銀行KYC入行4年, 你問我唔答, 但有超詳細分享

1001 回覆
271 Like 12 Dislike
未入行/將入行/已入行都可以入黎討論下

什麼是KYC?
即係know-your-customer, 透過深入認識你既客戶, 從而達到反洗黑錢(簡稱:AML)既目的, 亦都係AML其中一個最主要工序之一, 自從HSBC洗黑錢衰左, 同美國政府簽左不平等條約 DPA 之後, 呢個term開始廣為人知, 通常個部門都會係middle/back office

咁即係要做D咩?
其職責主要包括但並不局限於以下:
1. 收集客戶文件 (internal checking & outreach client)
2. 處理大量文件 (了解並分析潛在風險)
3. 建立一個完整既客戶profile

P.S. 通常大Bank, 如HSBC都會將工序拆細, 以上3樣, 可能只係負責1樣已經足夠

咩人適合做? FG做唔做到? 要點入?
KYC可以去到好有深度, 並非低階無腦工種(稍後討論), 但無可否認一開始係比較低層次
只要你係想做銀行, 又唔想跑數, 又無個人專長, 加上你係大學畢業, 呢行絕對歡迎你
但如果想做得好, 一定一定要做到下以2點:
1. 英文好 (both written and verbally)
2. 良好溝通/語言技巧 (KYC絕對係一條夾係各個部門之間既一條爛鬼磨心, 稍後再講)

FG要入唔難, so far市場上都大量聘請緊, jobsdb上亦有好多post寫住open to fresh graduate, send CV啦, 一間唔得就下間, 實有一間得

好! 廢話講完, 入正題!

KYC人工如何?
back office之中真係數一數二, 尤其以佢既門檻黎講
FG大約14-15K, 1年後16-17K, 3年後正常人都會有20K以上, 5年exp輕鬆上30K
以上係以一個極之普通既人既career path, 自認outstanding既你, 3年上30K亦唔難

本人分享一下自己條路
FG一入14K, 半年contract, 續約後加左8%, 做多半年續約, 又加左10% =16.7K, 拎住呢個數跳去隔離Bank, 加20%, 1年contrac role, 中間衰仔跳左次草裙舞, 加左20%, 1年後續約多10%, 於是拎住22K跳入ICC某間ibank, 即加20%變左26K, 1年後好彩轉左perm, 大加3成, 最近都升左一級, 依家38K, 用4年時間去38K, 只可以話係中間偏上, 快過我既亦大有人在

如果你未入行, 或者剛剛開始做緊, 可能你會唔信
但做過既人一定知道, contract role跳槽, 20% increment係基本野, 就算唔跳槽, 續約都會有10%, 否則佢根本留不住人

依家出緊3皮野既你, 亦都可能會諗, 我明明咁7, 做既野又咁低B, 點解我會有呢個價? 原因在於bank被政府周到洗黑錢後, 都會簽不平等條約, 其中有一條會係:投放某個比例既資源去改善AML, 呢筆支出係唔可以慳, 送都要送出去
實際幾錢我都唔知, 打個比喻: HKD 500M一年 (5億對於銀行黎講係婆仔數), 除番開可以請1388個月薪3皮既廢柴, thats why HSBC can(must) hire batches with hundreds of people

屌! 但全部都係contract role, 入唔入好?
正面D諗, contract 先好, 合約到期又係講加人工既好機會 (前提係你既表現要有barganing power), 又可以大條道理轉工, 見工時HR問你點解轉工? 唔洗支支吾吾, 大大聲同佢講, 合約到期就得喇
contract有咩唔好? 福利差D, 二等公民(如果你介意呢樣就真係幫唔到你), 唔secure
一句講晒: 如果你係FG就諗住做呢份工做一世, 做到退休, 咁你就真係要搵份perm, 否則, contract與否對你影響基本不大, 睇醫生一年洗得你幾錢? 一年放少幾日假又如何?(自制AL啦, 咁大個仔仲要人教) 唔續你約有咩可怕?(市場極度渴才, 東瓜唔打打西瓜)

BTW, 中途轉perm機會就真係唔大, 想轉perm就轉工啦
市面上太多opening, 究竟邊間bank好?
呢部份我可能會主觀左, 合則睇不合則屌出聲亦無妨
首選一定係外資先, 外資果套KYC policy先全面好多, 學野又正規又多
對於普通人既我地, KYC亦可能係最易入ibank既一個途徑

其次, 睇下係邊方面既KYC? retail? corporate? FI? private banking?
想入ibank一定要有做大corp or FI既經驗
做corp要知咩係CI, M&A, COI, AR1, 識睇annual report, 間公司有無bearer share, 會唔會係sanctions countries 有Business, director/beneficial owner會唔會係PEP
做FI, 要知咩係 corresponding bank, SWIFT, custody, PPM(for fund only)
做private bank, 會接觸好多 trust, foundation, SPV/SPE 呢D高風險複雜野
(所以一開頭講過要英文好, 因為呢D全部都係英文)

反之, 做retail, 除左問人拎ID同地址證明, 仲識做D咩? 就算做10年, 你都只會識問人拎ID同地址證明,

至於HSBC就真心唔建議, 次次都幾百人咁請, 有手有腳都請, 做爛市, 好多其他Bank既HR都唔鍾意, 尤其轉工旺季時, 個HR每日都收到廿個做緊HSBC KYC既人既application, 你教我如何可以突圍而出?!

至於X2, 好多人會將transaction monitoring 當左做KYC, 其實真係2樣唔同既野, transaction monitoring更加低技術更加routine (如有得罪敬請原諒), 出路亦唔多, 我都唔建議入

至於X3, 先入銀行打好基礎先啦, 唔好入證券行/Fund house先, 將來叫價無咁高, 因為學既野太專, 跳出黎選擇都少左好多, 但人工可能會再好D

至於X4, 為免人地話我講咁多都係賣廣告, 邊間好做我就唔開名喇, 但揀揀下, 你會覺得其實唔係好多好銀行值得去做

KYC有無晉升空間? 可唔可以轉去其他field?
KYC由HSBC DPA果刻開始浮上水面, DPA係2012年, 大約13-14年先開始大量請人(我就係食左第一浸水既人), 所以其實中上層好缺有經驗既人, 升職的確比其他back office快
就算唔可以打直升, 都可以打"橫"升, 例如某個field既advisory(sanction/PEP), 遠少少會有ABC. (呢到再講會深入左, 有人想知先再講)
如果你做做下發現真係想轉行, 好多人會選擇轉做compliance, 但好多都唔成功, 因為聽落好似差唔多, 但其實所需既知識同hands on既野真係差好Q遠

我自己都諗緊呢部份, 有興趣可一齊討論下
留名
就係你班煩鳩阻住我地FO搵食
我地唔賺撚有錢請你地
做緊一間fin tech 嘅kyc

成日都係問id, 地址證明同埋睇下有無d fraud group 申請acc

有做下公司客但都係好皮毛,係咪死得
同due diligence 有咩分別? DD係做D乜?

DD係KYC其中一部份
首先我地初步要知呢個client係邊一type? 咩風險?
其次收集文件 OR 上網搵料 (if the client is a large corp or listed)

齊晒料後, 就要砌profile, 做review <--- 呢一部份就唔叫DD喇

e.g. 我地發現間公司係CY個女 <--- DD
跟住就評估間公司拎黎洗錢既機會有幾大 <--- Review
就係你班煩鳩阻住我地FO搵食
我地唔賺撚有錢請你地

好心幫你地, 廢事你地俾人拉晒去坐監
AML 係咪KYC 入面其中一樣野定2樣野係分開既?
做緊一間fin tech 嘅kyc

成日都係問id, 地址證明同埋睇下有無d fraud group 申請acc

有做下公司客但都係好皮毛,係咪死得

fintech講到未來主流大有前途咁
正確, 但唔係香港囉, 香港D fintech公司都不成氣候, 無間大野

真係想長做KYC呢行就及早轉工啦, 有利無害
對呢行0認識+唔係讀商都入到行?
巴打英文 al咩grade架?
同巴打一樣6 個月轉一次,已經刷到28 k
最大既ib已經比我做晒
KYC仲會有幾多年貨仔玩?
點為之做得野,show到比人睇有bargin能力
洗唔洗OT?
AL幾多?

利申:曾經有KYC/TMI offer 但最後無take到有少少後悔
講得幾詳細
Fresh grad 做緊back office

有時見到啲aml係用人名去search 下有冇match case

係咪姐係compliance 部門會自己有一個資料庫 之後係個database入邊搵下有冇match ?唔太明 求指教
留名學嘢
其實compliance係要識多D咩??
AML 係咪KYC 入面其中一樣野定2樣野係分開既?

幫樓主答下,有錯請修正
AML入面應該有4樣野,分別係kyc, ira(institutional risk assessment), transaction screening同transaction monitoring,另外str就係舉報d夠料嘅cases

利申:做左兩個月compliance intern,知少少皮毛,有遲樓主請補充
有冇接觸trade finance
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞