「月經」移英車主討論區12

633 回覆
3 Like 3 Dislike
問下Dealer 有冇得CHECK電池 Healthiness
楂緊電車, 如果唔係成日要去遠途係幾爽
但係相對嚟講買2手電車 好抵
仲係過渡緊姐
愈來愈多再生能源 甚至屋企自己都裝到太陽能板就愈叉愈抵
只係保險貴到on9先麻煩
幻想下自己部iphone
電池健康度9x你feel唔到有分別
但一去到8x就一日差幾次
呢個香港學都唔會教死火燈泊車同出車啦
睇返間廠本身保幾多年/mile囉
google埋換電價自己預一預
咁應該都合理嘅
全國咁大
電車睇電池健康度最重要。
第2係佢恆動摩打。 呢2樣野維修成本過車價。
18年既韓國電車我無記錯佢保7年所以應該仲有2年俾你試清楚。 新平民車買韓仔無錯因為韓仔廠當年知自己鬥唔過歐洲既引擎所以好早就由韓國政府保貼開發電車。 所以韓仔電車水平係一流。

不過電車係正宗平買貴養。 過保就等死。所以公司有plan 或者得閒睇下各大廠租EV車plan算。

如果買來做school run. 番10miles一程既短途腳車就買舊代Leaf. 呢架野當年香港俾過我地公司試 total3架。 15年既車我前排問舊同事。 佢話仲有一架野未scrap.但電池就得番5成。 可以做短程腳車only.

英國既話買佢平靚正。 一來佢有bar數話你知佢電池健康度。 2年架野算賣得多。 搵2手電池都有貨。 3來因為第2代Leaf做臭左知朵。 所以無2手市場。
其實成日講咩電車最後係貴養根本就係assume 電車電池一定唔襟
而再assume油車就無事無幹無大零件壞要換
實際新式油車根本好多品牌都除左各式各樣消耗品
4,5年5,6萬miles就壞呢個sensors 個一個sensors
又要keep 每8000-10000 miles 搞呢個保養個一個保養
如果之前新車EV 個價就真係未必一定抵玩
但依家買二手個價 再Compare 英國買自動波油車個價
其實EV 好抵玩
但都係個句
前設一定係要揸得多+有自己充電+ 每次充電都係夠日用而好少用貴價快充

補充下。其實Tesla Model 3 同韓仔電車好多都電池行16-20萬miles 都得
呢個數就算油車都已經做左好多保養錢
[member好聲好氣都話我惡,有突發野大聲少少又嬲鳩咗[/member]
想 quote 下電車個保險價,睇下比油車貴幾多既話

如果去 the compare market 度襟得多,是咪會比佢 bam 左或者 quote 到貴好多呢
仲有依家已經唔係講performance fuel
淨係普通油E10 costco 同bp 已經咁易feel 到分別
你睇油耗又得
你感受起步個下反應又得
但你堅持無分別就無分別
唔會同你再駁

尤其起步細腳
Costco 要大腳dd 先做到同樣效果
變相晒油左
總數行出黎都少左
點會無分別,你用Costco E10比任何一間,包你一試就知
公平d講,要壞sensor油車電車都一樣會壞,
電車只係service interval 長d, 用少d消耗品,同埋少d夠期就要換既零件

但電車問題係一換電就好甘,而且5/8年過保後換電要幾錢都係靠估, 除左tesla/部分舊ev(比如上面講既leaf),其它車廠好似都冇一個實際而合理既報價。

所以呢一刻2手電車抵唔抵買,身為ev車主我都真係唔敢講。
特別而家lease 電車又有好多平deal,似乎呢一刻 一係入部平野揸到佢壞,一係搵個抵既lease deal唔駛煩過保問題,咁樣係最穩陣。
到步初期入過1-2次就無再入
佢可以咁有心搵埋所謂證據
就知佢對車係無敏感度
吹到要改ECU / 揸跑車先有分別
真係好野
Costco E10 唔止無力,去到缸油尾段仲要越嚟越無力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞