「月經」移英車主討論區12

703 回覆
4 Like 3 Dislike
咩比咩先?
30幾點都唔會平過10幾掛
9up下
新車貴d但易整/整平d 同埋多d安全feature
雖然應該整體會喺個group反映左 而高d group理應貴d
舊車可能你quote果㗎有d bad history
所以特別貴
你試下quote多幾㗎 可能又有d分別
呢樣真係勁狗
時間都影響
你有足5年既地址,最多咪又番去間bnb book 多幾星期收入藉信

不過泊5年等入藉再多1年又有咩意義,討論黎都曬氣
就係10萬咪左右
會唔會買完整到on9
好鐘意benz a 咩?
第一架都揀咁癲
一般咁上下年份嘅都要學下整車
唔係就真係要揀日韓車
本身預10萬內
但好似架架都係10萬miles左右
又唔太想揸太大架
都係傾向bmw 1/3系 benz a 之類
但jazz個樣我又接受唔到
Benz 仔細check 過就應該冇乜野既
10萬如果行公路多未至於太殘

但有冇考慮VW platform 既車?
https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Group_MQB_platform#MQB-based_models
VW Golf, Audi A3, SEAT Leon, 等等
外型定位唔同,但機械上頗為類似
Skoda 同SEAT 基本上係VW 既倒模
1/4啦
2/3 要交road tax 新d又唔夠新到去 aygo X
未睇mot history果d
暫時我揀1 有咁平得咁平 又0 tax
睇你預計渣幾多mile囉 1年得3-4000就有平買平算啦
9成渣到你厭aygo果日都唔會壞
如果諗長期持有唔建議aygo 因為真係太細
自己1-2個人都ok嘅 要坐人就麻煩d
唔該,因為都係預唔會車得多人
本身屋企都有架大車,我馬路經驗又唔多
買架平既撞都唔肉赤
有睇過golf ,但聽講好多人改哂去劈車
Audi 較舊車款唔係好多野要維修?
想請教, 如果autotrader show部車 係28E , 保險係唔係都會好貴?
Benz BMW 仲多人飛

我覺得試得出嘅,但你可以睇埋VW集團嘅同款車
例如VW Polo, Audi A1, SEAT Ibiza, Skoda Fabia 基本上係同一款車
Golf, Audi A3, SEAT Leon 又係同一款

個人印象少啲人飛Audi?
如果柴油嘅話,w176 A180d 果隻miles 多啲都唔怕,反而10k miles/ year 先合理,兩個人唔太細,又慳油。MB 自動好過棍
BMW 就F30 320d 應該平過320i

drivetrain 我覺得MB 可靠啲,尤其高里數,但易有電子野小毛病。F30 好力啲又大啲,但N47 好似有chain 隱患,同內籠比較普通啲
英國啲二手車算Q數啦大把人7-80k miles先換DSG oil/唔知要換

另外縱置引擎就算1.4都會用濕式,TDI細過2.0都可以用DQ200

VAG唔怕波箱保養一定揸DSG
正常都會貴少少
最貴係50E 林寶嗰類
咁換據話說. 15E 同28E個range係差好遠啦? 唉, 卻步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞