「月經」移英車主討論區12

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
我睇緊柴油plug in , 唔知有無著數
如果你揀PHEV係為慳錢,首先你要以充電為主,再計下每mile電費平油費幾多,如果以入油為主揀PHEV 就冇意思,車價又貴過MHEV 同FHEV.
試下quota 同級其他車,例如C1, 107, VW Up!, Fiat Panda
如果其他車明顯平啲,啫係Aygo 呢款車特別貴

如果架架02E group 車都貴,咁就唔關車事
試下:
quote 兩星期以後先生效
加個牌齡比較長,有NCB嘅朋友做second driver (係,有時加名反而會平咗)
加voluntary excess

其如就冇乜可以改
幾多歲先
Under 25 過二千係正常
我未用過hybird車, 請教下, 用電用油, 係部車個電腦做決定?
Quote左都係過二千
除左你話加個牌齡長啲既做second driver
其他都有做
都係咁貴
唔知關唔關我quote得太多次事
我係autotrader到quote
見咁貴就搵埋confused,都一千尾咁制
巴打我26了
無辦法要硬食
泊車係咪填左泊街
關,cool down 返一個禮拜先

用公共WiFi + incognito mode 或者VPN quote
另外試下Compare the market, uswitch 呢啲,好能平過autotrader
主要係電腦決定,亦有得揀eco mode之類令engine用少啲,有啲PHEV好似有純EV mode
好既巴打
搞到我都唔敢買貴啲既車
如果每日都要行單程18MILES全程高速, 即係plugin 其實仲曬油?
如果你揀PHEV係為慳錢,首先你要以充電為主,再計下每mile電費平油費幾多,如果以入油為主揀PHEV 就冇意思,車價又貴過MHEV 同FHEV.
我未用過hybird車, 請教下, 用電用油, 係部車個電腦做決定?
主要係電腦決定,亦有得揀eco mode之類令engine用少啲,有啲PHEV好似有純EV mode
我其實就係睇下可唔可以咁做, 返工行highway就用油, weekend多數行city就行電
多數自己揀,最常見係以下3個mode
- ev mode(剩用電,最高時速/馬力 會低d)
- hybrid mode(電腦決定幾時開始用油)
- battery retain(用油)

有d牌子係drive mode度揀,有d就獨立 setting
用多d 格價網quote啦
top cashback
money supermarket 定 saving expert
多數呢d平d
Benz 果隻300de?
所有廠得佢出柴電,原意係好嘅,長途用柴,短途用電。但我唔見有其他人出類似嘅野,最多係柴mhev
我有猜測過,可能phev 經常著熄引擎,柴油引擎適合長時間低速運作。長遠可能會多問題
我咪係咁
平時行電 長途先用油
柴油引擎Hybrid 唔太適合並聯式hybrid , 個引擎on off 太密
反而應該串聯式Hybrid配8-10kWh 電池,用柴油引擎會適合啲
高速公路長期柴油引擎低速合適區間運作
唔係Toyota 個隻=假
PHEV 個數完全無參考價值
無錯
佢個MPG完全無參考價值
toyota同honda根本係車界清泉
咩tesla根本旁門左道!
原理上的確係,行柴油嘅多節式火車,船都係咁做
但哩個應該動力同油車平台有關。歐系廠普遍都係用一軸摩打,一軸引擎咁做,可以共用返油車車架,又增加動力。
最常見組合用低輸出2.0t 配前轆摩打做返高輸出2.0t 動力
有朋友一樣 26 新牌
Quote架kadjar 2800
加完名都要2500
Fb 啲私人放車平過車行咁多
年份新啲無咁粗咪都平過車行3成有多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞