「月經」移英車主討論區12

455 回覆
3 Like 3 Dislike
自動緊急brake 應該係最有效減輕意外
呢d抵俾啦
2018 40k miles
Hybrid Niro
13萬點睇
係trim 2
有後泊cam
已買得收車
呢排啲二手價好似落咗唔少
我住得比較遠,出各大城市玩基本上都三粒鐘起跳,之前無定速,去程都還好,回程都幾攞命,而家定速有埋同前車保持距離亦好好

之前揸朋友架車雖然都有定速,但前面慢車就要靠自己調整車速或cut線,而家電腦做埋,不過呢個功能覺得最好就用係整路限速有cam 或者variable speed limit 果d路,唔洗咁晒精神驚超速
但都係好高
我試揸過普通cruise control嘅車,驚前車會突然減速,變咗自己要拉開好遠braking distance,快線多車嘅時候就好尷尬

另外有時啲盲毛喺中線夾硬cut嚟快線,ACC自己拉開距離都防止到我road rage/推鳩佢配埋lane keep簡直一流,半昏睡狀態都揸到

有啲車有TSR,不過可能會認錯咗lorry尾個60
廿萬樓下腳車真係勁唔抵買,愈平愈唔化算,好多時候係香港double價錢仲未計幾皮錢七車保=車價
廿萬都唔腳啦

對唔住係我窮
你出果份錢七車保貴姐, 我出果份平
睇你住邊幾歲
我車保只係架幾皮車仔十分一價錢
我𠴱份唔算貴啦少過車價10%
見太多三皮車價三皮車保
應該用daily啱啲我想講嘅係非高性能車
英國二手車價比香港硬好多 尤其係Toyota
英國係養車平 車價大部份係貴過香港
豐田買新啲幾年後都只係跌好少
歐洲車咪抵
有冇人揸過SEAT車? arona ateca見性價比幾高襟揸?
Toyota 個車價咪反映平時可以整少幾多野
我覺得兩睇嘅,歐洲車可能要整亦都可能唔駛整,豐田已經預繳咗嚿錢

但係起碼唔駛同車房啲撚屌打交道,大家知呢度啲人做嘢幾有交帶,幾高效率
係黎左英國一個月都未到
已經感受到佢地做野無交帶既威力
BBA應該少d野整既,係香港天氣太熱唔岩歐洲車姐,不過平價歐洲車應該都係整到傻,就算整既價錢唔貴,時間都係一個成本,如果得一架車仲衰,車都無得用

我自己有兩架車都係Toyota 算,雖然同級係貴過人少少(唔計bba)),但買過安心
如果揸BBA 棍波車, 真係冇乜嘢整 正常保護
只係好少人肯揸棍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞