATF - Financial Action Task Force
一個國際性 反洗錢機構會評核個地區既洗錢危機

Structured product

我唔熟呢邊, 幫你推一推睇下有無巴打答你
想問下樓主,我本身acct grad, 而家做梗retail個邊 唔係sales, 但就跟我頭學check business source. 想問下如果我想進修,讀master corporate governance有冇用

唔知你想做咩, 所以答唔到你

其實就我而家個位所學既野,你覺得我可以點發展或者將來可以轉去邊d position做? 我head主要就係check下 loan application既business source, 同埋有冇tailor-make income呀咁,都算係control既野。。。

如果你轉黎kyc我就答到你 睇下其他巴打有咩comments

Jobsdb唔會有
一係搵agents

agger, FG唔洗focus on agent, 做多1-2年先

Jobsdb唔會有
一係搵agents

Fatf?

FATF - Financial Action Task Force
一個國際性 反洗錢機構會評核個地區既洗錢危機

一個唔小心, 評定左香港做high risk country 就過癮啦, KYC就發發啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞