「月經」移英車主討論區12

633 回覆
3 Like 3 Dislike
Toyota 只係出廠計3年,每年返去service 會自動extend一年,最長可以去到10年,所以Toyota 要係佢有冇原廠service history
今日中咗 Pothole 爆胎
嚟緊買英國第一部車,都幾肯定係買八至10年左右嘅二手
有冇巴打揸過日產QQ/Juke
Juke外型好有趣,好想試吓,但係好驚佢內籠好細,坐五個人嘢都擺唔到
QQ感覺上大大部唔錯

同埋呢兩部車應該係英國廠製,感覺上多二手多parts?
學整車一流
Juke 個樣搞唔掂喎crossover suv 內籠細尾箱又細,唔好話擺唔到嘢,坐5個人後排辛苦到喊
QQ 你睇緊8-10年前嘅2nd gen 嘅話可以睇埋renault kadjar,都係同一部車但用唔同powertrain,kadjar 尾箱大啲啲內籠又靚啲
nissan 自動波嘅話可以search 下xtronic 問題,副嘢都幾出名
https://youtu.be/VydXmHaNSok?si=OGovc1pkcHpZjtAT
FYI,
冇錯,當時仲喺英國制,搵 parts 相對都易啲;
但係個cvt,有啲年期,幾乎一定出事。
當然你將個價錢打埋入去預咗換波箱,覺得仍然鍾意就可以入手喇。
多謝各位巴打意見,上網Search多兩Search又真係見到日產波箱好出名但自己冇揸棍波好耐、屋企人又冇棍波牌,如果係咁可能搵返豐田本田差唔多類型算
得就棍波
懶又比得起錢就搵架yaris唔洗煩
一街都係pothole 冇辦法
咁就冇幾佰鎊換呔..
差唔多大細嘅可以考慮3008同kadjar
計襟用嘅話rav4 啦
有冇得claim 返council
好似話等2年
唔知會唔會影響 NCB
冇claim 過保險嘅應該唔會影響啦
唔想壞波箱就豐田hybrid明白個power split device嘅原理就會發現可能仲襟過棍波
如果唔識check 車
買車係咪比百幾二百鎊搵mechanics check 車好d?
睇下買幾多錢嘅車囉
不過都唔知果d係咪可靠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞