「月經」移英車主討論區12

633 回覆
3 Like 3 Dislike
Leeds 嗰個有無 link/ keywords
leeds條友連3缸4缸都分唔到
上次曼城車房post換mini cam chain 佢就問係咪b38偈
但明明張相有4個火嘴窿
話時話曼城做保養
如 換偈油換下唔知咩水
換呔做四輪定位
或者做埋mot
有冇車房推介?
我知曼城有間香港人車房 果間做呢d基本野抵唔抵做
juke都算
Fiat multipla、renault舊款megane真係好撚樣衰
其實qq同kadjar抵落係咪一樣係嘅話真係不了
遠離港人車房就得
根據香港人幫香港人定律
見到有正體中文/「加油」嘅都可以飛
入返自己區既鬼佬Facebook group 睇下,通常都有人推介邊間好
你上Eurocarparts 睇下啲料幾錢
再比較車房報咩價,衡量下mark-up + 手工合唔合理
OK咪去馬囉

車呔最抵都係Costco 架啦,但應該唔會做定位
簡單d 都係以價錢行先算啦
service mot果d都係基本野姐
係halford 可能個朵臭d
你搵番佢D以前舊Post 你睇下佢自動波車推咩 ford focus power shift 推原因佢係中國/台灣揸過排 覺得幾好

我以前都會出聲屌下 後尾諗下 算啦 無謂曬氣
個價包左定位
咁持平講 你好難講一部車有咩大事係會驗唔到 除非佢玩到水浸車 成部車拆曬內籠rebuild 咁無得講啦

但機械野其實都almost驗到

你aygo入水 始終唔係咩大問題 班人係驚大問題

佢地宜家係Approved used都去驗 仲驗到堆野出來去嚇人 EG撞過 咩Brake碟夠期

咁我又信有部分係真 依邊D approved used car都係鳩流流
撞過唔係一定要label Cat果d咩
approved use 有d應該係要佢售後姐?
佢總唔會全部預先同你換好哂先賣
有d好似係有1-2年保養
不過返得去整都煩㗎啦
我有印象 好似話去旅行揸過一排冇問題定點
佢最近出左個抽獎post 個format抄足哂第二個page
cat係保險比既title 唔報保險係冇cat
睇咩size囉
我aygo上網睇 national tyres 同 black circles 平d同有靚d嘅款
不過就應該冇包定位
costco 有包
thx 教導
你都唔明香港人心態 人地家陣就係要知部車有無問題 或者有咩問題 整要幾錢 邊個幫我整

Wetbelt佢地唔會驗啦 佢地會直接叫你唔好買 一定同你講 十萬米部車 條帶一定收皮 Leeds果個就唔識既啦 英國車房仔果個就識既 佢有出個Post講過

濕式Dsg 有無事 你就真係太離地 要求太高 都無咩先兆 依D真係太非戰之罪 不過so far我好少見佢地驗VW

同埋 你識上面果兩樣野 你仲洗唔洗佢地驗 你要明人地目標客係咩既嗎

佢地驗車唔係驗依D既 佢地連內窺鏡睇積碳果堆都無 佢地睇下避震有無林 和尚頭 底盤生鏽成點 引擎有無水溝油 有無燒爭口 有無食歇油 用個測鏌儀度下有無補過油既渣

咁又持平講句 你驗曬依堆 都夠保你七八成平安 佢地就係求依D
突然諗諗 佢地好似連吉OBD睇code都無
leeds條友原來之前仲會收錢幫人補鐘 但冇教車師傅牌好似唔可以收錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞